Open menu

altMars wordt gekoloniseerd door veganisten. Een haai wil ineens alleen vegetarisch eten. Slecht nieuws voor liefhebbers van quinoa en champignons. Hufterige praktijken in de horeca en hoe het ook kan. Wij hebben helemaal geen regeltjes nodig, wij controleren onszelf wel met hippe apps. Ook ontdekken we vegetarische steak tartaar en koken we met karnemelk. Januari 2013 in vogelvlucht.

Astronauten en haaien go vegan

altAls het aan de Nederlandse organisatie Mars One ligt, heeft de mensheid over een slordige tien jaar haar eerste nederzetting op Mars. Het Amerikaanse bedrijf SpaceX wil zelfs al in 2018 aan de kolonisatie beginnen. De toekomstige pioniers moeten zich voorbereiden op een enkele reis vol ontberingen en uitdagingen. En nu wil PETA ook nog eens dat de marskolonisten veganistisch gaan leven, om daarmee de eerste samenleving zonder dierenleed te creëren. De oprichter van SpaceX houdt niet zo van dat soort principiële discussies, maar denkt wel dat PETA haar zin krijgt: "Het is waarschijnlijk dat de eerste Marskolonisten voornamelijk plantaardig voedsel zullen eten, omdat het houden van dieren te veel energie en middelen zal kosten."

altOndertussen is in het Britse Birmingham een verpleegsterhaai geheel vrijwillig vegetariër geworden. Na een operatie weigerde het beest vlees te eten en gaf de voorkeur aan komkommer en sla. Om de haai Florence toch de nodige voedingsstoffen binnen te laten krijgen, verstoppen de verzorgers stukjes vis en vlees in de groente. Echter, zodra het beest dit bedrog bemerkt, weigert ze verder te eten. Misschien heeft Florence iets aan onze handleiding hoe om te gaan met halsstarrige ouders en andere familieleden?

De quinoa en champignons worden duur betaald

altQuinoa, het Zuid-Amerikaanse zaad dat een beetje op couscous lijkt, heeft zijn geitenwollensokkenimago al een poosje geleden verloren. Ondertussen staat quinoa bekend als gezond, ethisch verantwoord en hip, en de verkoop stijgt. Dit echter ten koste van de boeren in Peru en Bolivia, die zich door de sterk gestegen prijzen geen quinoa meer kunnen veroorloven. Of we het dan meteen maar van ons menu moeten schrappen? Dat valt nog te bezien. Het schijnt dat we, als we zouden willen, op het noordelijk halfrond ook een soort quinoa zouden kunnen cultiveren. En tot die tijd mag je best af en toe een lekkere quinoasalade in je bentobox stoppen. Mits je in ruil daarvoor wat minder brood, aardappelen en pasta in de prullenbak gooit, natuurlijk.

altOf misschien kunnen we dan toch maar beter gewoon Nederlandse champignons eten? Die hoeven niet te worden ingevlogen en hier in Nederland hebben we de arbeidsomstandigheden prima voor elkaar. Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde liet in december al zien hoe in ons kikkerlandje met name Oost-Europese werknemers schaamteloos worden uitgebuit. Naar aanleiding van deze documentaire heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een stevig gesprek met de supermarkten gevoerd. Ondertussen is er al een directeur van een Limburgse champignonkwekerij aangehouden. Albert Heijn heeft laten weten dat het bedrijf alleen eerlijk gekweekte champignons verkoopt.

altDat er ook in de horeca nog genoeg hufterige werkgevers zijn, bewijst de Amerikaanse fastfoodketen Wendy's. Om Obamacare te ontwijken, willen ze van honderden werknemers het aantal uren terugbrengen. Door deze maatregel komen de medewerkers net onder de urengrens waarboven je recht hebt op deze Amerikaanse zorgverzekering. Boycotten dus die zaak... ah, ze verkochten er toch al geen vegaburgers.

Nee, dan sterrenzaak 't Zilte (met vega menu), gevestigd in het hippe Antwerpse MAS, het Museum aan de Stroom. Dit restaurant sluit voortaan in het weekend haar deuren om goed personeel, dat in het weekend gewoon vrij wil zijn, aan zich te binden.

Wij hebben helemaal geen regeltjes nodig

Enge plaatjes op sigarettenpakjes, goedbedoelde adviezen bij alcoholreclames, minimumleeftijden en maximumhoeveelheden: volgens de Zeit hebben we die helemaal niet nodig. Ondertussen zijn wij zelf geheel vrijwillig in de ban geraakt van ecolabels, calorieën tellen, sportafspraken, jaarlijkse gezondheidschecks en andere vormen van zelfcontrole. Wordt Europa binnenkort één grote Weight-Watchers-Club?

altMeten is weten: de Body Mass Index (BMI) - je gewicht gedeeld door je lengte in het kwadraat - geeft aan hoe dik je bent. Dat wil zeggen, het is een indicatie: de formule maakt geen onderscheid tussen een kilo vet of een kilo spieren. De schijnnauwkeurigheid van de BMI is professor Nick Trefethen uit Oxford een doorn in het oog. In tegenstelling tot E=MC2 is de BMI geen natuurkundige formule, maar een benadering van een zeer complexe werkelijkheid, zo beweert hij. Om meteen maar zelf met een nieuwe formule op de proppen te komen: 1.3 maal je gewicht, gedeeld door je lengte tot de macht 2.5.

Voor wie zijn of haar BMI wat wil verminderen: probeer eens de HapiFork! Dit hippe gadget voor zelfcontrole gaat vibreren als je te snel eet. Ook houdt de slimme vork bij hoeveel je eet. Wij hebben helemaal geen regeltjes nodig, wij hebben apps.

Tertia's terrific trend: vegetarische steak tartaar, karnemelk en kaki

Misschien heeft het iets ermee te maken dat het voltallige hooglerarencorps van de Universiteit van Amsterdam steak tartaar, een gerecht van rauw vlees, at en toen ziek werd, maar wij komen opeens overal vegetarische steak tartaar tegen. Redacteur Laurie at het in De Nieuwe Winkel met watermeloen, wij kregen zelf een tijdje terug een steak van champignons en venkel gemaakt door Joke Boon, en volgens Aziatische Ingredienten is de vegetarische steak tartaar ook al gespot in restaurant Ivy in Rotterdam.

Maar we kwamen meer trends tegen deze maand. Opeens wordt er enthousiast gekookt met karnemelk. In broden, curries, dessert, wafels, ijs, hartig ijs, hangop: overal moet opeens karnemelk in. Ook in het buitenland.

altEn ook de kaki (sharonfruit, persimmon), de oranje weeïge vrucht die in de jaren '80 hoogtij vierde, rukt weer op. Op bruschetta's, in heerlijk romig ijs, in cocktails, en zelfs de pizza is niet veilig. We zijn kakis trouwens nog niet in tempuravorm tegengekomen.

En verder

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

the Kitchenary

horecarama