maandoverzicht 256x192De avocado is niet zo onschuldig als hij lijkt: regelmatig melden mensen zich met snijwonden in het ziekenhuis. De avocadoschil blijkt ook als trendy koffiekopje te kunnen dienen. Gezond eten is alleen gezond als het ook wordt gegeten, aldus Amerikaanse logica. Eetfoto's posten op Instagram maakt slank, volgens een studie. Australiërs voelen zich beledigd door vegan worstjes. Guinnes wordt nu compleet vegan geproduceerd. Er is nu ook thee van Nederlandse bodem. Mei 2017 in vogelvlucht.

De wraak van de avocado

Britse artsen waarschuwen: pas op voor avocado's, voor je het weet zit je bij de dokter in de wachtkamer. In eerste instantie dachten we dat dit artikel in de Guardian satirisch of grappig bedoeld was, maar er schijnen echt regelmatig mensen te zijn die met een scherp mes de grote pit er uit willen scheppen of prikken, en daarbij flink uitschieten. Die mensen zijn trouwens in goed gezelschap: in 2012 stond Meryl Streep met een verbonden 'avocadohand' op het podium.

avolatteNaast de avocado zelf moet je ook de avocadoboeren niet onderschatten. In de Mexicaanse stad Tancítaro hebben de avocadoboeren een gewapende burgerwacht opgericht, die hen moet beschermen tegen diefstal, ontvoering en moord door drugsbendes. Het artikel geeft een boeiend inkijkje in de impact van de drugsmaffia op het dagelijks leven, in een regio die door de avocado rijk is geworden.

Na het eten van je avocado heb je nog de schil over. Niet weggooien, maar serveer er koffie in - of verkoop hem voor veel geld aan de barrista om de hoek. Koffie in een avocadoschil heet 'avolatte' en is hartstikke hip, blijkbaar.

Als iets niet wordt gegeten, kan het ook niet gezond zijn

Het lijkt een beetje voorgangertje pesten op kosten van de Amerikaanse jeugd: het succesvolle programma van Michelle Obama voor gezond eten, met veel voorlichting en strikte normen voor gezonde schoolontbijten en -lunches, wordt geschrapt door Trumps nieuwe minister van landbouw, Sonny Perdue. "Maaltijden kunnen tenslotte niet gezond zijn als niemand ze op wil eten," is zijn verklaring. De gezonde maaltijden lijken daadwerkelijk niet populair te zijn en de eerste scholieren die een potje zout mee naar school namen, waren ook al gesignaleerd.

fotograferen etenWil je afvallen of gezonder eten? Vergeet dan punten tellen, moeilijke diëten, of tijdrovende food-log-apps: post gewoon foto's van alles wat je eet op Instagram! Dit kost weinig tijd, is leuk en geeft een goed overzicht van je eetgewoontes. Daarnaast, zo bleek uit Amerikaans onderzoek, ervaren mensen sociale druk om gezonder te gaan eten.

Een nieuwe behandeling voor extreme zwaargewichten: als alternatief voor een dure en onomkeerbare maagverkleining wordt er geëxperimenteerd met een opgevouwen ballonnetje, dat je als een pil kunt slikken. Via een ultradun buisje dat aan de ballon hangt, wordt de ballon - als die in de maag is aangekomen - gevuld met water. Na 16 weken knapt de ballon en verdwijnt via de natuurlijke uitgang. De kunst is wel om in de daaropvolgende periode niet weer in het oude eetpatroon te vervallen.

Schandalig vegan

guinness pintAl voor de derde keer verkochten vrijwilligers die zich voor katten inzetten, vegan ('cruelty free') worstjes bij het Australische warenhuis Bunnings. Dit keer regende het echter klachten van mensen die zich 'beledigd' voelden door worstjes zonder vlees en het 'schandaal' bij de pers meldden. Naast de klachten waren er gelukkig ook veel positieve reacties. Volgens de manager van het warenhuis staat niets een herhaling van de actie in de weg.

Guinness wordt nu compleet vegan geproduceerd. Het heeft de Ierse producent wel een paar jaar onderzoek gekost om een alternatief te vinden voor de zwemblazen van vissen, waarmee het bier traditioneel werd geklaard (overigens in minimale hoeveelheden). Naast niet-vegetarisch gestremde kaas en gelatine zijn er nog meer valkuilen voor vegetariërs en veganisten: inkt voor tatoeages wordt vaak van verkoold bot gemaakt, canvasschoenen kunnen met botlijm zijn gemaakt en zelfs wasverzachter kan ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. 100% vegan leven lijkt nagenoeg onmogelijk te zijn.

Vleesverwerkers passen steeds nieuwe trucs toe om hun producten aan de man of vrouw te brengen. Een Duitse producent verkoopt sinds kort knalroze 'eenhoornworst', waarin natuurlijk geen eenhoorn is verwerkt (er staat een plaatje van een eenhoorn op). Voor de vrouwen is er iets minder roze Ladies-Bratwurst en voor de mannen Kerle-Bratwurst met bier. Dat er ook nog vlees in zit, lijkt minder belangrijk te zijn en dat mogen ze wat ons betreft ook gewoon weglaten.

Thee, sushi en een reusachtige vork

sushiTegenwoordig kun je ook thee van Nederlandse bodem drinken, en wel uit het Noord-Brabantse Zundert. De tuinder Johan Jansen heeft een theeplant gekweekt die bestand is tegen het Europese klimaat.

Rauw zeewier is populair onder de Japanners en Japanners zijn ook de enigen die dit kunnen verteren. En wel omdat ze het van jongs aan eten, waardoor ze een extra darmbacterie ontwikkelen die het zeewier kan afbreken. Wij houden het maar bij gedroogd of gekookt zeewier in onze vegetarische sushi, waar onze darmen geen problemen mee hebben. Overigens schijnt de sushi-hype voorbij te zijn. De all-you-can-eat sushibars (vaak gerund door Chinezen) trekken steeds minder gasten. Sushi wordt zo langzamerhand iets te gewoontjes.

Het Portugese stadje Amarante is katholiek en preuts. En toch worden juist daar het hele jaar door, en vooral tijdens een speciaal festival, Bolos de São Gonçalo, koekjes in de (gestileerde) vorm van een penis verkocht. Een overblijfsel van een oud vruchtbaarheidsritueel, waar de bewoners trots op zijn.

Er staat een reusachtige vork in het meer van Geneve, bij Vevey. De vork was onderdeel van een jubileum van het lokale museum over eten en drinken in 1995. Na het jubileum werd de vork uit het meer verwijderd, maar onder druk van de bevolking staat hij weer trots rechtop in het water.

En verder

  • softijsNa een mislukte vanilleoogst in Madagascar is de prijs geëxplodeerd van 30 euro per kilo tot 500 euro. We hoeven echter niet bang te zijn dat het vanilleijs duurder wordt: daarvoor wordt meestal toch gewoon vanilline gebruikt.
  • Komboecha is een soort gefermenteerde gezoete thee. Van de gedroogde resten kun je kledingmateriaal maken dat lijkt op nepleer, canvas of zelfs zijde. Onverwachte mode uit afvalproducten dus.
  • De Britten kunnen opgelucht adem halen: na de groentecrisis eerder dit jaar, door de mislukte oogst in Spanje, is er weer volop Britse sla en radijs in de schappen. Lettuce be thankful, aldus de Guardian.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

November 2021: hondenvlees, mannenmaaltijden en immuunsoepen
Nederlanders eten vaker flexitarisch dan de rest van Europa. Een veganiste heeft een...
September 2021: een huiverige regering, hamburgersla en een hazelnootrel
Volgens onze regering staat minder vlees eten te ver van onze belevingswereld. KLM schrapt vlees...
December 2021: een pruttelende ragout, Japanse schoollunches en augurkensap
De Britten staan erg positief tegenover vegetarisme en veganisme. Ex-veganisten worden toenemend...
Oktober 2021: kokosyoghurt, pinda's uit Duitsland en een Australische weegschaal
Half Nederland eet flexitarisch en de Belgen hebben afgelopen jaar 54% meer vegetarische...
Twee nieuwe, lekker huiselijke kerstmenu's
Trendwatchers hadden in september voorspeld dat Kerst 2021 uitbundig, maar wel persoonlijk en wat...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter