Open menu

Bedrieg je zintuigen met een geurvork. McDonald's test vegan burgers in Oostenrijk en heeft nog meer geheime menu's, net als andere fastfoodketens. Eten is dan wel niet verslavend, maar mensen kunnen rare dingen doen voor een portie patat. Een trosje bananen kopen kan spannender zijn dan je denkt. Binnenkort eten we quinoa uit eigen land. En Tertia is deze maand over de bijen gestruikeld. September 2014 in vogelvlucht.

Met de paplepel of de geurvork ingegeven

Een leuk gadget, een verontrustende ontwikkeling of een kleine smaakrevolutie? De Aromafork is niet zomaar een vork, maar een smaakvervormer. Onze smaakbeleving wordt voor het overgrote deel bepaald door wat we ruiken, en precies dat wordt door de Aromafork gemanipuleerd. Een drupje 'geurparfum' dat je ruikt terwijl je eet, doet je geloven dat je broccoli smaakt naar kauwgum, dat je chocolade smaakt naar wasabi, of dat je vegetarische maaltijd smaakt naar vlees. 'Heerlijk verwarrend' noemt de Huffington Post het effect. En is het ook wat? Voor een slordige zestig dollar kun je zelf je oordeel vellen.

Er zijn trouwens nog meer rare vorken in omloop: deze vork voor ramen (een Japanse noedelsoep) is een soort hybride van een vork en een lepel, waardoor je samen met de noedels ook een slok bouillon naar binnen kunt werken. Misschien een leuke oplossing voor de Europeanen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon - geheel volgens de Aziatische etiquette - je ramen opslurpen.

Bad, worse, worst

Fast food heeft een slecht imago maar tegelijkertijd een enorme aantrekkingskracht. Voor vegetariërs heeft McDonald's weinig te bieden, maar dat kan veranderen: nota bene in schnitzelparadijs Oostenrijk test McDonald's vegan burgers. En de fastfoodketen lijkt te weten wat vegetariërs en veganisten belangrijk vinden: de burgers worden gegarandeerd niet klaargemaakt op een grill waarop ook vlees wordt bereid. Dat klinkt veelbelovend.

Net als McDonald's kijkt de Duitse worstproducent Rügenwalder naar de toekomst. En die toekomst ziet er behoorlijk vegan uit: hun ambitie is om minstens dertig procent van hun omzet met veganistische worsten te bereiken. Op steeds meer feestjes zou het buffet voornamelijk vegetarisch of zelfs vegan zijn (afgelopen weekend heb ik inderdaad kunnen genieten van een volledig vegan buffet, dus dat argument is niet uit de lucht gegrepen). Of nu juist een worstenmaker die markt moet bedienen, is wellicht een kwestie van smaak - of principes.

Burger King probeert ook de consument in zijn ban te houden met alternatieve burgerbroodjes. In eerste instantie zou je denken dat de zwarte broodjes portabellos zijn, maar het zijn gewoon burgerbroodjes die hun zwarte kleur krijgen door verbrande bamboescheuten.

Wist je trouwens dat McDonalds, Burger King en veel andere fastfoodketens geheime menu's hebben? Dat zijn producten die niet op de kaart staan, maar die ze (soms slechts tijdelijk) hebben voor die klanten die dat weten. En daarmee proberen ze natuurlijk via de sociale media extra zieltjes te winnen. Voor vegetariërs is het minder interessant, maar wellicht testen wij komend voorjaar eens de McLeprechaun-shake.

Lekker problematisch

Een internationaal team van onderzoekers heeft geen bewijs gevonden dat je verslaafd kunt raken aan bepaald eten. Je kunt chocolade dan wel ontzettend lekker vinden, of elke avond pizza willen eten, maar een lichamelijke verslaving is dat niet. Een ongezonde relatie met eten is eerder te vergelijken met een gokverslaving. En dat kan blijkbaar tot raar gedrag leiden, als we het nieuws mogen geloven.

Zo had een Belg zich zo op zijn woensdagse frietjes in de gevangenis verheugd, dat hij besloot niet op zijn eigen proces te verschijnen. Zijn advocaat moest hem daarom maar in de rechtbank vertegenwoordigen.

Een Chinese werknemer van een peperfabriek vond zijn vrouw wel erg hot en vroeg haar ten huwelijk met een cupido-pijl gemaakt van maar liefst 99.999 pepertjes (zouden ze inderdaad precies afgeteld zijn, vragen we ons ineens af).

Tijdens het Wereldkampioenschap knoflook eten (wees eerlijk: ooit van gehoord?) heeft een Brit binnen één minuut 33 knoflookteentjes naar binnen gewerkt. En dat was net één teentje te weinig: in 2009 had een Nepalees welgeteld 34 teentjes verorberd. Wij zijn ook dol op knoflook, maar gooien dan liever 35 teentjes in de tomatensoep.

Eind september vieren de bewoners van de Elzas het zuurkoolfestival. En nee, nu moet je niet denken aan dorpsbewoners die elkaar met slierten kledderige zuurkool of witte kolen van vijf kilogram bekogelen. Ze organiseren gewoon feestelijke optochten, en genieten van de 'choucroute nouvelle' samen met de nodige glazen bier (het is tenslotte ook nog eens Oktoberfest). Niet erg opwindend dus, maar wel lekker! Overigens schijn je dit jaar de witte kool te moeten grillen als je een beetje hip wil zijn.

Bij de beesten af

Koop je nietsvermoedend een tros bananen, blijkt er ineens een spin in verstopt te zijn. En dan niet een gewone spin, maar de Braziliaanse bananenspin, de giftigste spin ter wereld. Deze nachtmerrie overkwam een Britse vrouw uit Essex. Ze gooide de tros meteen in de vuilnisbak en zoog de spinneneitjes die op de keukenvloer waren gevallen, op met de stofzuiger. Zowel de vuilnisbak als de stofzuiger moesten van de ongediertebestrijdingsdienst worden vernietigd. De supermarkt is ook de beroerdste niet en beloofde de vrouw dat ze een nieuwe stofzuiger en een nieuwe vuilnisbak zal krijgen.

En dan controleer je de keuken van een restaurant, trekt de koeling open en dan blijkt er ineens een complete dode leeuw in te liggen. De Britse restauranteigenaar had er een goede verklaring voor: hij had die leeuw van de dierentuin gekregen om aan zijn honden te voeren. Tja, dat moet je dan maar geloven. En omdat dat het enige was dat niet in orde was, mocht het restaurant gewoon open blijven.

Of je bezoekt een conferentie over voedselveiligheid en je loopt een voedselvergiftiging op. Dat kan natuurlijk ook...

Quinoa uit de regio

Jazeker, binnenkort in de supermarkt: quinoa uit Flevoland. De Universiteit Wageningen heeft een nieuwe soort ontwikkeld die het ook in ons kikkerlandje goed doet. Goed nieuws dus voor de milieubewuste quinoakutten die superfood zo chill vinden dat ze daily een selfie met komkommerwater of iets dergelijks sharen op Instagram. Dames, heren en quinoakutten, wisten jullie al dat ook Vegatopia een Instagramaccount heeft?

Nog meer nationale trots: Nederland loopt voorop in de productie van vleesvervangers. De Vegetarische Slager, Vivera en Alpro verkopen hun producten over de hele wereld. De grootste concurrenten zijn het Britse Quorn en het Israelische Tivall.

Tertia's trend: bijenmanie

We waren even in Londen, en je struikelt daar over de bijen, nou ja, over de aandacht voor de bijen. Dat mag ook wel eens, want de nuttige beestjes hebben het moeilijk. En daarom openden in Londen spontaan honingwinkels in High Street, vind je bijenkraampjes in elke hippe buurtmarkt en is lokale honing een gewaardeerd kado op dinner parties. Nu Nederland nog.

En verder

  • Een stuk taart van 33 jaar oud is voor 1375 dollar verkocht. Het was dan ook een stuk van de bruiloftstaart van prins Charles en prinses Diana.
  • De Franse topchef Alain Ducasse schrapt vlees van het menu. Hij kookt dan nog wel veel met vis, maar het is een beginnetje.
  • Goed nieuws voor de mannelijke kuikentjes uit de Duitse deelstaat Hessen: die mogen niet meer massaal worden vermoord. En de kuikentjes die toevallig niet in Hessen worden geboren dan?
  • Een klein schandaaltje in Duitsland: tijdens een schoolreis naar Hamburg hebben twee docenten iets te diep in het glaasje gekeken. Nadat een docent van de trap is gevallen, zijn alle scholieren naar huis gebracht. Ouderavonden en discussies zullen volgen.
  • En daar is hij weer: de Jezustoast. Het onderzoek naar gezichtjes die mensen in toastbrood en dergelijke menen te herkennen, heeft de Ig-Nobelprijs gewonnen.
  • Tenslotte: een longread in de online editie van Vrij Nederland: een interview met Teun van de Keuken, oprichter van het slaafvrije chocolademerk Tony Chocolonely. Zijn boodschap: vertrouw niks en ga zelf koken.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama