maandoverzicht 256x192Sojamelk mag geen melk meer heten. Halloumi brengt wellicht de Turkse en Griekse Cyprioten nader tot elkaar. De Vlaamse frieten leken even door Europese regelgeving te zijn bedreigd. Het oliestaatje Qatar laat 4000 koeien invliegen. De uitvinder van de Pizza Hawaii is overleden. Er is nu ook chips met aardbeiensmaak. Een Zeeuwse snackbareigenaar houdt de Amerikaanse fastfoodketen Wendy's buiten onze landsgrenzen. Een Canadese bar mist een gemummificeerde zwarte teen. Juni 2017 in vogelvlucht.

Kaas en kromme tenen

Het Europese Gerechtshof heeft besloten dat tofukaas of sojamelk geen kaas of melk meer mag heten. Kaas, boter, melk en yoghurt mogen alleen zo heten als ze van melk worden gemaakt, en melk wordt - zoals de naam al zegt - verkregen door koeien (of geiten of schapen) te melken, aldus het Gerechtshof. De consument zou zich anders te makkelijk vergissen en denken dat ook sojamelk of amandelmelk van de koe komt. Ons lijkt het waarschijnlijker dat de zuivellobby wat zenuwachtig wordt door de gestage opmars van plantaardige alternatieven. Onlangs serveerde de kok van de Europese Raad overigens ijs van amandelmelk. De Morgen lacht in zijn vuistje en hoopt dat deze 'misleidende' culinaire creatie verder geen staartje krijgt.

pindakaasDit is trouwens niet de eerste keer dat de zuivelindustrie tegen 'misleidende' namen ten strijde trekt: in 1948 werd de Amerikaanse 'peanut butter' in Nederland geïntroduceerd en omdat de naam 'boter' alleen voor échte roomboter mag worden gebruikt, werd voor de naam 'pindakaas' gekozen.

De Cypriotische kaas halloumi gaat wellicht een belangrijke rol spelen in de hereniging van het eiland Cyprus. De EU hoopt de Turken en Grieken nader tot elkaar te brengen door in ruil daarvoor de wettelijke bescherming van de naam 'halloumi' sneller voor elkaar te krijgen.

Patat, postzegels en pesto

De Europese Unie wil de stof acrylamide zoveel mogelijk uit voedsel weren, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Vervelend genoeg komt die stof vrij bij het twee keer bakken van Vlaamse friet. In het bewuste rapport werden de Belgische patattekes ook nog eens 'French fries' genoemd, wat de Belgen niet erg op prijs stelden. De Vlaamse minister van Toerisme had daarom alvast een brandbrief gestuurd om de Belgische friettraditie te verdedigen. De Vrije Universiteit Brussel liet ondertussen weten dat je met een nieuwe laserscanningtechniek gevaarlijke stoffen als acrylamide goed kan detecteren. Naar aanleiding van al die drukte in België liet een woordvoerder van de Europese Unie weten dat ze "geen enkele intentie [heeft] om de Belgische frieten te bannen."

vlaamse friet 256x192PostNL heeft tien zegels met Nederlandse streekproducten op de markt gebracht, waaronder Fries suikerbrood en de Zeeuwse bolus. Sommige inwoners van de provincie Utrecht zijn verontwaardigd, omdat hun provincie niet vertegenwoordigd is, bijvoorbeeld met hun Vockingworst (waar wij tot dusver nog nooit van hadden gehoord, maar dat kan ook komen doordat de worst niet vegetarisch is).

Als je in Genua het vliegtuig pakt, dan mag je maar liefst 500 gram pesto in je handbagage meenemen, ondanks het officiële maximum van 100 ml vloeistof. Wel moet je hiervoor een donatie van minimaal 50 cent aan een goed doel geven.

 Een bordje politiek

Het oliestaatje Qatar heeft een niet al te beste relatie met zijn buren. Deze maand hebben vijf Arabische landen zelfs hun luchtruim en wateren gesloten voor vervoerders uit Qatar. Geen wonder dus dat de inwoners van Qatar massaal in de supermarkt zijn gaan hamsteren - voor de meeste levensmiddelen, waaronder melk, eieren en melk, is Qatar afhankelijk van de import. Een ondernemer heeft zelfs 4000 koeien gekocht, die hij per vliegtuig naar het oliestaatje wil transporteren.

wijnflessenDe Britten lijken een fikse kater over te houden aan de door henzelf gekozen Brexit. Als ze met koppijn opstaan, komt het waarschijnlijk niet door de wijn: die is zo duur als nooit tevoren. Ook voor andere etenswaren en dranken moeten de Britten steeds dieper in de buidel tasten.

Hongarije had al in maart aangegeven de rode Heinekenster te willen verbieden, omdat het een communistisch symbool is. Hoewel dit waarschijnlijk niet de eigenlijke reden is, gaat de Europese Commissie met dit verbod accoord, vanwege "de Hongaarse historische context".

Strijders van IS maken graag selfies met een potje Nutella in hun hand, al dan niet gepaard met een machinegeweer of een mes. Hiermee schijnen ze te willen laten zien dat de Islamitische Staat cool, modern en een 'normaal' land is.

Over smaak valt te twisten

De uitvinder van de Pizza Hawaii, de beruchte pizza met ananas, is op 83-jarige leeftijd in Canada overleden. De Griekse emigrant had, naar eigen zeggen, de pizza voor de lol bedacht. Zijn controversiële creatie zal hem nog decennia, zo niet eeuwen lang, overleven.

eenhoornpizzaDe eenhoornpizza is waarschijnlijk een minder lang leven beschoren. De creatie van regenboogdeeg, vanille-ijs, snoep en suikerspinnen mag dan wel lekker kleurrijk zijn, maar ons loopt het water niet echt in de mond.

Tegelijkertijd zin in chips en in iets zoets? De Schotse chipsfabrikant Mackie's verkoopt nu chips met aardbeiensmaak. Oorspronkelijk was het een aprilgrap, die blijkbaar net iets te goed aankwam.

Japanners zijn dol op poezen en op mooi gestileerd eten. Geen wonder dat je er ook brood in de vorm van een poezenkopje kan kopen. Het meest opzienbarende vinden wij de prijs: 2,80 euro voor welgeteld vijf sneetjes.

Groentegerechten met een 'sexy' naam verkopen beter dan gerechten met een neutrale of 'gezonde' naam, zo blijkt uit onderzoek. Wij vinden ratatouille ook best opwindend klinken, dus dat zou wel eens kunnen kloppen.

Op 11 maart 2018, nog aardig wat nachtjes slapen dus, wordt in Brussel een Internationale Mars Tegen Koriander georganiseerd. Nu al zijn er meer dan 5000 mensen op Facebook geïnteresseerd in de demonstratie: het ietwat zeepachtig smakende kruid heeft blijkbaar aardig wat vijanden.

Opmerkelijk

McDonald's en Burger King zijn al lang en breed in Nederland gevestigd. Waarom is de Amerikaanse fastfoodketen Wendy's hier nog niet gesignaleerd? Dit is het werk van een Zeeuwse snackbareigenaar, die in 1988 in Goes zijn snackbar Wendy's noemde en sindsdien het recht op deze naam in de Benelux heeft vastgelegd en met man en macht verdedigt.

Een Canadese bar heeft een wel heel bijzondere cocktail: met een gemummificeerde zwarte teen er in. Wie de cocktail durft te drinken krijgt een certificaat. Onlangs werd die teen door een klant gestolen. De bar heeft wel nog een aantal reservetenen, maar wil koste wat het kost deze specifieke teen terugkrijgen.

oprah dilleOprah vroeg zich onlangs op Instagram af wat ze met haar gigantische oogst dille kon doen. Jamie Oliver reageerde meteen: "That's fennel, mate." Venkelgroen lijkt inderdaad wel wat op dille, maar blijkbaar had ze dat knolletje eronder even over het hoofd gezien. Kan gebeuren.

Een vegan restaurant in het Amerikaanse Portland heeft een wel heel bijzondere manier bedacht om meer klanten te trekken: strippers, oftewel dansers die langzaam hun kleren uittrekken. Bont, veren, leer of wol zijn natuurlijk niet toegestaan, dit in tegenstelling tot vrouwelijk en mannelijk vlees.

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

November 2021: hondenvlees, mannenmaaltijden en immuunsoepen
Nederlanders eten vaker flexitarisch dan de rest van Europa. Een veganiste heeft een...
December 2021: een pruttelende ragout, Japanse schoollunches en augurkensap
De Britten staan erg positief tegenover vegetarisme en veganisme. Ex-veganisten worden toenemend...
Oktober 2021: kokosyoghurt, pinda's uit Duitsland en een Australische weegschaal
Half Nederland eet flexitarisch en de Belgen hebben afgelopen jaar 54% meer vegetarische...
Twee nieuwe, lekker huiselijke kerstmenu's
Trendwatchers hadden in september voorspeld dat Kerst 2021 uitbundig, maar wel persoonlijk en wat...
Februari 2022: aardappelvervangers, Italiaanse bami en een visstickpizza
Als er meer vegetarische opties op het menu staan, wordt er ook vaker vegetarisch besteld. De...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter