Open menu

altGevaarlijke tijden voor Pino en andere mediagenieke vogels. Peterselie blijkt toch duurder te zijn dan je zou denken. Amerikanen hebben soms best sympathieke ideeën. Voor Franse kinderen binnenkort wellicht geen Nutella meer. Wat heeft popcorn op je bord te zoeken? November 2012 in vogelvlucht.

 

Wie draait er nu door?

altMatthijs van Nieuwkerk heeft het weer eens voor elkaar gekregen: een mediaschandaaltje rondom DWDD. Dit keer echter niet ten koste van een boer of een vrouw, maar van de houtsnip, een in Nederland beschermde vogel. Topkok Robert Kranenborg vond het nodig om voor de camera's een paar van deze beschermde vogeltjes in de pan te smijten. Vroege Vogels is er 'erg ongelukkig over' en ook in de sociale media verontwaardigde reacties. De VARA bood haar excuses aan, maar verklaarde ook 'in de afweging mee [te hebben] genomen dat het niet tonen van het bereiden van het gerecht hypocriet zou zijn. Voor gehakt bijvoorbeeld moet een koe ook worden geslacht.'

Ook in het Amsterdamse debatcentrum De Balie stond vogel op het menu: twee haantjes die live zouden worden geslacht om 'het publiek [te] confronteren met de hypocrisie rondom het doden van dieren'. Goh, van wie zouden ze dat idee nu hebben? De hanen hadden geluk: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dreigde met vervolging omdat men niet aan de hygiëneregels kon voldoen. We gaan ervan uit dat het stukje bewustwording alsnog is geslaagd, ook zonder dat er bloed heeft moeten vloeien.

Vegetarisch wel verantwoord en interessant: de Keuringsdienst van Waarde zocht uit waarom een potje gedroogde peterselie omgerekend maar liefst 237 euro per kilo moet kosten. Te bekijken via Uitzending Gemist.

Wie goed doet...

altOp de vierde donderdag van november vierde Amerika Thanksgiving. "CNN Hero" Gary Oppenheimer opperde een sympathiek idee: neem, in plaats van een bos bloemen, een decoratief mandje met groente en fruit mee. Na een avond pronken op de tafel kan de gastheer deze via AmpleHarvest.org doneren aan een lokale voedselbank. We zijn benieuwd hoeveel deze actie heeft opgebracht.

Ook Oprah Winfrey, godin der talkshows en multimiljardair, laat zich graag van haar filantropische kant zien. Haar nieuwste project heeft echter ook commerciële trekjes: onder de namen Oprah's Organics, Oprah's Farm en Oprah's Harvest worden binnenkort biologische zeepjes, olietjes, haarproducten, dressings, groente, soepjes, frisdrankjes en dips verkocht. Allemaal afkomstig van haar boerderij in het Hawaiiaanse Maui.

En in Nederland won de palingsalade van de Vegetarische Slager Smaakvol2012, een prijs voor smaakvolle, pure en eerlijke producten. "Wat jullie doen is waanzinnig goed, jullie verdienen deze prijs als geen ander," aldus Masterchef Peter Lute.

Wie zoet is...

altVoor Franse kinderen zou een broodje Nutella binnenkort een dure lekkernij kunnen worden: de Franse regering dreigt de belasting op palmolie, een van de basisingrediënten van Nutella, te viervoudigen. De reden: de productie van palmolie is roofbouw op het regenwoud, en je wordt er bovendien dik van. Al eerder berichtten we over een activist die probeerde een jaar lang zonder palmolie te leven, wat knap lastig bleek te zijn. De Maleise palmolielobby is natuurlijk niet blij met dit plan en laat weten dat 'palmolie een gezond, natuurlijk en belangrijk produkt is dat met trots door 240.000 kleine boeren in Maleisië wordt geproduceerd'.

Chocolade die niet smelt bij warm weer: de Britse fabrikant Cadbury heeft dat voor elkaar gekregen en zal het binnenkort verkopen in India en andere voormalige Britse koloniën. In Groot-Brittannië zelf zien ze er echter geen markt voor: de chocolade smelt niet alleen niet in de hand, maar ook niet (snel genoeg) in de mond.

altNog meer chocoladenieuws: het consumentenprogramma TROS Radar onderzocht de gezondheidsclaims rondom 'superfood' rauwe chocolade (Uitzending Gemist, het bewuste item komt na 17 minuten aan bod).

Ondertussen in de regio

Guangzhou, China - In een restaurant is een rat uit het plafond gevallen en deze heeft vervolgens een bezoekster gebeten. Het restaurant heeft zijn excuses aangeboden en zal de ziekenhuiskosten vergoeden. Het ongedierte zullen ze echter niet bestrijden: het is namelijk een vegetarisch restaurant.

Föhrste, Nedersaksen - Een zeventienjarige jongen heeft de lokale sporthal in brand gestoken. Hij had namelijk honger en dorst, maar kwam voor een gesloten deur te staan. Hij kwam toen op het briljante idee de deur met een vuurstarter te 'openen'. Een bezoekje aan de snackbar was waarschijnlijk goedkoper geweest dan de rekening van 1,8 miljoen euro die hij nu aan zijn broek heeft.

Makkum, Friesland - De dorpstuin van Eetbaar Makkum is betiteld als Groen Dichterbij Incoonproject (sic) en heeft daarmee een prijs ter waarde van 20.000 euro gewonnen. Gefeliciteerd!

Vegatopia Webforums - Wat maak ik met:

Tertia's Terrible Trend: Popcorn op je bord

popcornamusePopcorn. Best lekker, daar niet van, als snack in de avond of op de zondagnamiddag. Maar waarom krijgen we opeens in restaurants popcorn op het bord, als onderdeel van een gerecht? Het nieuw geopende Izakaya in Amsterdam gebruikt popcorn als tempurabeslag. Chef André in Singapore serveert verschillende soorten fijngehakte popcorn bij de amuse. In chocolade gedrenkte popcorn als onderdeel van het dessert is ook al gespot, uiteraard vergezeld van knetterstof, ook al zo'n product waarmee je om de oren wordt geslagen. Het doet ons een beetje denken aan die ene wannabe-chef in de Australische tv-serie Masterchef, die een lading cornflakes over het bord gooide 'voor dat extra textuurtje'. Bah!

En verder

Het succesvolle Haarlemse restaurant Vlam in de Pan start in januari een heuse opleiding tot vegetarische kok, de VIP Health & Nutrition opleiding. De opleiding is opgebouwd uit zeven modules en wordt gegeven door verschillende docenten zoals Kyra de Vreeze en Jonathan Karpathios. Kijk voor meer info op www.viphealthandnutrition.nl

Hebbedingetjes:

Recepten:


Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama