horecagrootkeukenshop


maandoverzicht 256x192Steeds meer Amerikanen verminderen hun vleesconsumptie, armere mensen eten juist meer vlees om hun sociale status op te krikken. Onze regering denkt overgewicht op te kunnen lossen door lightfrisdrank goedkoper te maken. Dr. Oetker mag niet meer sjoemelen met voedingswaarden. Een Zwitsers referendum over duurzame, biologische en faire producten is er niet doorgekomen. Een ijsverkoper in Tilburg overwoog te stoppen na een anonieme klacht. In Australië zijn naalden gevonden in aardbeien en ander fruit. September 2018 in vogelvlucht.

Lekker zonder vlees

Steeds meer Amerikanen verminderen bewust hun vleesconsumptie, blijkt uit onderzoek. Dit is vooral het geval bij mensen tussen de 45 en 49, en dan met name vrouwen. De meest genoemde redenen zijn gezondheidsaspecten en geld besparen. Uit een andere studie, uit Australië, komt juist naar voren dat vooral armere mensen meer vlees eten om hun sociale status op te krikken.

Een Britse pub is de eerste die de vegan Meatless B12 Burger op de kaart zet. In deze plantaardige burgers zit bietensap, dat een bloedachtig effect moet veroorzaken - dat hebben we overigens al eens eerder gezien. De pub speelt hiermee in op de groeiende vraag naar vegetarische producten: ook omnivoren geven aan regelmatig iets plantaardigs te willen bestellen.

In een Brits praatprogramma beweerde een vrouw dat ze haar hond had omgevormd tot vegetariër. Dat wilden de presentatoren uittesten: de hond liet de bak met groente echter links liggen en stortte zich enthousiast op de bak met vlees, tot teleurstelling van het baasje - die overigens zelf geen vegetariër was.

Weet wat je eet

Het kabinet wil dat we gezonder gaan eten en drinken, en heeft daarom besloten de verbruiksbelasting op suikervrije frisdrank en water uit een flesje af te schaffen. Dat riekt naar een dealtje met de voedingsindustrie: het Voedingscentrum raadt immers juist af om frisdrank te vervangen door een lightvariant, in plaats daarvan kun je veel beter water uit de kraan, thee en koffie drinken. Foodwatch vraagt zich terecht af hoe het kabinet op dit rare idee is gekomen, terwijl groente en fruit wel gewoon duurder worden.

Een Duitse rechtbank heeft bepaald dat Dr. Oetker niet mag sjoemelen met de voedingswaarden op de verpakking van hun muesli. Naast de wettelijk verplichte voedingswaardentabel per 100 gram muesli hadden ze ook de voedingswaarden van 40 gram muesli vermengd met 60 milliliter magere melk aangegeven, en die - veel lagere - waarde meteen ook trots op de voorkant neergezet.

Een paar tips om lekker en gezond te eten: eten op een wit bord wordt als smakelijker waargenomen dan op een gekleurd of zwart bord. Gebruik een rood bord en een rood glas als je af wil vallen. Ook achtergrondmuziek en de verpakking van een product hebben invloed op hoe en wat we eten.

rood servies

Een beter milieu begint bij wat je eet

Albert Heijn probeert het voorzichtig met de 'buitenbeentjes', de Duitse supermarkten Rewe en Penny pakken het drastischer aan: de eisen aan hoe groente en fruit er uitzien worden duidelijk verlaagd. De Duitse 'Wunderlinge' zullen er dan ook minder 'gewoon' uitzien dan de buitenbeentjes. Als echte groente en echt fruit, dus.

In Zwitserland is een referendum gehouden over een Fair-Food-initiatief. Als het referendum erdoor zou komen, zou het land alleen nog maar financiële ondersteuning geven aan duurzame, biologische en fair geproduceerde voedingsmiddelen. Tegenstanders waren bang dat de toch al hoge prijzen in Zwitserland nog meer zouden stijgen. Volgens de laatste berichten heeft het referendum het niet gehaald.

Wijnbouwers in Groot-Brittannië waren stiekem al een beetje aan het juichen: door de klimaatverandering zou er aldaar een perfect wijnklimaat komen. De werkelijkheid blijkt minder rooskleurig: het weer wordt, naast ietsje warmer, vooral ook wisselvalliger en dat is funest voor de druiven.

Helemaal geen krab meer eten zou natuurlijk het beste zijn, maar als ze toch levend moeten worden gekookt, is het in ieder geval beter als ze verdoofd zijn. Bijvoorbeeld met wat marihuanarook, zoals een restaurant in Maine nu doet.

aardappel hart

Opmerkelijk culinair

Het viel een Amerikaanse student op dat er in een Texaanse McDonald's geen enkele Aziaat op de foto's in het restaurant te bekennen was. Dus heeft hij zichzelf en een vriend gefotografeerd en de foto, gekleed in een gekocht McDonald's uniform, opgehangen. De foto hangt er nu al bijna twee maanden.

De Perzische ijsverkoper Vittorio is een fenomeen in Tilburg. Zijn openlucht-huiskamer trekt steevast veel publiek, niet alleen vanwege het ijs, maar ook voor de verhalen en de gezelligheid. Na een anonieme klacht over de Perzische tapijten en een telefoontje van de gemeente besloot hij er een punt achter te zetten. Na massale steunbetuigingen en een goed gesprek met de gemeente gaat hij nu toch verder.

Paniek in Australië: op verschillende plekken werden er naalden in aardbeien en ander fruit aangetroffen. Minstens twee mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Het bleek het werk van een jonge Australische jongen te zijn. Dat is geen kwajongensstreek meer.

Een vrouw bestelde in een hippe eettent een toast met avocado voor omgerekend 11 euro. Met het hieronder afgebeelde, nogal magere, zelfbouwpakket was ze allerminst tevreden. Volgens de uitbaters is dit ontbijtgerecht al jaren erg populair.

zelfbouwtoast

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Versterking gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.

kookworkshop

Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

Vaak gelezen

April 2018: schnitzelgate, plastic attacks en levende pissebedden
In Frankrijk mogen vleesvervangers niet meer vlees, steak of worst worden genoemd, en vegan kaas...
Tobias Leenaert - de pragmatische veganist
Tobias Leenaert zet zich al jaren in voor dierenrechten en het promoten van een veganistische...
Augustus 2018: een vegan voedselbank, groente met een vlekje en popcorn met Maggi-smaak
Het aantal vegetariërs op de wereld is helemaal niet toegenomen. Uit angst voor rellen wordt...
Mei 2018: kindersigaretten, een gulle veganist en chocolaatjes in een schoen
In een Belgisch reclamespotje prijst Maja de Bij sigaretten aan. Een gulle veganiste gaf een kind...
Juli 2018: hot dogs, oude meuk en nieuwlichterij
Een dierenarts bakt koekjes in haar auto. Een Brits veilinghuis verkoopt 118 jaar oude chocolade....

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Habitas Online.nl

bodystore

Kerstpakketten bij Kerstpakket.net

basboernoten