Open menu

watlazenwe thbIn een restaurant geniet je met mes en vork, niet met een mobieltje of fotocamera. In brood zit soms meer dan vezels, vitaminen en mineralen. Welke sexy vegetariër brengt de groenteburger terug op het menu bij McDonald's? Als de koning zegt dat je moet afvallen, dan val je af. En gepimpte pinda's zijn goed voor je hart. Februari 2014 in vogelvlucht.

 

Kiekjes maak je maar van je kliekjes

Dat zul je net hebben: zit je net gezellig in een goed restaurant bij te praten, wordt het eten voor het tafeltje naast je geserveerd. Tot dusver niets aan de hand, maar dan begint het circus. Eerst wordt er snel met een mobieltje een fotootje voor het thuisfront gemaakt. Omdat het met het mobieltje gemaakte fotootje niet scherp genoeg is, wordt toch maar de spiegelreflexcamera uit de tas gehaald. Helaas is ook dat resultaat niet naar wens, omdat de kaars en de wijnfles in de weg staan. Die worden maar even op de vloer gezet. "Als je op de stoel gaat staan, krijg je een beter perspectief!" Uiteindelijk zijn we een kwartier verder en kunnen de buren eindelijk aan hun - inmiddels afgekoelde - gerechten beginnen. Ondertussen hebben chefkoks schoon genoeg van dit fenomeen en verbieden steeds vaker het maken van foto's in hun restaurant. En terecht.

Niets let je natuurlijk om thuis wel leuke kiekjes van je culinaire creaties te maken. Op ons forum hebben we tenslotte ook al een Cook & Shoot-draad, waar regelmatig mooie foto's voorbij komen. De Standaard legt uit hoe je de perfecte foto van je bord kunt maken: let op de kleurencombinaties, knip niet te veel van de omgeving weg, zorg voor een harmonisch geheel, experimenteer met achtergronden, gebruik daglicht en een goede lens. En vooral: voorkom dat een warm gerecht koud wordt.

Bakker, er zit een haar in mijn brood

Dat er in broodverbeteraar soms varkenshaar zit, was al bekend. Nu blijkt uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde dat er naast varkenshaar of eendenveren ook mensenhaar in broodverbeteraar kan zitten. Dat mensenhaar wordt opgekocht bij Chinese kappers, gereinigd en via een chemisch proces verwerkt tot L-cysteïne. Overigens beweert de vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen dat ze bijna(!) allemaal de plantaardige variant gebruiken. Rest nog de vraag of broodverbeteraar uit mensenhaar al dan niet als vegetarisch kan worden beschouwd. Weet je wat, wij bakken gewoon af en toe ons brood weer zelf.

Een vers brood met een lekker krokante korst, wie wil dat nu niet? Nou, bijvoorbeeld senioren die niet meer zo goed kunnen kauwen. Voor deze doelgroep is nu een brood zonder korst ontwikkeld, dat toch rijk aan vezels en mineralen is. Het brood blijft korstloos omdat het niet in de oven, maar in de magnetron wordt gebakken. Het grote voordeel: het personeel van bejaardentehuizen hoeft de randjes niet meer van de sneetjes brood af te snijden, en dat scheelt tijd en onnodige voedselverspilling.

Waar blijft de groenteburger?

2014 is het jaar waarin Nederland ten strijde trekt tegen de voedselverspilling. Echter, volgens de Wageningen Universiteit kun je tot drie keer zo veel land en water besparen als er minder vlees en zuivel wordt geconsumeerd. De onderzoekers denken aan drie à vier dagen per week geen vlees en 13% minder boter, kaas en eieren.

Minder vleesverbruik is ook het doel van Kathy Freston, een graag geziene gast bij ons aller Oprah. Zij heeft een actie op touw gezet om McDonald's er toe te bewegen minstens één "gezonde, vleesvrije optie" aan te bieden. Tot nu toe heeft ze goed 75.000 handtekeningen opgehaald. Ondertussen lijkt het er op dat de McDonaldsfans onder de Vegatopianen de moed hebben opgegeven: het is verdacht stil in de groenteburgerdraad. Wellicht moeten ook zij proberen een sexy vegetariër te charteren om te strijden voor hun lovenswaardige streven?

Al een poosje experimenteert McDonald's in het Duitse Osnabrück met een bezorgservice die luistert naar de weinig originele maar wel passende naam McHome. Mocht het experiment aanslaan, zal McDonald's wellicht ook in andere Duitse steden aan huis leveren. Dan vraag je je toch af: waarom was McDonald's niet de eerste fastfoodketen met een bezorgservice - of waarom beginnen ze er nu dan toch mee?

Van burgers gesproken: onlangs werden vier Japanse politieagenten gedwongen vijftien hamburgers (en een hoop donuts, noedels en koffie verkeerd) naar binnen te werken, "omdat ze hun werk niet goed deden".

Maak je niet dik

In Saudi-Arabië hebben mensen tenminste nog respect voor hun koning: als hij zegt dat je moet afvallen, dan val je af. In het geval van Khalid bin Mohsen Shaari was dat ook wel een beetje terecht: hij woog maar liefst 610 kilo. Ondertussen is hij al 320 kilo kwijtgeraakt.

Wie niet genoeg wilskracht heeft om al die lekkere snacks te laten staan, kan ook besluiten een stukje plastic op de tong aan te brengen. Hierdoor wordt het eten van vast voedsel een nogal pijnlijke ervaring. Een meisje uit Venezuela hoopt met deze methode voldoende af te vallen om de finale van de nationale Miss-verkiezingen te bereiken.

Nog een methode om af te vallen: denk niet al te veel na. Na geestelijke inspanning heeft je lichaam namelijk extra behoefte aan suiker - liefst in de vorm van een reep chocolade, koekjes of snoep. Het gemene is dat als je probeert de verleiding te weerstaan (ook een geestelijke inspanning), je lichaam nóg meer naar suiker gaat hunkeren.

Wat voor eetpatroon is goed voor jou? Het Europese project Food4Me probeert op basis van allerlei onderzoeken en testjes mensen een gepersonaliseerd voedingsadvies aan te bieden. Daarnaast willen ze onderzoeken of zulke adviezen ook zullen aanslaan bij de consument. De onderzoekers verwachten overigens niet dat dit dé oplossing zal zijn tegen zwaarlijvigheid: ongezonde, vette snacks worden er niet minder lekker van, en ook zullen mensen niet automatisch meer gaan bewegen.

Geroosterde of gebakken lucht?

Een collega fotografeerde onlangs in San Francisco de hiernaast getoonde geroosterde pinda's, die ontzettend 'heart healthy' zijn, aldus de verpakking. De kleine lettertjes vertellen een ander verhaal: "wetenschappelijk onderzoek suggereert maar bewijst niet dat het eten van 40 gram noten, als onderdeel van een vet- en cholesterolarm dieet, het risico op hartziekten zou kunnen verminderen, mits u geen extra calorieën tot u neemt."

Door al die mitsen en maren zou je denken dat de gezondheidsclaim dikke onzin is, maar er schijnt wel degelijk bewijs te zijn dat mensen die regelmatig noten eten inderdaad gezonder zijn - waarom dat zo is, is nog niet bekend. In ieder geval een goede reden om regelmatig een bakje gepimpte pinda's op tafel te zetten.

Trend: spaghetti al cavolfiore

We spotten steeds vaker spaghetti al cavolfiore, pasta met bloemkool dus. Maar dan niet bloemkool op z'n Hollands (doorgekookt met een papje), maar al dente (en dan bedoelen we echt al dente, en dus niet rauw, en ook niet stiekem tóch doorgekookt) gegaard in een beetje room, met wat gesmolten kaas en dan vermengd met een lekkere spaghetti. We zagen deze maand dat de Italiaanse kok van het kookboek Vegeterranean het maakte (van dat boek komt in het voorjaar een tweede deel uit: Easy Vegeterranean, daarover binnenkort meer) en we zagen een spaghetti al cavolfiore in een eetcafé waar we absoluut dat niet verwachtten. Ondertussen oefenen we zelf nog even verder totdat we een perfecte foolproof-versie met jullie kunnen delen.

En verder

  • Ondertussen op het forum: handige invriestips: hoe kun je bonen, pizzasaus en aardappelpuree het beste invriezen?
  • Lekker: een niet eens zo heel tijdrovend recept voor zelfgemaakte gnocchi.
  • Een Britse vrouw reed onlangs op haar paard een supermarkt binnen en dronk ter plekke een blikje frisdrank leeg. Onderdeel van een weddenschap, blijkbaar. In ieder geval reed ze alcoholvrij.
  • In Japan is de eerste Kitkatwinkel ter wereld geopend, en in Parijs vind je sinds kort een echte popcornwinkel.
  • Wacht met je eerste kopje koffie van de dag tot je eerste ochtenddip: dat is veel effectiever.
  • Nieuw in de restaurantgids: Friese ingrediënten met mediterrane invloeden in Het Ambacht te Heerenveen, het veganistische en biologische restaurant Dophert in Amsterdam, en het vegetarische Rosenobel in Antwerpen, waaar je ook terecht kunt voor tapas.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama