Open menu

maandoverzicht 256x192Een Franse halalsupermarkt moet ook alcohol en varkensvlees verkopen. Italiaanse ouders mogen hun kinderen niet volledig vegan opvoeden. Vegetarisch eten is beter voor het milieu dan veganistisch. Het is nu bewezen dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dan dierlijke eiwitten, vooral voor mensen die er ongezonde gewoontes op nahouden. De dikmaker suiker wordt druk in de media besproken. Het Britse patatje met salt en vinegar blijkt vaak helemaal niet met echte azijn te worden gemaakt. De opmars van de avocado leidt tot ontbossing in Mexico. In Pyongyang vindt een bierfestival met lokale bieren plaats. Augustus 2016 in vogelvlucht.

Vleselijk nieuws

Naast het beruchte burkiniverbod vond er in Frankrijk nog een staaltje 'moslim pesten' plaats: een halalsupermarkt in een voorstad van Parijs moet persé varkensvlees en alcohol in het assortiment opnemen, anders zal hij worden gesloten. Het argument van de lokale burgemeester dat door deze maatregel de buurt gemengd zal blijven, is ons inziens nogal zwak. Het verhaal heeft echter ook een andere kant: de pachtvergunning zou specifiek voor een algemene supermarkt zijn. De uitbater bestrijdt dit en beweert dat een halalsupermarkt binnen de voorwaarden van het contract valt. Al in oktober 2015 lazen we dat er op Franse scholen geen alternatieven voor maaltijden met varkensvlees meer mogen worden geserveerd - en dat vegetarische alternatieven vaak met een lichtje moeten worden gezocht.

spaghettiDat veel Italianen niet zo'n hoge pet op hebben van vegetariërs of veganisten, is bekend. Nu wordt er over een wetsvoorstel gediscussieerd, dat bepaalt dat ouders die hun kind vegan opvoeden tot zes jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Voordat je nu verontwaardigd van je stoel opspringt: de wet is specifiek bedoeld voor ouders die hun kind te eenzijdig (vegan of niet-vegan) voeden en de straf wordt alleen opgelegd als een kind door de eenzijdige voeding daadwerkelijk ziek wordt. Daarnaast is het wetsvoorstel ook een reactie op twee prominente gevallen van ondervoeding door een onuitgewogen vegan dieet.

De Duitse minister van milieu wil een eind maken aan de megastallen en de plofkipfabrieken. Omdat dit eigenlijk het gebied van de minister van landbouw is, heeft ze een truc bedacht: tot dusver was er alleen een vergunning nodig voor stallen met voldoende grond om (theoretisch) de helft van de dieren te voeren. Die beperking wordt nu opgeheven, waardoor de gemeenten en de bewoners meer inspraak en invloed hebben.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat een strikt vegan dieet minder goed voor het milieu is dan een lacto-ovo-vegetarisch dieet of zelfs een omnivoor dieet met weinig vlees. De reden hiervoor is dat een grote hoeveelheid land dat niet geschikt is voor voedselproductie, maar wel als grasland en voor de productie van veevoer kan worden gebruikt, onbenut blijft. Let wel, het onderzoekt bekeek alleen de milieueffecten en liet het dierenwelzijn buiten beschouwing.

Gezond gedoe

Dat plantaardig eiwit gezonder is dan dierlijk eiwit wordt al langere tijd vermoed en beweerd. Een onderzoek met maar liefst 130.000 deelnemers die 32 jaren zijn gevolgd, heeft dit nu ook statistisch bewezen. De gezondheidsvoordelen waren het grootst voor die mensen die veel roken of drinken of te dik zijn.

suikerklontjesSuiker is een beduchte dikmaker, vooral omdat je het in grote hoeveelheden in allerlei kant-en-klaarmaaltijden en frisdranken vindt. De Guardian noemt specifiek zeven producten die ongezonder zijn dan je waarschijnlijk denkt: pastasaus uit een potje, kant-en-klare maaltijden - ook soep, yoghurt met een smaakje, vitaminewater, mueslirepen en ketchup.

Mooi dus dat Albert Heijn de hoeveelheid suiker in honderd producten stap voor stap wil verminderen, om zo de consumenten geleidelijk te laten wennen aan minder suiker. Foodwatch juicht de maatregelen toe, maar merkt ook op dat dit slechts 0,3% van hun totale assortiment is. Een citaat uit de Volkskrant doet ook ons vermoeden dat niet alle maatregelen een verbetering zijn: "We hebben de ketchup er nu uitgehaald en vervangen door een tomatenpoeder."

Voor wie denkt dat dadelsuiker of agavesiroop gezondere alternatieven voor suiker zijn: suiker en suikeralternatieven bevatten allemaal ongeveer evenveel calorieën. De Washington Post ontrafelt nog een paar voedingsmythes, waaronder: zeezout is niet gezonder dan keukenzout, maar de smaak en textuur zijn vaak wel anders, dus er zijn genoeg culinaire redenen om bijzonder zout te gebruiken.

rodebietensapDe Olympische Spelen zijn voorbij. In vergelijking met de deelnemers aan de klassieke Griekse Olympische Spelen, die slechts gedroogde vijgen, gerstebrood en kaas aten, eten moderne atleten een stuk gevarieerder, maar vooral koolhydraatrijke kost en voor de liefhebbers... rodebietensap.

Handel en wandel

De Britten eten hun patat het liefst met 'salt and vinegar'. Onlangs is echter bekend geworden dat de vinegar (azijn) in veel gevallen slechts water met een zuurtje en een smaakje is. Dit is eigenlijk volksverlakkerij, maar aan de andere kant zijn er ook voordelen: de namaakazijn is niet alleen goedkoper te produceren, maar is ook halal en glutenvrij, en blijkbaar heeft het de Britten al decennia lang goed gesmaakt.

De Britse supermarktketen Tesco wil de klanten laten weten waar hun producten vandaan komen. Bijvoorbeeld van 'Boswell farms', 'Rosedene Farms' of 'Willow Farms'. Er is maar één klein probleempje: die boerderijen schijnen helemaal niet te bestaan!

Vorige maand berichtten we al dat reviews op sites als TripAdvisor vaak niet accuraat of onafhankelijk zijn. Volgens Linda gaat vergelijkingssite Iens nog een stapje verder en geeft hogere scores en bijbehorende posities aan restaurants die een betaald profiel hebben of - tegen provisie uiteraard - online reserveren via Iens aanbieden.

Twee op de vijf van de 107 Nederlandse sterrenrestaurants hebben sinds 2012 een waarschuwing gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit omdat ze hun keukens niet op orde hadden. Welke restaurants dat zijn, wordt niet genoemd.

avocadoboomDe avocado wordt op dit moment gehypet als superfood, wat leidt tot illegale kap van bossen met naaldbomen in Mexico, om plaats te maken voor jonge avocadobomen. De opmars van quinoa in Europa leidde tot soortgelijke problemen in Europa, maar de oplossing - quinoateelt in Nederland of elders in Europa - gaat voor avocado's niet werken.

Het lijkt zo idyllisch: werken op een grote boerderij in Californië, altijd mooi weer, in een vallei met de oceaan én de bergen in de buurt. Veel gezinnen gaan graag een dagje zelf plukken. Voor de Latijns-Amerikanen ziet het leven er een stuk minder rooskleurig uit. Voor een karig loontje moeten ze de hele dag zwaar werk uitvoeren. Niet dat dat elders in de wereld anders is, trouwens.

Franse wijnboeren zijn het zat dat ook in Frankrijk de goedkope Spaanse wijn - volgens boze tongen aangelengd met niet-Europese wijn - het land van de wijnkenners en -genieters verovert. Omdat de overheid en 'Europa' niet ingrijpen, nemen ze het heft in eigen hand en gieten hectoliters wijn weg uit vrachtwagens die ze aangehouden hadden onder het mom van een verkeerscontrole. Traditie en patriotisme tegenover vrije marktwerking.

Oktoberfest in Pyongyang: toeristen drinken lokaal geproduceerd bier uit een brouwerij die door Kim Jong-Il is opgericht, geserveerd door personeel in wit-blauwe uniformen. Echt een feestje lijkt het niet te zijn. Het Taedonggang bier schijnt overigens best goed te zijn: een volle zoete smaak, met een ietwat bittere nasmaak.

En verder

  • Met de app Too Good To Go kun je voor een spotprijs overgebleven maaltijden uit restaurants bestellen: voor een slordige vier euro krijg je een maaltijd uit een toprestaurant. De makers hopen met deze app de voedselverspilling drastisch tegen te gaan. Vooralsnog nog niet beschikbaar in Nederland, helaas.
  • duivel vorkKeurige mensen eten met mes en vork. Dat was niet altijd het geval: in de Middeleeuwen vond men vorken nieuwerwetse, verwijfde, onnodige dingen die door onder andere Hildegard von Bingen 'werk van de duivel' werden genoemd.
  • De Italiaanse politie rukte uit omdat een ouder echtpaar luidkeels ruzie leek te maken. Het bejaarde echtpaar bleek echter vooral ongelukkig en eenzaam te zijn. De agenten besloten daarop vrijwillig ietsje langer te blijven en ze te troosten met wat pasta met boter en kaas.
  • Brugge krijgt een 3 kilometer lange pijpleiding voor... bier! De Brugse Zot en de Straffe Hendrik worden nog wel in het centrum gebrouwen, maar moeten daarbuiten worden gebotteld. De leidingen moeten de vrachtwagens - die overlast voor inwoners en toeristen veroorzaken - vervangen. Crowdfunders worden terugbetaald in bier. Niet via een kraantje aan de leiding, maar gewoon in flesjes.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama