Open menu

maandoverzicht 256x192De VVD vindt het een goed idee om de term 'vegetarische worst' te verbieden. 2017 wordt het jaar van de bloemkool en de groentesteaks. In Amsterdam opent een avocadorestaurant zijn deuren. Een Belgisch restaurant zou het fijn vinden als hun gasten ook wat komen eten. Noord-Amerikanen maken een lekkere snack van ahornsiroop en sneeuw. Januari 2017 in vogelvlucht.

Misleiding

Vorige maand zijn de Duitse slagers en de minister van Landbouw naar het Europese Gerechtshof gegaan, omdat ze vinden dat een vegetarische schnitzel niet meer schnitzel mag heten en worst alleen worst als er vlees in zit. De VVD vond dit blijkbaar een zinvol initiatief en wil ook af van die 'misleidende termen'. Andere partijen denken dat de VVD beter andere prioriteiten kan zetten. Wijzelf hebben overigens tot dusver ook nog geen enkel stukje koningin in koninginnesoep kunnen ontdekken. Misleiding!

koeien alpenHet Duitse initatief heeft ondertussen een ongewild - maar ons inziens positief - effect gehad: het Duitse ministerie van Milieu wil de BTW op melk en vlees verhogen van 7% naar 19%. En in de Süddeutsche Allgemeine vindt men dat termen als 'schnitzel' inderdaad niet voor vleesloze producten moeten worden gebruikt - maar dan vooral opdat de vegan en vegetarische markt eindelijk volwassen, geëmancipeerd wordt en niet slechts probeert te imiteren.

Trends

Volgens trendwatchers wordt 2017 het jaar van de groente. Vooral bloemkool, spruitjes en groentesteaks zullen een opmars maken. Er is ook steeds meer aandacht voor mbachtelijkheid en duurzaamheid. Superfood heeft zijn langste tijd gehad en we blijven strijden tegen suiker. Verder slaat één op de vijf Nederlandse werknemers regelmatig het ontbijt over.

Ook in Duitsland is steeds meer belangstelling voor gezond eten: men vindt 'gezond' zelfs belangrijker dan 'lekker'. Gek genoeg worden er wel duidelijk meer magnetrongerechten en snacks verkocht en gegeten. Daarnaast wordt er steeds minder vlees gegeten: vooral jongere mensen zijn flexitariër, vegetariër of veganist.

Restaurants

avocadoAvocado of guacamole op zijn tijd is best lekker, maar of er nu echt een restaurant aan moet worden gewijd, wagen we te betwijfelen. We laten ons echter graag door The Avocado Show, dat komende maand in Amsterdam opent, van het tegendeel overtuigen.

Een restaurant in het Duitse Kempten mag na 10 uur 's avonds geen Döner meer verkopen. De klanten maakten volgens de omwonenden teveel lawaai. Afhaalpizza, dat kan dan blijkbaar weer wel.

Wat drink je het liefst als je uit eten gaat? Een goede witte wijn misschien, of ook een biertje. Als je dan toch de BOB moet spelen, of toevallig zwanger bent, dan is eventueel een chic watertje een alternatief. Gewoon kraanwater is natuurlijk te saai, aldus vele Duitsers, maar die instelling lijkt te veranderen.

Een restaurant in Brugge heeft last van toeristen die alleen maar wat komen drinken om de drukte te ontvluchten - en daarmee dus een tafel bezet houden. Er hangt nu een flowchart op de deur, met als boodschap: geen honger, ga dan naar een café.

Ja natuurlijk

sugar on snowEen mooie traditie in Canada en de Verenigde Staten: "Sugar on Snow". Tijdens de oogst van de ahornsiroop (maple syrup) in het vroege voorjaar wordt er een laagje ahornsiroop op de sneeuw gegoten. Kort daarop kun je de zoete sneeuw met een stokje eten.

De politie in Antwerpen had een lading bananen met daarin 1800 kilo cocaïne verstopt onderschept. De Nederlandse bananenhandelaar, die blijkbaar niet bij de smokkel betrokken was, doneerde de bananen daarop aan de Voedselbank.  Bleek er toch nog een kilootje cocaïne over het hoofd te zijn gezien.

Op het Duitse Waddeneiland Langeoog zijn tienduizenden verrassingseieren aangespoeld. Die worden nu massaal gejut, niet alleen vanwege de inhoud, maar vooral om te voorkomen dat het plastic in het milieu terechtkomt.

En verder

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama