Open menu

Lekker eten moet duur en ongezond zijn. Er valt meer over witte bonen in tomatensaus te schrijven dan je wellicht denkt. Klei eten is hip en onverstandig, eet liever een waterflesje. Knuffeldieren zijn ideale tafelgenoten. Onmisbare keukenhulpen: de WIFI waterkoker en de 3D-pannenkoekprinter.  Chinezen gaan met hun kool aan de wandel. En deze zomer hebben we hippe sauzen voor bij de barbecue. Mei 2014 in vogelvlucht.

Lekker is duur en ongezond

Duurder eten smaakt lekkerder - ook als er behalve de prijs geen verschil is met goedkoper eten. Dit blijkt uit een experiment in een Italiaans restaurant, dat afwisselend precies hetzelfde all-you-can-eatbuffet aanbood, maar de ene keer voor vier dollar, de andere keer voor acht dollar. Degenen die meer moesten betalen vonden hun pizza zo'n 11% smakelijker. Bij luxeproducten (zoals goede wijn, maar ook bijvoorbeeld parfum) is tenslotte niet alleen de kwaliteit en uitstraling belangrijk, maar ook een hoge prijs en de reputatie die erbij hoort. En wie in een restaurant de goedkoopste huiswijn bestelt, is dan ook een pauper of een krent. Iemand zonder smaak in ieder geval.

Voor kinderen is de prijs van het eten waarschijnlijk minder belangrijk, zo lang het maar niet gezond is. En dat is ook logisch: als je ouders expliciet zeggen dat iets goed voor je is, dat je er groot en sterk van wordt, of als er met chocoladeletters 'HEALTHY' op de verpakking staat, dan móet het wel iets zijn dat je niet lust. Anders zouden ze toch niet zoveel moeite doen je over te halen om het te eten of te drinken?

Kinderen hoef je trouwens ook niet te vragen of iets lekker smaakt: dat zie je gewoon aan hun gezichtsuitdrukking.

Er zijn ook mensen die denken dat vegetarisch eten niet lekker kán zijn. Een Pakistaanse vrouw in New York zette haar man een linzengerecht voor ziijn neus en werd daarop door manlief doodgeslagen. Een beetje radicaal, maar in ieder geval niet mis te verstaan.

Lezen is lekker

Kookboeken en culiblogs zijn er niet alleen om recepten uit te plukken of inspiratie op te doen, maar ook om gewoon verlekkerd te lezen of door te bladeren. Zo liep het water ons in de mond bij dit uitgebreide verhaal over het bakken van friet. En dan niet zomaar friet, maar Heston Blumenthals triple cooked chips.

Ook over witte bonen in tomatensaus valt veel interessants te schrijven. In de Guardian wordt uitgebreid uit de doeken gedaan aan welke bonen chefkoks als Nigel Slater de voorkeur geven, en op welke manieren je de tomatensaus kunt maken en smaak kunt geven.

Nog meer leesvoer over bonen: gastredacteur Joke Boon gaat een jaar lang iedere dag iets met bonen of andere peulvruchten eten. En dan niet alleen witte bonen in tomatensaus en chili, maar ook bijvoorbeeld zelfgekweekte taugé (gekiemde mungbonen) en witte-bonenspread met amandelen. Ook zal ze op haar blog berichten hoe winderig de bonen haar gaan maken.

Lekker interessant

De heilige maagd Maria op een toastje, of Moeder Tereza verstopt in een kaneelbroodje. Nee, je bent niet gek als je gezichten denkt te zien waar die eigenlijk niet horen te zijn: het menselijk brein is geprogrammeerd om gezichten en letters te zien in willekeurige patronen. Pareidolie heet dat fenomeen.

Waarom laat koffie altijd kringen achter en geen 'normale' vlekken? Omdat de koffiedeeltjes zich naar de rand van een koffievlek verspreiden en daar blijven ze als de vloeistof opdroogt. En dat heeft dan weer iets met de vorm van die deeltjes te maken.

En waarom eten sommige mensen klei? Omdat klei negatieve isotopen zou bestrijden en een belangrijke bron voor zink is - en vooral omdat een aantal Hollywoodsterren het hip hebben gemaakt. Schijnt allemaal dikke onzin te zijn, en het kan ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid zijn.

Een waterflesje dat je gewoon op kan eten, dat zou een hoop afval schelen. En zo'n flesje (of eerder een bubbel) kun je zelf maken: met behulp van bruine zeewier en speciaal zout vorm je een membraan waarin het water opgesloten zit. En deze waterbubbels kun je dan meenemen en opeten.

Lekker uit eten

Geen zin om in je eentje aan tafel in een restaurant te zitten? Een Japans restaurant biedt knuffeldieren als tafelpartner aan voor eenzame gasten. Zo heb je goed, geduldig gezelschap. Een uitgebreide conversatie zit er echter niet in.

Je kunt gewoon thuis een broodje voor je ontbijt smeren, maar je kunt ook voor een prikkie een broodje met een eitje en een sapje eten in de Ikea of de Intratuin. Maar waarom eigenlijk? Omdat deze bedrijven verwachten dat je daarna lekker gaat shoppen.

Voor vegetariërs is de Burger King niet meteen de eerste keus, maar er zijn nog meer redenen om deze fastfoodketen te mijden: men schijnt het met de hygiëne niet zo nauw te nemen. Maar ook bij Jamie Oliver moet je oppassen: daar is onlangs muizenstront en andere viezigheid gevonden. Ach, wat niet niet weet, wat niet deert - en daarom hadden we dit misschien beter niet kunnen melden.

Lekker hip

Hier zaten we echt op te wachten: een WIFI waterkoker die je met je smartphone kunt bedienen of programmeren. Zo kun je vanuit je bed een kopje thee zetten. Tenzij je vergeten bent de waterkoker vooraf met water te vullen, want dat kan hij dan weer niet automatisch.

Nee, dan liever een 3D-pannenkoekprinter, waarmee je pannenkoeken in de vorm van bijvoorbeeld de Eiffeltoren kunt creëren. Wat er echt 3D aan is, begrijpen we eerlijk gezegd niet: de pannenkoeken blijven gewoon plat, zoals het hoort.

Om onze serie rare Japanse producten voort te zetten: chips met egg-benedictsmaak. Als veggies zeggen wij natuurlijk: nu ook eentje met egg-florentinesmaak!

Voor aanstaande bruidsparen die niet zo van zoetigheid houden: je kunt ook een bruidstaart van geitenkaas laten maken. Of je bakt een hippe taart van koffiemeel.

Dominique Amsel probeert opnieuw het succes van zijn cronut te evenaren, dit keer met de waffogato: ijs in wafelvorm, begoten met een mengsel van espresso en ahornsiroop en met tapioca.

De Canadese versie van de kapsalon rukt op: de poutine, patat bedekt met een laag saus en een berg gebakkken cheese curd of ander lekker vet spul.

En mocht dit alles nog niet hip of gek genoeg zijn, dan kun je altijd nog een blokje om met een Chinese kool aan de lijn.

Tertia's trend: Barbecuesaus en dadeltomaten

Het is niet zo gek met het mooie weer in aantocht: we komen opeens overal hippe barbecuesauzen tegen. Met appel, met chipotle, of gezoet met ananas. Dat lijkt ons best lekker bij een stukje tempeh van de barbecue.

Maar we kunnen natuurlijk net zo goed zelf een salsa maken, bijvoorbeeld van zoete dadeltomaten. Noemden we vorige zomer langwerpige, kleine tomaten nog gewoon kerstomaat, inmiddels heten ze dadeltomaat. De vorm doet inderdaad ook meer aan een dadel denken dan aan een kers.

En verder

  • In Peking mag je tegenwoordig niet meer op straat eten bereiden. Dit zou niet alleen beter zijn voor de voedselveiligheid, maar vooral ook voor het milieu.
  • Er gaan stemmen op om de houdbaarheidsdatum voor pasta, rijst en koffie te schrappen. Dat spul blijft tenslotte eeuwig goed.
  • Steeds meer Brusselaars zijn flexitariër. En ze laten het vlees niet meer staan vanwege de gezondheid of 'omdat het moet', maar vooral om 'nieuwe smaken' te ontdekken.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama