Open menu

maandoverzicht 256x192Borrels en etentjes van de gemeente Amsterdam zijn voortaan standaard vegetarisch. Wetenschappers bevestigen dat een vegan dieet gezond is voor iedereen. Een Australische veganiste heeft haar buren wegens hinderlijke barbecuegeuren aangeklaagd. De vleesconsumptie in Nederland is vorig jaar licht gestegen, een onverwachte trendbreuk. De banaan dreigt door de panamaziekte uit te sterven. In Covent Garden is een kaasrestaurant met een lopende band geopend. Een Britse puber is blind geworden na jarenlang alleen zwaarbewerkte producten te hebben gegeten. De Antwerpse burgemeester Bart de Wever heeft per ongeluk kattenvoer op zijn brood gesmeerd. September 2019 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

De borrels en diners van de gemeente Amsterdam zijn voortaan standaard vegetarisch, een initiatief van de Partij voor de Dieren. Vlees komt alleen na expliciet verzoek op tafel. Tegen deze omkering van de norm stemden de VVD, het CDA, de Partij van de Ouderen en het Forum voor Democratie. Sinds 1 september is ook op de Nijmeegse Radboud Universiteit de zakenlunch standaard vegetarisch, de stilletjes doorgevoerde verandering lijkt nog tot geen enkele wanklank te hebben geleid.

Nadat de Franstalige Belgische Academie voor Geneeskunde een veganistisch dieet afraade voor kinderen, pubers en zwangere vrouwen, hebben 100 wetenschappers hun handtekening gezet onder een rapport dat zegt dat een vegan eetpatroon juist gunstig is in alle levensfasen.

groente markt

Een Australische veganiste heeft haar buren aangeklaagd wegens hinderlijke geuren van hun barbecue. Ook de kinderen moesten niet zoveel lawaai maken. De rechter oordeelde dat haar eisen onredelijk waren en suggereerde dat het wellicht handiger zou zijn geweest om eerst eens met de buren te praten alvorens ze aan te klagen.

Op het Britse vliegveld Gatwick werden 25 zakjes met wit poeder in een koffer gevonden. Het bleek een vegan cakemix te zijn, bedoeld voor een restaurant in Brighton. Mochten de douanebeambten daar toevallig eens in de buurt komen, krijgen ze een gratis plakje cake.

De Vegetarische Slager streeft er naar om 100% veganistisch te produceren, maar dat blijkt lastiger te zijn dan gedacht. Voor sommige producten is nog geen goede vervanger voor ei gevonden die de juiste textuur geeft.

eieren nest

Vleselijk protest

Een Britse topadvocaat vindt dat vlees eten verboden moet worden. "Het is tijd voor een nieuwe wet die ecocide in hetzelfde rijtje zet als genocide en andere misdaden tegen de mensheid." Experts denken dat een verbod vooralsnog een te drastische maatregel is die eerder averechtse effecten zal hebben.

De Wageningen Universiteit concludeert, op basis van verkoopcijfers, dat in 2018 de vleesconsumptie in Nederland licht is gestegen, na een constante lichte daling sinds 2009. Dit lijkt de tevens stijgende populariteit van vleesvervangers tegen te spreken.

Onze hypothese is dat een groep doorgewinterde vleeseters demonstratief juist meer vlees is gaan eten, uit protest tegen Greta, Roos, Marianne en andere zeurkousen. Niet geheel toevallig is de nieuwste rage bij onder andere KFC een drie- of vierdubbele burger met lekker veel suiker en vet, bij voorkeur te consumeren in de eigen SUV.

veggieburger asperges

Een beter milieu

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt sinds kort bij hoeveel voedsel er dagelijks wordt weggegooid - momenteel ongeveer vijf procent, blijkt uit eerste resultaten. Door dit in kaart te brengen kan voedselverspilling effectiever tegen worden gegaan.

De banaan is met uitsterven bedreigd door de schimmel TR4, die de panamaziekte verspreidt. Dit is niet de eerste keer: in de jaren zestig verdween de toen gangbare bananensoort Gros Michel, waarna deze werd vervangen door de Cavendish banaan, die je nu overal in de winkels ziet liggen. Omdat de zaadjes uit de bananen zijn weggeteeld, zijn alle bananen genetische klonen van elkaar, wat ze extra vatbaar maakt voor epidemieën.

Een boer uit Tasmanië is in Australië tot elf maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het illegaal importeren van knoflook. Dit is verboden om de flora in Australië te beschermen tegen een bacterie die de knoflook kan overbrengen. In totaal ging het om 2200 stuks en het was niet de eerste keer dat de boer tegen de lamp is gelopen.

bananen

Trends en ontwikkelingen

In het Londense Covent Garden is een kaasrestaurant, Pick & Cheese, geopend, waar je de kaasjes van een lopende band kunt pakken - net zoals in sommige sushirestaurants.

Albert Heijn experimenteert met een kassaloze winkel. Dankzij een batterij camera's wordt automatisch geregistreerd wat je in je mandje legt en wat je weer teruglegt. Het zal nog wel even duren voordat kassaloos betalen in Nederland realiteit zal zijn.

De Keuringsdienst van Waarde heeft ontdekt dat een dure croissant van de bakker vaak uit dezelfde fabriek komt als de goedkope supermarktcroissant.

Het veredelen van groentezaden is een bloeiende bedrijfstak. Niet alleen voor hippe paarse bloemkolen of spruitjes die niet meer bitter zijn, maar ook om de productie te verbeteren. Een kilo tomatenzaad is momenteel duurder dan een kilo goud.

Na een harde Brexit zullen de Britten duidelijk minder verse producten tot hun beschikking hebben, en zullen dus vaker moeten uitwijken naar diepvriesgroente en conserven.

groente blik

Opvallend

Een Britse puber is blind geworden door een wel zeer beperkt eetpatroon: sinds zijn zevende at hij alleen maar zwaarbewerkte producten. Volgens een arts lijdt de jongen aan een extreme eetstoornis waardoor hij alleen de textuur van bijvoorbeeld Pringles, wit brood, patat en chips kon verdragen.

Een Israelische vrouw dacht op een huwelijksfeestje een hap guacamole te nemen, maar het bleek een extreem sterke wasabipasta te zijn. Door de onverwachte, heftige reacties in haar mond kreeg ze een hartverlamming.

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever smeerde per ongeluk kattenvoer op zijn brood en deelde zijn vergissing op Facebook, tot grote hilariteit en herkennende reacties van zijn volgers.

de wever kattenvoer

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama