Open menu

maandoverzicht 256x192De NVWA maakt gratis reclame voor de Vegetarische Slager. Vleesvervangers worden steeds beter. Vladimir Poetin viert zijn verjaardag met een niet-bestaande burger. De burgemeester van São Paulo geeft hondenbrokken aan arme kinderen. In Spanje kun je een 'avocado light' kopen. En ingedikt water schijnt de nieuwste ayurvedische trend te zijn. Oktober 2017 in vogelvlucht.

Boeren, burgers en schnitzelgate

Er viel niet aan te ontkomen: #schnitzelgate. Begin deze maand meldde de NVWA op hoge poten dat de Vegetarische Slager geen 'visvrije tonyn', 'kipstuckjes' en 'gerookte speckjes' meer mocht verkopen. In alle talkshows en nieuwsprogramma's werd nogal lacherig over deze eis gesproken. Na negen dagen verklaarde de NVWA schoorvoetend dat er sprake was van een misverstand: het ging om een aantal aanduidingen op de website van de Vegetarische Slager, die snel te veranderen waren. Laten we hopen dat de NVWA nu niet op het idee komt een rekening te sturen voor al die gratis reclame.

veggieburger avocadoWaarschijnlijk niet geheel toevallig kwam de Consumentenbond met een uitgebreide vleesvervangerstest, die het lezen waard is. De conclusie: vleesvervangers worden steeds beter en 'echter', ze zijn tot 5 keer minder milieubelastend van vlees en de beste plantaardige burger komt van de Albert Heijn. Ook in België werd positief over de test geschreven, maar wel met de kanttekening dat veel mensen hopelijk naast de nagenoeg 'perfecte klonen' ook bijvoorbeeld meer peulvruchten gaan eten.

Het gaat dus goed met de vegaburgers en wellicht gaat het binnenkort nog beter: Leonardo DiCaprio pompt miljoenen dollars in Beyond Meat, de Amerikaanse marktleider in plantaardige vleesvervangers.

Vrees voor vlees

Die Zeit vroeg zich af of iemand die al jaren geen vlees meer heeft gegeten, nog wel vlees kan verteren. Het korte antwoord is: ja. De mens is tenslotte een omnivoor en kan zo'n verandering (heen of terug) prima aan. Wellicht een geruststelling en een extra motivatie voor de twijfelaars onder ons.

De Russische staatsmedia rapporteerden enthousiast dat een News Yorks restaurant een speciale verjaardagsburger voor Vladimir Poetin had gecreëerd. Volgens het restaurant zelf was daar absoluut geen sprake van, fake news dus. Strikt genomen was Poetins verjaardagsburger dus volledig vrij van vlees.

Laat ze dan cake eten

farinata sao pauloDe schatrijke burgemeester van São Paulo kwam met het op het eerste gezicht sympathieke plan om eten dat bijna over datum is te gaan verdelen aan de arme kinderen. Wat in minder goede aarde viel, was dat de restjes worden verwerkt tot een soort onsmakelijk ogende hondenbrokjes (zie foto rechts), luisterend naar de naam 'farinata' (die echter niets met de gelijknamige, wél lekkere pannenkoekjes van kikkererwtenmeel te maken hebben).

Het restaurant Bosu Body Bar zet na sluitingstijd het overgebleven eten voor de daklozen op straat - en wel zonder het eerst tot hondenbrokjes te verwerken. Wel vermoeden we dat de daklozen binnenkort flink gespierd zullen zijn, want het restaurant is gespecialiseerd in proteïnerijke maaltijden.

De voedselbank van Cardiff kreeg een opmerkelijke gift: een blikje soep dat al bijna vijftig jaar over datum is. De soep is waarschijnlijk nog eetbaar, maar hoort toch eerder in een museum thuis.

Avocado light, suikertaks en ingedikt water

In Spanje kun je sinds kort een 'avocado light' kopen, een speciaal voor dit doel gecultiveerde soort met 30% minder vet. Of dit nu echt een aanwinst op de markt is, daarover verschillen de meningen.

pandan kue lapisSowieso is de avocado binnenkort passé: pandanblad is het nieuwe supervoedsel. Onder andere met dank aan Nigella Lawson, die pandan 'de nieuwe matcha' noemt. Wat voor bijzondere, gezonde eigenschappen pandanblad heeft, lijkt ze weer niet te vermelden (omdat pandan verder niet zo interessant is, waarschijnlijk). Pandanblad doet het in ieder geval goed op Instagram - en geeft een leuk kleurtje aan spekkoek.

Volgens Jamie Oliver drinken mensen duidelijk minder frisdrank als er een suikertaks van 10 cent op wordt geheven. Dat was in ieder geval het effect in zijn Italiaanse restaurants, waar hij hiermee experimenteerde. Of de klanten in plaats daarvan meer bier of wijn hebben gedronken, is niet bekend.

Nóg gezonder is dit hippe ayurvedische drankje, dat momenteel klaarblijkelijk viral gaat: ingedikt water. Kook 1 liter water tot het is gereduceerd tot 875 ml. Door dit proces worden de watermoleculen dichter bij elkaar gebracht, waardoor het immuunsysteem nog beter wordt versterkt. Vul het ingedikte water in een thermoskan. Drink 's ochtends op de nuchtere maag een kop en neem de rest van de dag elke 30 minuten een slokje. Wij zijn er echter vrij zeker van dat je water niet kunt indikken en classificeren ingedikt water als ingedikte onzin.

En verder

  • De eigenaars van het 'Breaking Bad huis' zijn het zat dat fans dagelijks pizza's op hun dak gooien en bouwen er nu een hoge muur omheen.
  • Een dubieuze trend: appelazijn gebruiken voor je vagina. Doe het niet: het is niet alleen ontzettend oncomfortabel, het is ook gevaarlijk. Bovendien zonde van die lekkere azijn.
  • Vertegenwoordigers van Monsanto zijn niet meer welkom in het Europarlement. Het bedrijf weigerde parlementaire vragen over glyphosat te beantwoorden en wie democratische spelregels naast zich neerlegt, heeft niets in het Europarlement te zoeken.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama