Is het echt zo erg als je nootjes in een zakje worden geserveerd? Moet je je zorgen maken als je een goed mes cadeau hebt gekregen? Hoe gezond zijn smoothies met boerenkool? Wie heeft ooit bedacht dat alcohol drinken geinig is? Kun je je echt te barsten vreten? En wat aten we zoal in 2014? December 2014 in vogelvlucht.

Lief zijn voor elkaar

Mocht je komend jaar met Korean Air vliegen: stel je niet al te erg aan als je je nootjes in een zakje in plaats van op een bordje geserveerd krijgt. Dat wordt niet erg op prijs gesteld, zelfs niet als je toevallig lid van het bestuur en dochter van de topman van de luchtvaartmaatschappij bent.

Het is opvallend hoeveel kranten in Nederland en buitenland dit jaar hebben gepleit voor een diervriendelijke, vegetarische of vegan kerstmaaltijd. Je kunt dit doen door een kritisch artikel met een zielig plaatje te schrijven, maar natuurlijk ook door een aantal lekkere kerstrecepten van Nigel Slater te publiceren.

Als je iemand een mes cadeau geeft, moet je er een muntje bij doen, opdat de vriendschapsbanden niet worden doorgesneden, zo wil een bijgeloof. Wie de recensies van dit Japanse keukenmes op de Duitse Amazon leest, zal dit vast en zeker ook doen. Een greep:

  • "Erg scherp. Mijn vrouw heeft niet eens geschreeuwd. Ik heb nu eindelijk weer rust in huis."
  • "Bij het snijden viel het mes uit mijn hand en doorkliefde de aarde. Gisteren belde een vriend uit Australië en meldde dat het bij hem is aangekomen."
  • "Ik heb zojuist geprobeerd mijn persoonlijkheid door te snijden. Die is nu gespleten."
  • "Voor mij als hobbychirurg een bijzonder nuttig instrument."

Gezond het jaar uit

Ben je van plan met roken te stoppen en heb je medelijden met de tabaksboeren, die steeds meer moeite hebben hun oogst kwijt te raken? Eet dan meer hummus! De boeren zullen dan en masse overschakelen op kikkererwten.

Van smoothies drinken voel je je automatisch gezonder. Beginners drinken vooral smoothies van fruit, maar de doorgewinterde smoothiedrinker geeft natuurlijk de voorkeur aan liters bitter gifgroen spul met veel boerenkool. En dat is niet zo verstandig, schijnt het: boerenkool bevat, net als spinazie en snijbiet, oxaalzuur, dat slecht is voor de spijsvertering. Desondanks schijnt (maximaal) één smoothie per dag inderdaad gezond te zijn.

Het klinkt hip en gezond: het pas geopende café Cereal Killer in London, waar je de hele dag door cornflakes en andere cereals kunt krijgen. De hipsterbaarden van de eigenaren bevestigen dit beeld. Helaas: je kunt beter saaie, suikervrije müsli met magere yoghurt en fruit als ontbijt nemen, of desnoods een paar schijven volkorenbrood. Liefst niet met koffie, maar met een glas kruidenthee. Maar of je daar dan ook wakker van wordt?

De beste tip voor een werkelijk gezond leven is wellicht: stop met kokkerellen en eet meer kant-en-klaarmaaltijden. Daarvan eet je namelijk minder dan van je eigen culinaire creaties (tenzij je natuurlijk net die XXL-pizza hebt gekozen).

Is dat nu lekker?

Een beetje giechelig en licht in het hoofd worden, dingen doen waar je de volgende dag spijt van hebt (of waar je je niet meer aan kunt herinneren) of gewoon kotsmisselijk worden. Wie heeft ooit bedacht dat alcohol drinken leuk en lekker is? Tot dusver dachten we dat wij mensen dat zo'n slordige 9000 jaar geleden hadden ontdekt. Nu blijkt dat al ongeveer 10 miljoen jaar geleden mensapen vonden dat dit effect - veroorzaakt door verrot fruit - erg grappig is. Aan hen hebben we te danken dat wij (althans, de meesten van ons) een enzym hebben dat alcohol kan afbreken.

Het geheim van het succes van pizza's is dat je ze met zo ongeveer alles wat eetbaar is kunt beleggen. De verguisde pizza hawaii behoort tot de onschuldige, maar daarom niet minder omstreden, varianten. Wie heeft ooit bedacht dat ananas op pizza lekker is? De Griekse immigrant Sam Panopoulos beweert dat hij de pizza hawaii in 1962 in Canada heeft uitgevonden. Aan dat verhaal wordt getwijfeld. En terecht: in de jaren twintig had je tenslotte al de pineapple upside-down cake, het winnende recept voor een wedstrijd van de Hawaiian Pineapple Company.

Koffie smaakt het lekkerst als je het in een wit kopje of een witte mok serveert. Het kleurcontrast heeft een positieve invloed op de smaakbeleving. Als je koffie in een glas serveert, wordt het doorgaans als laf - of, als je geluk hebt, als zoet - ervaren. Als dat geen nuttig advies is voor de aankoop van je nieuwe koffieservies, dan weten wij het ook niet meer.

Eten tot je uit elkaar knapt

Als je dit leest, heb je het grote decembervreten overleefd - op nog één nachtje met oliebollen, slaatje en champagne na dan. In de Volkskrant wordt uitgelegd waarom het zo lastig is jezelf letterlijk te barsten te vreten: ruim voordat het zo ver is, voel je je al zo beroerd dat je vanzelf stopt. Het motto van vanavond dus: vreet en zuip zoveel als je lekker vindt. Proost!

En de volgende dag drink je gewoon het vocht van een pot augurken om van je kater af te komen.

Tertia's trend: watermeloenradijs en dragonfruit

Anders dan wat Masterchef-jurylid Gregg Wallace ons wil laten geloven, is er bést plek in de wereld voor roze eten. We worden bedolven onder de knalroze en bijzondere watermeloenradijs (lekker om kort in te maken en dan met risotto te eten) en de van de buitenkant knalroze dragonfruit. Leuk. En lekker. Niet persé in combinatie met elkaar, overigens.

En verder

  • Mocht je in Japan ineens behoefte aan patat van McDonald's krijgen, moeten we je teleurstellen: vanwege een staking van havenarbeiders in de Verenigde Staten verkoopt de fastfoodketen voorlopig alleen miniporties friet.
  • Unilever houdt op met haar pesterijtjes tegen het (misschien iets te) sympathieke Hampton Creek, dat een vegan mayonaise onder de naam 'Just mayo' verkoopt. Ondanks dat het (blijkbaar smakelijke) prutje van gele erwten geen eieren bevat, mag het toch 'mayo' blijven heten.
  • Dan doe je mee met een wereldkampioenschap taarten eten, worden er per ongeluk veel te grote taarten bezorgd. Je laat je daardoor niet van de wijs brengen (je hebt tenslotte flink geoefend) en eet dapper door. En dan wordt dit kampioenschap ineens ongeldig verklaard. Zum kotzen.

Tenslotte

Het jaar 2014 is bijna voorbij. Wat aten wij in het afgelopen jaar? Hieronder een wordle van de meest gebruikte woorden in de populaire draad 'Wat eten we vandaag' op het forum van Vegatopia (klik op het plaatje voor een vergroting).

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Drie nieuwe Vegatopia kerstmenu's
Dit jaar begint Kerstmis extreem vroeg, zo ook bij Vegatopia. Al op 1 augustus vond Sven dat het...
Juli 2020: vegan steaks uit de printer, rupsen op de broccoli en vierkante chocoladerepen
Veggieburgers zijn populair in tijden van corona. De eerste vegan steak uit de 3D-printer is...
September 2020: Plantaardige soaps, politiek correcte rijstproducten en dubbele prijskaartjes
Een plantaardig broodje in een Vlaamse soap zorgt voor opschudding. De Nieuwe Winkel in Nijmegen is...
Augustus 2020: wijnvensters, afgelikte vingers en paprikasaus op zijn Hongaars
De Italiaanse wijnvensters uit de pestepidemie zijn terug van weggeweest. KFC vindt 'vingerlikkend...
Oktober 2020: veganyoghurtverbod, bitterballencrisis en vliegtuigmaaltijden
Het vegaburgerverbod is er niet door gekomen, maar zuivelnamen voor plantaardige producten worden...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter