Open menu

maandoverzicht 256x192Na een tekenbeet eten wereldwijd mensen onvrijwillig vegetarisch. Een Britse dataspecialist heeft maar liefst 11 uur nodig gehad om thee te zetten. Slecht nieuws voor iedereen die de pittigste of de duurste chips ter wereld wil uitproberen: ze zijn al uitverkocht. In een babyrestaurant in Gent kun je binnenkort vers gemaakte fruithapjes bestellen. En we lazen twee geslaagde 'long reads': over water in flesjes en over tomaat. Oktober 2016 in vogelvlucht.

Vegetariër tegen wil en dank

Al in 2014 meldden we dat mensen na een beet van een bepaalde teek, de amblyomna americanum, tijdelijk allergisch voor (rood) vlees kunnen worden. Deze teek komt eigenlijk alleen in Noord-Amerika voor, maar ondertussen zijn er wereldwijd gevallen gemeld. Voor de betroffenen betekent dit natuurlijk sociale uitsluiting: "Je kunt niet meer uit eten gaan, uit angst voor besmetting". Wij hebben een kleine troost voor hen: er schijnen op de wereld ook mensen rond te lopen die vrijwillig geen vlees eten, en zelfs mensen die ook geen zuivel en eieren tot zich nemen.

noten fruitEen 33-jarige vegan moeder wilde dat ook haar 11 maanden oude zoon als veganist door het leven gaat. Daar is op zich niets mis mee, als je er maar goed op let dat je kind alle voedingsstoffen binnen krijgt. Deze dame overdreef een beetje en zette haar kind op een dieet van noten en fruit. Nu moet ze zich voor de rechter verantwoorden, omdat het kind - een baby nog - een groeiachterstand en andere problemen kreeg. Na een dergelijk geval in Italië is aldaar in augustus een wetsvoorstel ingediend dat bepaalt dat ouders die hun kind vegan opvoeden tot zes jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Thee en chips

Een Britse dataspecialist heeft er elf uur over gedaan om een kopje thee te zetten, met zijn gloednieuwe Wi-Fi-waterkoker. Ondertussen deed hij via Twitter uitgebreid gedetailleerd verslag van zijn zoektocht naar de juiste drivers en instellingen. Een theedrinkende nerd met uithoudingsvermogen dus. Wij vragen ons af wat er mis is met een gewone waterkoker met zo'n aan-uitknopje.

dure chipsDe Carolina Reaper Madness zijn de pittigste chips ter wereld, met als belangrijkste ingrediënt Carolina Reaper, de heetste chilipeper ter wereld. De chips worden per stuk verpakt en het is raadzaam de chips met plastic handschoenen aan te eten. Een bakje van 45 gram kost ongeveer 5 dollar. Helaas is de beperkte oplage ondertussen al uitverkocht.

Dit is iets voor de ware chipssnobs onder ons: een doosje met vijf chipjes, geproduceerd in Zweden, waar je maar liefst 50 euro neer moet tellen. Dan heb je wel een chipje dat smaakt naar matsutakepaddenstoelen en truffelzeewier van de Faeröer. Deze chips blijken echter ook al uitverkocht te zijn.

Kindermenu

baby eetIn Gent kun je binnenkort naar een babyrestaurant, met een parkeerplaats voor kinderwagens en vers gemaakte groenteprutjes en fruithapjes voor het kroost. Mama zelf neemt natuurlijk liever spaghetti met een glas rosé.

Als kinderen na de groenteprutjes groot genoeg zijn voor het échte werk, laten ze de groente het liefst links liggen. NRC heeft gecheckt: van de kinderen tussen de 4 en 18 jaar krijgt slechts 1 à 2 procent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. Dit wordt dan wel weer gecompenseerd door het feit dat kinderen steeds meer fruit eten, volgens onderzoek van het RIVM.

Leesvoer

mandrakeEen 'long read' van de Guardian over de geschiedenis van water in flesjes. Wist je dat monniken in bedevaartsoorden de eerste verkopers van flesjes (heilig) water waren? En dat Perrier in 1977 met een grote campagne de huidige hype in gang heeft gezet? Dat in 2005 het eerste 'watermenu' werd geserveerd? Interessante, amusante, licht verteerbare kost. Ideaal om voor het slapen gaan in bed te lezen - met een glas water op je nachtkastje natuurlijk.

Nog een 'long read', dit keer uit de Atlas Obscura, over de geschiedenis van de tomaat in Europa. Dit nieuwerwetse gewas uit Amerika behoort tot de nachtschadefamilie. Dit leidde tot grote scepsis: alruin (in het Engels 'mandrake') - de wortel van de gelijknamige plant uit dezelfde familie - stond bekend als heksenkruid, mede vanwege de hallucinogene effecten. Een onmisbaar ingredient voor heksendrank dus. In het artikel lees je de lange weg die de tomaat heeft moeten afleggen voordat het werd tot dat gestandaardiseerde rode bolletje dat je het hele jaar in de supermarkt kunt kopen.

En verder

  • Op 6 november vindt in Japan de 31ste editie van de Wanko Soba Contest plaats, waarbij de deelnemers zo veel mogelijk sobanoedels naar binnen werken. Het record staat op 559 (kleine) schaaltjes. Ter vergelijking: de auteur van het artikel gaf na 75 schaaltjes op.
  • In Groot-Brittannië dreigt er een tekort aan het populaire en typisch Britse smeersel Marmite. De producent, Unilever, wilde vanwege de dalende koers van het pond de prijs met 10% verhogen, dit tot onvrede van de supermarkten.
  • Marokko en Algerije hebben ruzie over couscous. Algerije wil het gerecht bij de Unesco als 'typisch Algerijns' registreren. Marokko is het hier niet mee eens: couscous wordt tenslotte in geheel Noord-Afrika gegeten.
  • Dankzij het succes van de aubergine-emoji (waarmee je doorgaans niet mee aangeeft dat je dol bent op die groente) is er nu een stukje speelgoed voor in de slaapkamer in auberginevorm op de markt: de Emojibator.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama