Open menu

maandoverzicht 256x192In een Belgisch reclamespotje prijst Maja de Bij sigaretten aan. Een gulle veganiste gaf een kind wat kleingeld om een ijsje te kopen, met een kleine rel op de sociale media als gevolg. Is kweekvlees de toekomst of zijn juist groente en fruit de ideale vleesvervangers? Volgens het WNF is het juist niet verstandig om palmolie door andere soorten olie te vervangen. De inwoners van Vittel mogen maximaal zes flessen water per dag tappen. De Japanse minister-president werd in Israel geschoffeerd met chocolaatjes in een metalen schoen. Mei 2018 in vogelvlucht.

Vlees eten is het nieuwe roken

maja de bijDe Belgische afdeling van Greenpeace heeft een opmerkelijke campagne gelanceerd tegen op kinderen gerichte reclame voor vleesproducten, met daarin bekende figuren als Maja de Bij, Samson en Kabouter Plop. In deze Greenpeace-persiflage wordt gesuggereerd dat er nu Maja de Bij kindersigaretten zijn. De baas van Studio 100 vindt de actie een "tackle met twee voeten vooruit". Wij denken ook dat de actie eerder een averechts effect zal hebben, en vinden het bovendien jammer dat de daadwerkelijke boodschap aan het eind van het filmpje alleen als tekst te zien is. De meeste kinderen snappen ironie tenslotte niet (veel volwassenen ook niet, trouwens), zeker de kinderen die te jong zijn om te kunnen lezen.

Lekker consequent

softijsEen veganiste gaf in een gulle bui een verdrietig kind, dat als enige van het groepje geen geld heeft om een (gewoon zuivel)ijsje te kopen, wat kleingeld. Dat is een mooi gebaar, toch? Vergeet het maar: op de sociale media werd er schande over gesproken: inconsequent gedrag. De wereld wordt er niet gezelliger op.

Een nieuw, zeer consequent dieet dat vooral populair is in Silicon Valley en bij Bitcoinfans: het 100%-vleesdieet. De aanhangers hiervan schijnen te geloven dat de overheid en de artsen met hun eeuwige gezeur over groente en fruit ons een rad voor ogen draaien, ze rapporteren dat ze zich veel gezonder voelen, en kicken er op veganisme belachelijk te maken. Wij op onze beurt gaan ervan uit dat de natuurlijke selectie haar werk wel zal doen.

Vlees: vervangen of niet?

impossible burgerEr zijn heel wat bedrijven bezig met het ontwikkelen van kweekvlees, nepvlees of andere vervangers. Naast de Impossible Burger (met 'bloed'), die al in Amerikaanse restaurants te krijgen is, wordt er ook gewerkt aan ei- en melkproteïnen op basis van gistfermentatie. Sommige mensen vinden dat we met dit soort kunstmatige producten op de verkeerde weg zijn, anderen zien het juist als dé manier om vleeseters en zuivelliefhebbers over de streep te trekken. En mayonaise, vegan of niet, eet je tenslotte niet omdat het zo'n gezond product is.

Groentechef Seppe Nobels, van het Antwerpse Graanmarkt 13, denkt dat juist groente en fruit de ideale vleesvervangers zijn: "Nu schamen zakenlui zich niet meer om hier voor een bord vol groenten te kiezen."

Een beter milieu

nutella mesHet Wereld Natuur Fonds komt met een opvallend advies: producten kunnen de palmolie in hun producten beter niet door een andere olie (kokos, soja, zonnebloemen, koolzaad) vervangen. Die hebben veel meer ruimte nodig en de productie ervan is nog minder vriendelijk voor het milieu. De enige juiste oplossing zou zijn om minder plantaardige olie te gebruiken - en vooral niet als energiebron.

The Guardian geeft in een uitgebreid artikel feiten en getallen over de vleesindustrie. Klopt het wel dat we vlees, dat in de oertijd ons tenslotte ons grotere brein heeft bezorgd, nog steeds nodig hebben? Ook in het artikel: een korte geschiedenis van de massaveehouderij, die pas sinds 1925 bestaat. Verder is voor de productie van vlees waanzinnig veel water nodig, en daarnaast wordt er ook water vervuild.

supermarkt tomatenEen Spaanse leverancier van groente aan grote Duitse supermarkten (en we vermoeden ook aan Nederlandse supermarkten) wordt beschuldigd van milieuvernietigende praktijken. Ingegraven plastic tuinslangen, grondwater wordt illegaal gepompt en afvalwater illegaal geloosd. Met alle gevolgen vandien.

De Belgische Europarlementariër Bart Staets vindt dat er een lager btw-tarief voor biologische producten moet gelden. Het marktaandeel van biologische verse voeding is momenteel 3,2% en dat moet hoger. Een belastingvoordeel zou daar aan bij moeten dragen.

De inwoners van het Franse dorpje Vittel mogen, volgens een bordje, maximaal zes flessen van het beroemde gelijknamige bronwater uit de standsfontein tappen. In plaats daarvan zal water uit andere gebieden worden aangevoerd. Nestlé, de eigenaar van Vittel, zegt dat het bordje er al jaren hangt, vooral om lange rijen te voorkomen.

Hoe heurt het eigenlijk?

schoen chocolaatjesTijdens een staatsbezoek aan Israel kreeg de Japanse minister-president lekkere chocolaatjes geserveerd in een metalen schoen. Inderdaad erg origineel, maar vooral een diplomatieke faux-pas: in de Japanse cultuur wordt dit als een grove belediging gezien.

Tijdens hét huwelijk (van prins Harry en Meghan dus) werd er niet stijf aan tafel gang na gang gegeten: in plaats daarvan was er een staande receptie met hapjes geserveerd in bowls, kommetjes dus. Eten uit een kom is momenteel erg populair, om verschillende redenen. Een kommetje warm eten in de hand geeft een fijn gevoel, het is leuk om uit een mooie kom met allerlei verschillende laagjes telkens weer wat anders te vissen, het is gemakkelijk voor te bereiden, en je eet ongemerkt kleinere porties. Een ideetje voor je volgende verjaardags- of tuinfeestje, wellicht?


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama