Open menu

Quinoa is een belangrijke voedingsbron voor de inwoners van Zuid-Amerika. Door de plotse populariteit in en daardoor hoge afname uit het westen stegen de prijzen de laatste jaren zo, dat quinoa in haar gebied van oorsprong schaars en te duur voor de eigen bevolking werd. Hierom, en omdat voedsel importeren uit een ver buitenland voor veel milieubelasting zorgt, is er nu een quinoasoort ontwikkeld die in ons eigen land kan groeien. Deze quinoa wordt sinds kort verkocht als Lola Quinoa.

Lola Quinoa staat voor Low Lands Quinoa: quinoa van eigen bodem dus. Ze is verkrijgbaar in twee soorten: 'gewone' volkoren quinoa en een mengsel van het graan spelt (ook van eigen bodem) en quinoa. Ik mocht Lola Quinoa testen voor Vegatopia.

Eerste indruk

De verpakking is een kartonnen pakje met draaidop in rustige kleuren. Er staat een uitleg over de inhoud op het pak en ook een gebruiksaanwijzing. Mooi pak, maar een inhoud van 350 gram is voor mij persoonlijk wat weinig. Gelukkig heeft Lola Quinoa ook een verpakking van 750 gram voor gezinnen of gezelschappen, en een verpakking van 175 gram voor kleine eters.

Sinds kort verkoopt de Albert Heijn de pakken van 350 gram. Voor de quinoa betaal je €3,49 en voor de speltvariant €2,99.

Gebruiksaanwijzing

De kookinstructie: "kook de quinoa in 2 keer zoveel water gedurende 12 minuten". Hiermee werd het bij mij lekker al dente. Perfect. Ook de mix met spelt wordt perfect gaar met deze bereiding. Dit komt doordat de speltkorrels wat geplet zijn en dus gemakkelijker gaar worden dan hele speltkorrels, waarvan ik gewend ben dat die wel even moeten koken.

Smaak

Een duidelijke quinoasmaak; een beetje nootachtig, een beetje als boekweit. Lekker. De speltvariant is eigenlijk vergelijkbaar: de spelt maakt het iets steviger, iets meer vullend, maar qua smaak voegt de spelt voor mij niet echt wat toe.

Duurzaamheid

Wat ik mooi vind aan Lola Quinoa is dat er op basis van de vraag naar een exotisch product een Nederlandse versie ontwikkeld is die op duurzame wijze geteeld wordt. Zo wordt de aarde minder belast, zorgt het voor werkgelegenheid in Nederland en blijven de Zuid-Amerikanen in hun eigen voeding voorzien.

Kortom, Lola Quinoa is een graanvariant van eigen bodem, passend in een gevarieerd voedingspatroon, met -vooral belangrijk- een lekkere, rijke nootachtige smaak. Het is een mooi lokaal alternatief voor de Zuid-Amerikaanse quinoa.

Inspiratie nodig voor het koken met quinoa? Overmorgen hebben we een recept van Emma voor jullie met Lola Quinoa: quinoa met spinazie, tomaat, avocado, knapperige tofu en tahin-limoen dressing.

De 350-grams verpakkingen van Lola Quinoa


Meer quinoa!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama