Open menu

maandoverzichtPlanten hebben blijkbaar toch gevoel en ze eten zelfs vlees. Veel Chinezen hebben helemaal geen behoefte aan een koelkast. Eindelijk kun je in Rome pizza te eten zonder de maffia te ondersteunen. De aubergine is de nieuwe banaan. In Zuid-Afrika wordt koffie in een ijswafeltje verkocht. En als je bij Starbucks ijskoffie bestelt, krijg je koude koffie met ijs. Mei 2016 in vogelvlucht.

Vegan voor fun

"Maar planten hebben ook gevoel" is een opmerking die veel vegetariërs op feestjes te horen krijgen. Volgens Andrew Smith, professor en veganist, zit er een kern van waarheid in. Planten reageren op hun omgeving en laten duidelijk zien of het hun goed of slecht gaat. Sterker nog: via de grond nemen ze voedingsstoffen op, en die grond bestaat voor een niet verwaarloosbaar deel uit verrotte planten en... dieren. Dus, zo redeneert hij, indirect eten ook vegetariërs vlees. Wat Smith wel vergeet in zijn verder vrij overtuigende artikel is dat je broccoli of bloemkool het beest hoogstwaarschijnlijk niet zelf heeft vermoord.

vegatopia instagramOndanks zulke drogredenaties en grappig bedoelde columns van reporters die onvoorbereid een weekje veganistisch leven wordt vegetarisme - en met name veganisme - steeds meer mainstream. Verrassend veel atleten en sporters gaan er prat op dat ze zich veel beter voelen met een vegan dieet. Naast ethische overwegingen hopen daarom veel mensen op gezondheidsvoordelen. Voor jongere mensen schijnt de funfactor belangrijker te zijn: naast het milieu en dierenwelzijn is veganisme gewoon chill, dankzij artiesten als Beyoncé en de verleidelijke foto's van vega(n) gerechten op Instagram.

Is vegetarisme of veganisme de enige manier om dierenleed te verminderen of de wereld te verbeteren? Leslie Cannold argumenteert tijdens een debat in Sydney dat we er veel beter aan toe zouden zijn als we uitsluitend vlees, zuivel en eieren van 'gelukkige dieren' zouden eten. De geschiedenis heeft tenslotte bewezen dat wereldwijd niet meer dan 1.5% van de mensheid bereid is om gedurende langere tijd vega of vegan te leven. Misschien zou de mensheid toch meer tijd moeten doorbrengen met het bekijken van lekkere vegagerechten op Instagram?

Deze tweeslachtigheid vind je ook terug in de reacties die de eigenaars van een succesvolle keten van vegan restaurants in Californië kregen toen ze besloten dat hun boerderij toch completer en 'natuurlijker' was als ze vlees gingen produceren. 'Vuile hypocrieten' behoorde nog tot de mildere commentaren.

Kortom, ondanks dat vegetarisme en veganisme door steeds meer mensen worden omarmd, er zweemt nog steeds een verdenking van morele superioriteit omheen. In Vrij Nederland werden dan ook terecht de commentaren vol leedvermaak - naar aanleiding van de dood van een vegan bergbeklimster - met de grond gelijk gemaakt. "Bewonder ze, of laat ze met rust: niemand zou zijn twijfelachtige levenskeuzes moeten rechtvaardigen door mensen die het beter doen te minachten."

De wereld eet door

allrecipes broccoli casseroleAllrecipes is 's werelds grootste receptendatabase, gemaakt door thuiskoks als jij en ik. En die recepten laten zien dat de gewone mens niet kookt zoals de glossy's je wellicht doen geloven. Zo is een van de meest populaire broccolirecepten een ovenschotel waarvoor je onder andere een blik champignonsoep en mayonaise nodig hebt. Al is het in de media een komen en gaan van trends, thuis eten we blijkbaar vaak toch het liefst simpele, vaak zelfs lelijke, kost.

In China hebben mensen buiten de grote steden vaak geen koelkast. Niet omdat ze het zich niet kunnen veroorloven, maar omdat ze er het nut niet van inzien. Zoute, pittige gerechten blijven ook op kamertemperatuur lang goed. En melk koop je gewoon om de hoek, in kleine verpakkingen. Groente wordt vaak buiten bewaard. Zo simpel kan het leven zijn.

In Rome is een culinair maffia-imperium opgerold. In het hartje van de stad heeft de overheid talrijke pizzeria's, ijstentjes, bars en restaurants onteigend. En daarmee is de kans een stuk kleiner dat je met je pizza op het idyllische terrasje geen moord, witwasserij, chantage of corruptie ondersteunt.

Wereldwijd worden er nog steeds gerechten op idiote wijze opgediend: naast een guillotine, opgehangen aan een boom of simpelweg in een winkelwagentje. Wat is er eigenlijk mis met een ouderwets bord?

A dirty mind is a joy forever

suggestieve banaanChina is een kuis land dat ook graag de sociale media verschoond van onfatsoenlijke elementen wil houden. Om die reden is het aldaar sinds kort verboden om filmpjes te uploaden waar op erotische wijze bananen worden geconsumeerd.

Helaas loopt China een beetje achter. De aubergine is namelijk de nieuwe banaan. Of dat nu een positieve ontwikkeling is voor het imago van het mannelijk geslachtdeel mag op andere sites worden besproken. Feit is dat de aubergine het heeft geschopt tot een suggestieve emoji.

Vraag en aanbod

koffie in ijswafelJe moet maar net op het idee komen: koffie in een ijswafeltje. Geen afval van papieren bekertjes meer en de klant heeft er meteen zijn gratis koekje bij. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat we deze Zuid-Afrikaanse uitvinding ook in Europa zullen aantreffen.

Aquafaba, het uitlekvocht van kikkererwten, blijkt verrassend veelzijdig te zijn. Naast meringues kun je er ook vegan mayonaise van maken. Vooralsnog is die mayonaise hier niet te koop, maar je kunt het wel zelf maken. Wij zijn benieuwd naar jullie resultaten.

Agar agar is een eeuwenoud alternatief voor gelatine, maar wel met minder bindkracht. De Amerikaanse startup Gelzen produceert nu échte vegetarische gelatine, gemaakt van plantaardige bacteriën en gist. We moeten echter nog even wachten tot dit plantaardige product voor een betaalbare prijs op de markt komt.

Restaurant Bolenius in Amsterdam is door We’re Smart World uitgeroepen tot ​éé​n van de 25 beste groenterestaurants ter wereld. Volgens het juryrapport geeft het restaurant groente een even groot podium als vis en vlees en brengt ze verfrissend en creatief.

In Duitsland experimenteert discounter Aldi met een nieuw filiaalconcept. In plaats van paletten vol verpakkingen biedt de supermarktketen nu houten schappen met groente en fruit. Ook kun je op een comfortabele bank genieten van snacks, broodjes of een salade. Waar gaat het heen met de wereld als zelfs de discounters chic denken te moeten zijn?

ijskoffieAls je bij Starbucks ijskoffie bestelt, bestaat een substantieel gedeelte van het geserveerde drankje uiteraard uit ijs. Een klant uit Chicago vond dit oplichterij en klaagde de keten aan. Het lijkt ons sterk dat die dame de rechtzaak zal winnen. Je kunt natuurlijk ook gewoon netjes vragen om minder ijs en meer koffie.

En verder

  • Zeven maanden geleden zwoer journalist Dana Milbank dat hij zijn column op zou eten als Donald Trump de nominatie voor de presidentsverkiezingen in de wacht zou slepen. Dat heeft hij deze maand dus gedaan, met smaak zelfs, en er een Trumpwijntje bij gedronken dat echter niet zo in de smaak viel.
  • In de lijst met de 50 meest invloedrijke Britse foodies vind je naast oudgedienden als Jamie Oliver, Paul Hollywood en Gordon Ramsay steeds meer mensen die via de sociale media bekend zijn geworden.
  • Waarom is babymais vrijwel nergens vers te koop? In dit artikel lees je alles over de productie, het groeiproces en de handel in babymais.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama