Open menu

maandoverzicht 256x192Vegetarisme roept nog steeds heftige reacties op, zelfs als het gaat om de inhoud van een kinderliedje. Een tegenreactie op superfood en andere verantwoorde trends: de Dirty Eater. De president van IJsland wil de Pizza Hawaii bij wet verbieden. Zelfs het bereiden van kant-en-klaarmaaltijden is voor veel mensen nog te moeilijk. Een Italiaans restaurant geeft korting als de kinderen van hun gasten zich netjes gedragen. Februari 2017 in vogelvlucht.

Vies van vegetarisch

carillon limburgHet Duitse Ministerie van Milieu heeft onlangs besloten om tijdens hun evenementen alleen nog maar vegetarisch, regionaal en fair geproduceerd eten te serveren: je moet tenslotte ook zelf doen wat je preekt. Dit besluit viel niet in goede aarde: zelfs de Grünen vinden het vooral symboolpolitiek. Waarbij ze even vergeten dat de maatregel ook als symboolpolitiek bedoeld is.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft een prijsvraag voor bedrijven uitgeschreven: wie bedenkt de lekkerste vleesvervangers? De beste ideeën worden beloond met maximaal 30.000 euro. Een sympathiek idee, al hebben wij de indruk dat al meer dan genoeg producenten al lang precies hiermee bezig zijn. Bovendien roepen steeds meer voedingswetenschappers dat je vleesvervangers het beste weg kunt laten in een plantaardig dieet.

Een veganist in de Duitse stad Limburg stoorde zich aan een kinderliedje dat regelmatig op het carillon werd gespeeld. In dat liedje, over een vos die een gans had gestolen, komt namelijk de volgende tekst voor: "Sonst wird dich der Jäger holen, mit dem Schießgewehr" ("Anders komt de jager je halen, met zijn geweer"). Ze vroeg de burgemeester of het lied uit het repertoire kon worden verwijderd en de burgemeester was zo aardig dat ook te doen. Met een golf aan haatmails als onverwachte bijwerking. Dan vraag je je af: wie is hier de extremist?

Dirty Eating

pizza dozenSuperfood, verantwoord snacken, flexitarisch of meteen ook vegan eten, en daar de hele dag mee bezig zijn, steeds meer mensen hebben er genoeg van. Het is 2017 en de Dirty Eater is weer terug van weggeweest: hij of zij geniet van zijn of haar zak chips en schaamt zich er niet voor, diepvriespizza's op de kassaband te leggen. De Dirty Eater durft tenminste te leven.

Australische ouders zijn voor naakt op school. Nee, de kinderen hoeven niet in hun blote kontje rekenen en taal te leren: het eten moet 'naked', onverpakt zijn. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dit initiatief zou de Amsterdamse hoogleraar Jaap Seidell als muziek in de oren moeten klinken: hij vindt dat we drastisch minder snacks, dranken en fastfood moeten consumeren, en wel door gezond eten goedkoper en makkelijker te maken.

Wie minder 'dirty' wil eten, kan het beste online winkelen: wie bij een online supermarkt bestelt koopt ongeveer de helft minder ongezonde producten dan mensen die gewoon naar de buurtsuper gaan.

Pizza en politiek

ananas strandAls het aan de president van IJsland ligt, zou ananas op de pizza - en daarmee dus de roemruchte Pizza Hawaii - bij wet verboden moeten worden. Uiteraard was dit slechts een kwinkslag tijdens een interview met scholieren. Desondanks waren de verontwaardigde reacties niet van de lucht, zodat de president zich genoodzaakt voelde te verklaren dat hij gelukkig niet de macht bezit om dit soort decreten aan de bevolking op te leggen. Andere presidenten hebben minder zelfkennis.

De Ierse boter van Kerrygold, van koeien die minstens 300 dagen per jaar buiten grazen, mag in de Amerikaanse staat Wisconsin niet worden verkocht. Een oude wet, die onlangs werd herontdekt, bepaalt dat alle boter door een testpanel moet worden getest. En dat kan blijkbaar niet met boter die in Ierland is geproduceerd. Is dit nauwkeurige kwaliteitsbewaking of protectionisme?

In de strijd tegen obesitas heeft Mexico al sinds een poosje een suikertaks ingevoerd. Volgens de Mexicaanse regering is deze taks ook in het tweede jaar een doorslaand succes. De voedingsindustrie is bang dat andere landen het voorbeeld gaan volgen en waarschuwt ervoor dat correlaties niet met causaliteit moeten worden verward.

Weet wat je eet

skittlesBlijkbaar verleren we de kunst van het koken. Producenten van kant-en-klaargerechten krijgen de meest idiote vragen van hun klanten, zoals "Hoe verwarm je een oven voor?" of "Moet de bami met verpakking en al in de pan?" Slechts 26% van de Duitsers zegt kennis van zaken op het gebied van koken te hebben. Of dat in Nederland meer zal zijn?

We gooien nog steeds te veel eten weg. Nee, niet alleen de anderen, ook jij. Per persoon gemiddeld zo'n 47 kilo per jaar. De belangrijkste oorzaken zijn impulsaankopen en het verkeerd bewaren van levensmiddelen, die daardoor snel bederven. Een kliekjesdag en tips voor restverwerking zouden soelaas bieden.

In het Amerikaanse Wisconsin - ja, de staat waar Ierse boter niet mag worden verkocht - krijgen de koeien geregeld Skittles en ander snoep te eten. Deze 'restverwerking' is een welkome aanvulling op graan, dat momenteel vrij duur is. Volgens een professor in diervoeding is hier helemaal niets mis mee - en goed voor het milieu.

Een onverwachte ster en kinderkorting

kind restaurantEen eenvoudig Frans restaurant, de Bouche à Oreille in Bourges, kreeg onverwacht een Michelinster - en daarmee een stormvloed aan klanten, die ze nauwelijks aankonden. Het bleek een vergissing te zijn: de ster was bedoeld voor een gelijknamig, veel chiquer, restaurant in het veel kleinere Boutervilliers. De eigenaars van beide restaurants konden er de lol wel van inzien. De fout is op de website ondertussen verbeterd.

Een restaurant in het Italiaanse Padua geeft sinds kort vijf procent korting aan gezinnen met kinderen die zich keurig gedragen en de andere gasten niet tot last zijn. Net als de Fransen zitten de Italianen graag lang aan tafel, maar Italiaanse kinderen zijn doorgaans net iets temperamentvoller.

Albert Heijn wil cafés en restaurants in de grotere supermarkten openen. Tijdens het boodschappen doen kun je daar dan koffie drinken of een maaltijd nuttigen. We vragen ons af hoe lang AH denkt dat hun klanten doen over hun wekelijkse (of dagelijkse) rondje door de supermarkt.

Ben je een kattenliefhebber of gewoon eenzaam en reislustig? Hier vind je de vijfentwintig beste kattencafés wereldwijd, waaronder het Amsterdamse kattencafé Kopjes.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama