horecagrootkeukenshop


maandoverzicht 256x192Krijgen we in 2018 een vleestaks, een plantaardige biefstuk of allebei? Het schijnt vrij gemakkelijk te zijn om een neprestaurant op nummer 1 bij Tripadvisor te krijgen. Het eten van bananen in videoclips blijft een gevaarlijke bezigheid. Van een glaasje cannabiswijn krijg je een prettig roesje zonder kater. Dit jaar zochten we vooral naar recepten met vlees, maar volgend jaar zijn de trends plantaardig - net als vorig jaar en volgend jaar vast ook weer. December 2017 in vogelvlucht.

Vegetarisch het jaar uit en weer in

Aan het eind van het jaar wijzen wetenschappers in een rapport van de European Academies' Science Advisory Council er nog eens op dat Europeanen hun voedingspatronen drastisch moeten veranderen: het milieu, de gezondheid en het klimaat schreeuwen om een dieet met minder calorieën en minder vlees.

In een rapport voor investeerders stellen 'specialisten' dat 'zondetaksen' op vlees onontkoombaar zouden zijn. Het feit dat die specialisten van FAIRR als belangrijkste doel hebben de intensieve veehouderij in te dammen, maakt de boodschap niet minder waar, maar wel minder geloofwaardig - wat in een 'postfaktisch' tijdperk niet erg handig is.

koe gras mobieltjeDe directeur van de Vegetarische Slager denkt dat het sowieso niet lang meer zal duren totdat er een volwaardige plantaardige biefstuk op de markt komt. Het AD meldt ondertussen dat een kwart van de Nederlanders de biefstuk wat vaker laten staan, maar gemiddeld scheelt dat slechts twee per jaar, dus het wordt hoog tijd dat die plantaardige biefstuk er komt.

Met tofu meer mans

Het Gerechtshof van Den Bosch heeft bepaald dat Alpro gebruik mag blijven maken van termen als 'variatie op zuivel' of 'variatie op melk'; er bestaat geen verwarring over de aard van de producten. Een woord als 'yoghurt' mag zonder verdere toevoeging niet meer worden gebruikt. Daarmee heeft de Nederlandse Zuivelindustrie in hoger beroep gedeeltelijk zijn zin gekregen.

Spannender dan sojamelk vinden we sachi, een alcoholisch drankje op basis van tofu dat wekenlang heeft gegist. Fruitig, wijnachtig van kleur en ondanks 8% alcoholgehalte blijkbaar goed voor je botten en hart.

Eindejaarslijstjes

the shedHet blijkt vrij gemakkelijk te zijn een niet-bestaand restaurant in London bij Tripadvisor op nummer 1 te krijgen: meld een restaurant aan, plaats wat leuke foto's, vraag vrienden en familie om reviews te schrijven, en beweer bij reserveringen dat het restaurant is volgeboekt.

Wat eet je als je nummer 1 van de wereld of je land bent? Trump houdt het bij McDonald's, KFC, pizza en Diet Coke. Bill Clinton was een grote fan van McDonald's en donuts, tot hij van de dokter gezonder - vegan - moest gaan eten. Berlusconi organiseerde in vroeger tijden uitgebreide buffetten, waarbij alle gerechten de kleuren van de Italiaanse vlag moesten uitbeelden. Ondertussen is hij vegetariër. Margaret Thatcher stond er op zelf te koken, en Winston Churchill gaf de voorkeur aan sigaren en whisky.

De meest controversiële zangeres van Egypte dit jaar is Shyma. Zij moet twee jaar de cel in omdat ze een 'te expliciete videoclip' gemaakt heeft, waarin ze een banaan at.

Is Vlaamse friet nu lekkerder dan Nederlandse patat? Is ovenfriet nu echte friet of niet? En is mayonaise nu gezonder dan bijvoorbeeld fritessaus? Nu.nl doet een poging feit van fabel te onderscheiden, zonder duidelijke winnaars.

Innovaties en ontdekkingen

avocadoboomNa de kerstomaatjes, minipaprika's en cocktailkomkommers heb je nu ook pitloze snackavocado's met een eetbare schil. Dat wil zeggen, alleen in december en alleen bij Marks & Spencer in het Verenigd Koninkrijk.

Een Amerikaanse wijngaard verkoopt vanaf volgend jaar cannabiswijn, zonder alcohol, maar dus met een ander goedje waar je een 'aangenaam roesje' van krijgt, zonder kater achteraf.

Franse foodies hebben op een dakterras in Parijs wilde truffel ontdekt. De kwaliteit is vrij middelmatig, maar prima voor sauzen of aardappelgerechten.

Voedselresten over? Een fabriek in het Britse Lincolnshire maakt er een soort bio-houtskool van.

2018 is het nieuwe 2017

matchaVolgens Google Trends zocht Nederland in 2017 vooral naar recepten met vlees, met kleine bijrollen voor pompoenspaghetti, koolsalade en pesto. Volgens de Amerikaanse supermarkt WholeFoods zijn de belangrijkste trends voor 2018 eetbare bloemen, superpoeders (matcha, cacao, kurkuma), paddenstoelen en plantaardige vleesalternatieven. Het zou zo maar kunnen dat we volgend jaar ongeveer precies hetzelfde zullen melden. Misschien dat dan wel ondertussen alle Nederlandse basisscholen een moestuintje hebben.

En verder

  • Charles Dickens heeft met zijn 'A Christmas Carol' als geen ander bepaald wat er op de Britse kersttafel komt te staan. Dickens heeft als kind echte honger gekend, wat ook te merken is in boeken als Oliver Twist.
  • Wijnboer en schrijver Ilja Gort vond het maken van een kookboek met zijn vriendin 'verschrikkelijk'. Volgende keer dan maar gewoon weer een boek over wijn?
  • Astronauten eten en drinken ongeveer dezelfde dingen als wij op aarde, behalve dan dat hun eten het resultaat is van wetenschappelijk onderzoek - vooral op het gebied van houdbaarheid, dat netjes eten van een bordje niet mogelijk is en dat een zwaartekrachtvrij boertje redelijk onsmakelijk is.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Versterking gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.

kookworkshop

Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

Vaak gelezen

April 2018: schnitzelgate, plastic attacks en levende pissebedden
In Frankrijk mogen vleesvervangers niet meer vlees, steak of worst worden genoemd, en vegan kaas...
Tobias Leenaert - de pragmatische veganist
Tobias Leenaert zet zich al jaren in voor dierenrechten en het promoten van een veganistische...
Augustus 2018: een vegan voedselbank, groente met een vlekje en popcorn met Maggi-smaak
Het aantal vegetariërs op de wereld is helemaal niet toegenomen. Uit angst voor rellen wordt...
Mei 2018: kindersigaretten, een gulle veganist en chocolaatjes in een schoen
In een Belgisch reclamespotje prijst Maja de Bij sigaretten aan. Een gulle veganiste gaf een kind...
September 2018: een vegetarische hond, zelfbouwtoast met avocado, en een superieure groente
Steeds meer Amerikanen verminderen hun vleesconsumptie, armere mensen eten juist meer vlees om hun...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Habitas Online.nl

bodystore

Kerstpakketten bij Kerstpakket.net

basboernoten