Open menu

Het bier vloeit rijkelijk in München, maar ook in Washington en Amsterdam. Hoop voor notoire wijnknoeiers. Het korset is terug van weggeweest. Hoe word je rijk en beroemd, of in ieder geval één van beide? Restauranthouders opgelet: zo werk je katholieken, vegetariërs en andere ongewenste gasten de deur uit. Oktober 2013 in vogelvlucht.

Oktober: Fest

Op 6 oktober eindigde het Oktoberfest in München. In totaal 6,4 miljoen gasten hebben aldaar 6,7 Maßkrüge bier gedronken. De Maßkrug, in het Nederlands gewoon bierkruik genoemd, is de traditionele Beierse maat voor bier. De oorspronkelijke hoeveelheid bier in een Maß was 1,069 liter, maar tegenwoordig wordt Maß gewoon als synoniem voor een liter gebruikt. Lang leve het metrische systeem. Gemiddeld dronk men dus iets meer dan een liter per persoon, en een liter bier kostte dit jaar zo'n 10 euro. 

En niet alleen in München werd flink gedronken: ook in Washington vloeide het bier - en andere alcoholische versnaperingen - rijkelijk. De politici en parlementariërs hadden natuurlijk een goede reden - en tijd genoeg - om een stuk in hun kraag te zuipen, maar waarschijnlijk met een iets slechtere afdronk. Dat bleef niet onopgemerkt, zo bleek uit meerdere tweets, waaronder: "About every other House lawmaker I just talked to smelled like booze. It's only 9pm. Wheeee!"

Ook in Amsterdam had men deze maand een goede reden om zich nog eens lekker in een café vol te laten lopen: vanaf begin november kunnen caféhouders hun vergunning verliezen als er straalbezopen gasten in hun etablissement worden aangetroffen.

Voor de notoire wijnknoeiers en degenen die te diep in hun glaasje hebben gekeken: met deze accessoire mors je geen drup meer. Bovendien blijft de wijn koel en kun je het 'glas' met inhoud zonder problemen transporteren. De meningen over dit product zijn wat verdeeld, en het heeft een beetje de allure van een veredelde Starbucks-koffiebeker. En dat laatste is eigenlijk historisch zeer verantwoord: in de 19e eeuw werd, onder andere door Cadbury, koffie - net als chocolade - op de markt gezet als alternatief voor alcohol. Van koffie word je ten slotte alerter dan van bier of wijn. Meer dan vier kopjes koffie per dag schijnt echter niet zo gezond te zijn.

Dieet: die eet niet

Bovenstaand kopje is gebaseerd op een flauwe grap uit een oude Garfield-cartoon, waarvoor onze welgemeende excuses (de originele, Engelse tekst is kernachtiger: 'diet is die with a T'). Hoewel we onze zwembandjes de komende maanden weer veilig kunnen verbergen onder dikke truien, blijven diëten populair. Vooral vrouwen grijpen naar de meest onorthodoxe methoden om een paar kilootjes te verliezen, waaronder laxeermiddelen, koolsoepdiëten en babyvoeding. Ook het korset is terug van weggeweest, dit keer als afslankmethode.

Ook veganisme kan als dieet worden 'misbruikt', zoals bijvoorbeeld het 'Vegan before 6'-dieet, een hype die blijkbaar uit de Verenigde Staten komt overwaaien. Het idee is dat je tot zes uur 's avonds alleen maar veganistisch (dus gezond) eet, en daarna mag eten en drinken wat je wilt.  Een beetje als Catootje dus (voor de jongere lezers: uit de fameuze Libellestrip Jan, Jans en de kinderen), die vegetariër is, 'behalve als ik eet'.

Al dan niet als dieet, veganisme wordt steeds hipper, zo bleek maar weer op de voedingsbeurs Anuga in Keulen. Vooral jongere mensen hechten een steeds groter belang aan dierenwelzijn en vinden het absoluut geen probleem om ook eens een bordje 'chili non carne' te eten. Voor de dames onder ons die hun manlief willen bekeren: hier is een overtuigend argument om hem vrijwillig de bacon en worst te laten staan. En als opkikkertje voor de dames zelf: vegetariërs zijn gemiddeld slanker dan omnivoren, en dat zonder korset en met net zoveel calorieën.

Hoe word je rijk en beroemd?

Rijk is hij er wel niet van geworden, maar beroemd wel: de Amerikaan John Chandler is de maker van het populairste recept op allrecipes, dat luistert naar de bescheiden naam World's Best Lasagna. Allesbehalve vegetarisch en absoluut niet Italiaans. Het succes kwam volkomen onverwacht - de zelfbewuste naam van het gerecht had hij gewoon in een opwelling ingetypt.

Wellicht wordt Pepsi nóg rijker en beroemder dan het al is: ze hebben een manier bedacht - en gepatenteerd - om die vervelende geur van plastic of aluminium bij het openen van een blikje of een flesje te verdoezelen: een capsule die een frisdrankaroma vrijgeeft zodra je het sssj-geluid hoort. Geniaal! Jammer wel dat de frisdrank daarmee meteen ongeschikt voor vegetariërs zal worden, want de capsules zijn van gelatine gemaakt.

