horecagrootkeukenshop


maandoverzicht 256x192We kunnen binnenkort genieten van lekker fruitige roze chocolade. Leerlingen van een Tilburgse basisschool moeten hun pakje appelsap inruilen voor water. Volgens Nigella Lawson heeft Instagram onze eetgewoontes veranderd. Lidl heeft op zijn verpakkingen een kruis van een beroemde Griekse kerk weggephotoshopt. In Silicon Valley is vasten ongekend populair. September 2017 in vogelvlucht.

Roze chocolade en hagelswag

ruby chocolateMelk, puur of wit? Aan dit rijtje kunnen we binnenkort ook roze toevoegen. Na 13 jaar experimenteren is men er in geslaagd een roze cacaoboon zo te verwerken dat het zijn kleur behoudt. De roze chocolade, 'ruby', smaakt romig en fruitig tegelijk. Daarnaast is de chocolade ook zeer Instagramvriendelijk.

In het centrum van Amsterdam zijn vele winkeltjes die maar één product verkopen. Sinds kort kun je in de Hagelswag Store exclusieve hagelslag met bijzondere smaken kopen. De initiatiefnemers hebben het benodigde geld via crowdfunding en met kwajongenstechnieken bij elkaar weten te sprokkelen.

Water is voor honden en lelijk eten smaakt het lekkerst

Op een basisschool in Tilburg mogen kinderen nu alleen nog maar water drinken en gezonde tussendoortjes eten. Sommige ouders vinden dit ongewenste betutteling en klagen dat hun kinderen huilend thuiskomen. "Water is voor honden," aldus een verbolgen vader, die vindt dat zijn zoon recht heeft op zijn pakje appelsap met een boterkoek.

fotograferen etenVolgens Nigella Lawson heeft Instagram onze eetgewoontes veranderd. Niet alleen fotograferen we ons eten, maar we kiezen ook meer en meer gerechten die Instagramwaardig zijn. Daarnaast zijn we mede daardoor gevarieerder en avontuurlijker gaan eten. Wel vindt ze dat er ruimte moet blijven voor 'lelijke' ovengerechten en stoofpotjes: lelijk eten smaakt tenslotte vaak het lekkerst.

Geruzie over verpakkingen en merknamen

Bij 'Leibniz' denken veel Duitsers in eerste instantie niet aan de beroemde wetenschapper, maar aan het in Duitsland wereldberoemde biscuitje, de Leibniz Keks. De producent van de biscuitjes heeft onlangs de Leibniz Universität Hannover - niet genoemd naar het biscuitje - aangeklaagd, omdat deze een webshop met merchandising onder de naam LeibnizShop heeft gelanceerd. Hiermee zou de universiteit het patent op de naam 'Leibniz' hebben geschonden. Biscuitjes verkoopt de universiteitswebwinkel overigens niet.

eridanousOp de verpakkingen van het 'Griekse merk' van Lidl staan foto's van een beroemde kerk op Santorini. Het gekke is dat het kruis op de kerk is weggephotoshopt. In eerste instantie verklaarde Lidl dat ze dat deden om religieus en politiek neutraal te zijn. Pas na talrijke klachten gaf Lidl toe dat ze in dit specifieke geval de plank flink mis hebben geslagen.

Lekker vegetarisch

Vlaamse jongeren worden massaal vegetariër, mede door een populair stuk in de Correspondent en de recente schandalen in de vleesindustrie. Deze trend wordt versterkt door een aantal BV's (Bekende Vlamingen) die oproepen om te stoppen met vlees te eten.

De Britse partijleider Jeremy Corbin is vegetariër en eet, naar eigen zeggen, meer en meer vegan. De Labourpartij vond het kennelijk nodig hierop te commenteren dat Corbin niet ineens een (radicale) veganist is geworden. Hierop publiceerde The Guardian een statement dat vegans 'high in moral fibre' zijn en dat het hoog tijd wordt op te houden met zeuren over zaken als plantaardige melk.

Rare eetgewoonten

abrikozenSilicon Valley heeft zich op ons voedsel gestort: niet alleen wordt er fanatiek geëxperimenteerd met vlees uit het laboratorium (ook wel 'frankenmeat' genoemd), er zijn ook nogal wat mensen die zeer regelmatig een of meerdere dagen vasten. Ze noemen het echter niet 'vasten', maar 'biohacking' en beweren dat ze hiermee hun lichaam opnieuw kunnen programmeren.

Een Australiër heeft vijf jaar lang grote hoeveelheden abrikozenpitten gegeten, in de hoop hiermee vervelende ziektes te voorkomen. Er is geen enkel bewijs dat abrikozenpitten dit soort wonderbaarlijke eigenschappen hebben. Wel bevatten de pitten cyanide, dat een nogal ongunstige werking had op het bloed van de man.

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Versterking gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.

kookworkshop

Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

Vaak gelezen

April 2018: schnitzelgate, plastic attacks en levende pissebedden
In Frankrijk mogen vleesvervangers niet meer vlees, steak of worst worden genoemd, en vegan kaas...
Tobias Leenaert - de pragmatische veganist
Tobias Leenaert zet zich al jaren in voor dierenrechten en het promoten van een veganistische...
Augustus 2018: een vegan voedselbank, groente met een vlekje en popcorn met Maggi-smaak
Het aantal vegetariërs op de wereld is helemaal niet toegenomen. Uit angst voor rellen wordt...
Mei 2018: kindersigaretten, een gulle veganist en chocolaatjes in een schoen
In een Belgisch reclamespotje prijst Maja de Bij sigaretten aan. Een gulle veganiste gaf een kind...
September 2018: een vegetarische hond, zelfbouwtoast met avocado, en een superieure groente
Steeds meer Amerikanen verminderen hun vleesconsumptie, armere mensen eten juist meer vlees om hun...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Habitas Online.nl

bodystore

Kerstpakketten bij Kerstpakket.net

basboernoten