maandoverzicht 256x192We kunnen binnenkort genieten van lekker fruitige roze chocolade. Leerlingen van een Tilburgse basisschool moeten hun pakje appelsap inruilen voor water. Volgens Nigella Lawson heeft Instagram onze eetgewoontes veranderd. Lidl heeft op zijn verpakkingen een kruis van een beroemde Griekse kerk weggephotoshopt. In Silicon Valley is vasten ongekend populair. September 2017 in vogelvlucht.

Roze chocolade en hagelswag

ruby chocolateMelk, puur of wit? Aan dit rijtje kunnen we binnenkort ook roze toevoegen. Na 13 jaar experimenteren is men er in geslaagd een roze cacaoboon zo te verwerken dat het zijn kleur behoudt. De roze chocolade, 'ruby', smaakt romig en fruitig tegelijk. Daarnaast is de chocolade ook zeer Instagramvriendelijk.

In het centrum van Amsterdam zijn vele winkeltjes die maar één product verkopen. Sinds kort kun je in de Hagelswag Store exclusieve hagelslag met bijzondere smaken kopen. De initiatiefnemers hebben het benodigde geld via crowdfunding en met kwajongenstechnieken bij elkaar weten te sprokkelen.

Water is voor honden en lelijk eten smaakt het lekkerst

Op een basisschool in Tilburg mogen kinderen nu alleen nog maar water drinken en gezonde tussendoortjes eten. Sommige ouders vinden dit ongewenste betutteling en klagen dat hun kinderen huilend thuiskomen. "Water is voor honden," aldus een verbolgen vader, die vindt dat zijn zoon recht heeft op zijn pakje appelsap met een boterkoek.

fotograferen etenVolgens Nigella Lawson heeft Instagram onze eetgewoontes veranderd. Niet alleen fotograferen we ons eten, maar we kiezen ook meer en meer gerechten die Instagramwaardig zijn. Daarnaast zijn we mede daardoor gevarieerder en avontuurlijker gaan eten. Wel vindt ze dat er ruimte moet blijven voor 'lelijke' ovengerechten en stoofpotjes: lelijk eten smaakt tenslotte vaak het lekkerst.

Geruzie over verpakkingen en merknamen

Bij 'Leibniz' denken veel Duitsers in eerste instantie niet aan de beroemde wetenschapper, maar aan het in Duitsland wereldberoemde biscuitje, de Leibniz Keks. De producent van de biscuitjes heeft onlangs de Leibniz Universität Hannover - niet genoemd naar het biscuitje - aangeklaagd, omdat deze een webshop met merchandising onder de naam LeibnizShop heeft gelanceerd. Hiermee zou de universiteit het patent op de naam 'Leibniz' hebben geschonden. Biscuitjes verkoopt de universiteitswebwinkel overigens niet.

eridanousOp de verpakkingen van het 'Griekse merk' van Lidl staan foto's van een beroemde kerk op Santorini. Het gekke is dat het kruis op de kerk is weggephotoshopt. In eerste instantie verklaarde Lidl dat ze dat deden om religieus en politiek neutraal te zijn. Pas na talrijke klachten gaf Lidl toe dat ze in dit specifieke geval de plank flink mis hebben geslagen.

Lekker vegetarisch

Vlaamse jongeren worden massaal vegetariër, mede door een populair stuk in de Correspondent en de recente schandalen in de vleesindustrie. Deze trend wordt versterkt door een aantal BV's (Bekende Vlamingen) die oproepen om te stoppen met vlees te eten.

De Britse partijleider Jeremy Corbin is vegetariër en eet, naar eigen zeggen, meer en meer vegan. De Labourpartij vond het kennelijk nodig hierop te commenteren dat Corbin niet ineens een (radicale) veganist is geworden. Hierop publiceerde The Guardian een statement dat vegans 'high in moral fibre' zijn en dat het hoog tijd wordt op te houden met zeuren over zaken als plantaardige melk.

Rare eetgewoonten

abrikozenSilicon Valley heeft zich op ons voedsel gestort: niet alleen wordt er fanatiek geëxperimenteerd met vlees uit het laboratorium (ook wel 'frankenmeat' genoemd), er zijn ook nogal wat mensen die zeer regelmatig een of meerdere dagen vasten. Ze noemen het echter niet 'vasten', maar 'biohacking' en beweren dat ze hiermee hun lichaam opnieuw kunnen programmeren.

Een Australiër heeft vijf jaar lang grote hoeveelheden abrikozenpitten gegeten, in de hoop hiermee vervelende ziektes te voorkomen. Er is geen enkel bewijs dat abrikozenpitten dit soort wonderbaarlijke eigenschappen hebben. Wel bevatten de pitten cyanide, dat een nogal ongunstige werking had op het bloed van de man.

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Maart 2019: vegan pie, groente zonder plastic en fopspeengate
De beste Britse pie is vegan en Gordon Ramsay serveert nu ook een vegan 'gebraad'. New Yorkse...
Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel, over botanische gastronomie
Na maanden verbouwen opent restaurant De Nieuwe Winkel binnenkort haar deuren op een nieuwe...
April 2019: vegan junkfood, gezond groenvoer en eten met stokjes
Eind mei beslist het Europese Parlement of vleesvervangers nog 'burgers' of 'worstjes' mogen worden...
Joke Boon over vega burgers en ballen
Komende week verschijnt "De vega optie" van Joke Boon, met vegaworstjes, -ballen, -beignets en...
Mei 2019: vleestomaten, eendenkroos en een poepgezicht
In Amsterdam en Groningen wordt binnenkort standaard vega en vegan geborreld. De Vegetarische...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

horecarama

Kerstpakket

Horeca grootkeuken shop

Maxaro keukens