Een universitaire loopbaan is niet echt de beste manier om rijk te worden, maar misschien hebben onderzoekers van de Universiteit van Wageningen het ei van Columbus uitgevonden om kinderen tóch pasta met groente te laten eten: verwerk groente, zoals broccolipoeder, in de pasta zelf. Geniaal! Jammer wel dat de Italianen al sinds jaar en dag pasta verde verkopen, waarin spinazie is verwerkt.

Mocht het op legale weg niet lukken: je kunt ook rijk worden door op grote schaal voedsel te stelen. Heinz baked beans, Nutella, kaas, ahornsiroop, walnoten en honing waren erg in trek dit jaar.

De deur uit met die gasten

De Standaard publiceerde negentien tips waarmee restauranteigenaren hun gasten weg kunnen jagen. Een kleine selectie hieruit: allereerst laat je ze een poosje bij de ingang staan, om ze dan naar het meest onaantrekkelijke tafeltje te sturen. Laat ze daar rustig een uurtje in hun sop gaar koken, en zet de cd van André Rieu op repeat. Serveer dan het hoofdgerecht, om meteen vijf minuten daarna te vragen of het heeft gesmaakt.

Katholieke bezoekers kun je effectief verdrijven door je gerechten met een hostie te garneren. Die moeten ze tenslotte elke zondag in de kerk al naar binnen werken. Een restaurant in Chicago vond het wel eens leuk om dit trucje uit te proberen, met voorspelbare verontwaardigde reacties tot gevolg. Een beetje smakeloze actie, in de waarste zin des woords.

Wij hebben ook nog een goede tip om lastige vegetariërs de tent uit te krijgen: zet maar één vegetarisch gerecht op je kaart, en dan bij voorkeur geitenkaassalade. Die staat namelijk overal op de kaart en de moderne, verwende vegetariër is er op uitgekeken - het gerecht werd massaal weggestemd op onze Vegaflopverkiezing tijdens de Veggiefair.

Om onze redacteur Tertia weg te krijgen, moet je van goede huize komen. Restaurant Hide-Chan Ramen in New York is het gelukt, en wel met een kaas-gyoza. Een kreet schalde door ons redactieforum: "Jaiks, dat zou niet moeten mogen!"

Restaurants die bovenstaande tips niet ter harte nemen, lopen het risico in onze Restaurantgids te worden opgenomen. Deze maand overkwam dat onder andere Tibetaans restaurant Norling in Amsterdam, Pannenkoekenhuis De Oude Maas in Barendrecht en koosjer restaurant Hoffy's in Antwerpen. 100% Veggie in Haarlem werd zelfs geoormerkt met het roemruchte V-label.

Tertia's trend: melt en noga

Smelten zullen wij wel niet meer, onder dat weke herfstzonnetje, maar op de menukaart is het andere koek. De melt sandwich rukt op: een veredelde tosti, met daarop niet alleen een laagje smeltende kaas, maar ook nog wat anders (want anders zou het gewoon een tosti zijn, nietwaar). En dan niet meer de oeroude, veggie-onvriendelijke variant met tonijn (de tuna melt), maar lekker hip met oesterzwammen, portobello, bietjes of boerenkool; vegan varianten op basis van hummus zijn ook al gespot en natuurlijk onze eigen favoriet: met savooiekool en cheddar.

En daarna een stukje noga, want dat krijg je steeds vaker bij je kopje thee. Niet van die uitgedroogde, gipsen, witte vierkantjes waar je iemand mee dood kunt gooien, maar heerlijk zachte, Spaanse noga. Een goede ontwikkeling!

En verder

  • Deze maand verscheen Greendelicious 2, Kruiden (koken met kruiden uit je eigen tuin) van onze eigen Natascha Boudewijn. Lézen dat boek!
  • Onze gastredacteur Joke Boon publiceerde op haar blog een bijzonder lekker recept voor speltbrood.
  • Kookprogramma's hoeven geen uren te duren: de Huffington Post publiceerde een lijst met tien leuke food channels.
  • Lijkt ons ontzettend lekker: ijs van geroosterde pompoen, van Herbivoracious.
  • Zout is ontzettend veelzijdig. Je kunt er bijvoorbeeld ook je tanden mee poetsen, insektenbeten mee verzachten, branden blussen en nare geurtjes verdrijven.
  • In de voetsporen van Willy Wonka: Baketopia: een prachtig, eetbaar landschap, compleet met eenhoorns.
  • Maar liefst 47 recepten met bloemkool, waaronder bloemkoolpopcorn, bloemkoolsteaks, en een spread van geroosterde bloemkool en sesamzaad.
  • Que savez-vous des bonbons? - en hoe goed is je Frans?
  • We vinden die microplane-keukenraspen helemaal geweldig, maar ze hebben tegenwoordig ook raspen voor gladde voetjes. En voor een vers portie geraspte tenenkaas, wellicht.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama