Open menu

In Gent is het voor vegetariërs goed toeven. Een Italiaanse pastafabrikant vindt dat homo's hun pasta maar bij de concurrent moeten kopen. Danone verkoopt nu ook yoghurt voor Echte Mannen. Raakt Europa binnenkort verslingerd aan supergezonde kamelenmelk? En een Amerikaanse producent lanceert een ei dat geen ei is. September 2013 in vogelvlucht.

De klant is koning

In het Vlaamse Gent is ook de vegetarische klant koning. Deze stad haalde op de website Veggie Focus de derde plaats op de lijst 'beste vegetarische steden'. Volgens Veggie Focus heeft Gent prachtige architectuur, een levendige atmosfeer en geweldig eten. De Standaard wijst terecht ook nog even op het succesvolle Gentse initiatief Donderdag Veggiedag. De Universiteit Gent doet er nog een schepje bovenop en lanceert een 'omgekeerd restaurant', met slechts één schotel voor vleeseters en een ruime keuze voor vegetariërs. Zoek je nog een reden om Gent te bezoeken? In onze Restaurantgids vind je - niet geheel toevallig dus - een uitgebreide lijst vegetarische en vegetariërvriendelijke restaurants in deze mooie Vlaamse stad, waaronder de populaire restaurants Komkommertijd en Avalon.

De Burger King staat misschien niet zo hoog op de lijst vegetariërvriendelijke 'restaurants', maar deze keten doet nu wel haar best de gezondheidsbewuste consument aan zich te binden, en wel met 'magere frietjes' die luisteren naar de wanstaltige naam 'satisfries'. Het geheim is een aanpassing in het beslag dat voor het krokante laagje zorgt. De consument zou het verschil echter niet proeven - wat eenieder die ooit vetvrije chips heeft gekocht waarschijnlijk meteen zal betwijfelen. De Duitse Spiegel weet nog meer te zeuren: ook magere patat is nog steeds niet erg gezond (maar wel lekker natuurlijk) en bovendien bevatten de 'gewone' frietjes van concurrent McDonalds minder calorieën dan de satisfries van de Burger King.

Bij de Italiaanse pastafabrikant Barilla is de homoseksuele klant beslist geen koning. De directeur, Guido Barilla, meldde onlangs in een radio-interview dat Barilla nooit of te nimmer homoseksuele families in hun reclamespotjes zullen gebruiken. "Voor ons blijft de traditionele familie een fundamentele waarde in ons bedrijf." Hij voegt er, een beetje onhandig, aan toe dat homoseksuelen die daar moeite mee hebben, dan maar een ander merk pasta moeten kopen. En dat zullen ze dan ook doen, als we de oproepen tot boycot van Barilla, die op internet circuleren, mogen geloven. Barilla probeert de schade te beperken en benadrukt in een persbericht dat de opmerking vooral doelde op de 'centrale rol van de vrouw in het gezin' en dat 'het (traditionele) gezin voor iedereen het symbool voor gastvrijheid en (naasten-)liefde is'. Wij vermoeden dat de homo's onder ons ook die uitleg niet erg uitnodigend zullen vinden.

Yoghurt maakt de man

Echte mannen eten geen yoghurt. Dat is meer iets voor vrouwen die zumbaën. Danone wil daar verandering in brengen en lanceert een yoghurt speciaal voor mannen. Met een iets dikkere substantie en - veel belangrijker natuurlijk - een stoere, uiteraard zwarte en hoekige, verpakking. Wel met typische vrouwensmaken als walnoot en abrikoos. Voorlopig is de mannenyoghurt slechts in Bulgarije te koop, maar misschien verovert het binnenkort wel heel Europa.

De Amerikaanse fabrikant Blue Hill pakt het anders aan en lanceert groenteyoghurt - in de smaken rode biet, pompoen, wortel en tomaat. Redacteur Tertia vroeg zich af wat wij daar nu van vinden. Geweldig natuurlijk! En helemaal niet zo'n gek idee - wie houdt er nu niet van tzatziki. Ondergetekende maakt ook regelmatig een hartige dip van Turkse yoghurt, mosterd en komijnzaad.

Gezond, gezonder, kamelenmelk

Mocht je eten beschouwen als een wedstrijdje gezond zijn, kijk dan vooral even naar het lijstje 'supereten' van de Huffington Post. Verrassingen in het lijstje: kurkuma (bron van ijzer) en olijven (verlagen je cholesterol). Natuurlijk staat gember in het lijstje, evenals een hoop peulvruchten. En rode wijn, uiteraard met mate.

Biologische ingrediënten: onbespoten, lekkerder, gezonder en beter voor het milieu. Maar niet heus, volgens Vrij Nederland. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten niet meer vitaminen dan hun 'gewone' familieleden, qua smaak is het verschil vaak verwaarloosbaar, en als je er vijftien kilometer voor moet omrijden, doe je het milieu er ook geen plezier mee. En die blije, vrijlopende dieren produceren beduidend meer methaan en lachgas. Nou vooruit, Vrij Nederland heeft eigenlijk wel gelijk. Dan eten we gewoon wat minder zuivel en eieren, maar dan wel van gelukkig scheten latende koeien en andere dieren.

En dan drinken we meteen maar hippe kamelenmelk, die nu ook in Europa mag worden verkocht. Hartstikke gezond: het helpt tegen galsteen, gastritis, levercirrose, hepatitis en zelfs kanker. Zo wordt althans beweerd.

Van kamelenmelk word je in ieder geval niet zo dik als van frisdrank. Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de prik in frisdrank ervoor zorgt dat je cola of 7-up minder zoet smaakt dan dat het eigenlijk is. Baanbrekend onderzoek dus - is tot dusver echt niemand op dat idee gekomen na het drinken van een glaasje cola uit een fles die al een paar weken geopend in de koelkast heeft gestaan?

Tenslotte: voor wie nog steeds denkt dat Omega-3 onmisbaar is voor een goed geheugen of andere gezondheidsvoordelen: dat schijnt best tegen te vallen.

Geen ei is een ei

In het Amerikaanse Whole Foods vind je sinds kort een plantaardige, poedervormige eivervanger die luistert naar de naam 'Beyond Eggs'. De producent, Hampton Creek Foods, beweert op de verpakking dat Beyond Eggs 'beter is dan echte eieren', een statement dat bij de Huffington Post de nodige scepsis opriep. Dus hebben ze in een vergelijkende test Beyond Eggs gebruikt waarvoor het bedoeld is: koekjes bakken. En de koekjes smaakten inderdaad minstens zo lekker als die met echte eieren. Volgens een techblog kun je er ook heel acceptabele 'Beyond-roereieren' mee maken. Binnenkort waarschijnlijk ook bij ons in de supermarkt - en hopelijk ook in supermarktproducten zoals mayonaise.

Tertia's Trend: hippe aardappels

Of het nu aan de vondst van een nieuwe Van Gogh de afgelopen maand ligt, of dat het toch meer voortvloeit uit de voortdurende crisis, weten we niet, maar aardappels zijn weer hip. Met rösti, zelfgemaakte friet en aardappelpizza kun je als thuiskok prima voor de dag komen. Ook hippe chefs hebben allerlei zeldzame aardappelrassen ontdekt en ze bakken, roosteren en pureren daarmee op los. In het Amsterdamse Wilde Zwijnen (ondanks de naam een zeer veggievriendelijk restaurant) aten we zalige aardappel-rookkaaskroketten. Ook is de eerste Zuidas-advocaat gesignaleerd die zijn toga aan de wilgen eh, pardon, aardappelplanten heeft gehangen en aardappelboer is geworden. Wie ook niet vies was van een lekker aardappelpureetje is de deze maand overleden culinaire schrijver Johannes van Dam. Het lekkerste recept voor aardappelpuree dat wij kennen is van Yvette van Boven, te vinden in haar kookboek Home Made Zomer. Geheim ingrediënt: dragon.

En verder

  • Maar liefst vijf nieuwe restaurants in onze restaurantgids: De Maan in Den Haag, Kameleon in Lelystad, L'invité in Amsterdam, Namasté Gurkha in Antwerpen en Waanzinnig in Tilburg.
  • De EVA organiseerde op 19 september de Veggielympics, een initatief om overgewicht bij kinderen onder de aandacht brengen. Een groentig evenement, met disciplines als bloemkolleybal, wortelspeerwerpen en spruitjeshockey.
  • Ojah b.v, producent van vleesvervanger Beeter (o.a. de Vegetarische Slager werkt ermee), heeft in augustus het BRC Grade A certificaat behaald. Technisch directeur Wouter Jansen is trots op deze hoogst mogelijke indeling: ‘Deze beoordeling bevestigt dat we werken volgens strikte hygiëne- en voedselveiligheidseisen.'
  • Multinational Monsanto krijgt in de VS toch geen vrij spel met gen-gewassen. De omstreden 'Monsanto Protection Act', die bepaalde dat genetisch gemodificeerde organismen onder alle omstandigheden mogen worden verbouwd en verkocht, wordt niet verlengd.
  • Eerst werden Spaanse komkommers verdacht, maar uiteindelijk werd de taugé van een biologische boerderij in het Duitse Nedersaksen officieel als veroorzaker van de Ehec-epidemie in 2011 aangewezen. Foodwatch heeft onlangs aangetoond dat daarmee niet meer dan 10% van de besmettingen kan worden verklaard.
  • Geinig idee: een Braziliaans appartement is compleet ingericht in 'Zwitserse-gatenkaasstijl'.
  • Drie lekkere recepten uit Anjum Anands nieuwe kookboek Vegetarian Feast: Indiase aardappelsalade, groente-tandoori en kikkererwtenburgers

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama