Open menu

maandoverzicht 256x192Doritos komt met speciale chips voor vrouwen: het zakje past zelfs in een handtas. Bij IKEA kun je nu ook vegan hot dogs kopen, met herkenbare groente er in. Een veggie maaltijdbox van HelloFresh bleek toch niet helemaal vegetarisch te zijn. De Belgen lusten geen konijn meer en dat is kennelijk een probleem. Onlineshops als MyMuesli veroveren de binnenstad. De nieuwe vlogtrend komt uit Zuid-Korea en heet 'mukbang' oftewel 'vreetvloggen'. Februari 2018 in vogelvlucht.

Chips voor vrouwen

Binnenkort komen er Doritos speciaal voor vrouwen. De chips kraken niet zo hard in je mond, want vrouwen maken niet graag lawaai bij het eten. En in tegenstelling tot mannen vinden vrouwen het verschrikkelijk om hun vette vingers af te likken. Als extra bonus worden de vrouwenchips in een kleinere verpakking verkocht, want dat past makkelijker in een vrouwenhandtas.

nachosNee, dat zuigen we niet uit de duim. Dit is aangekondigd door de CEO van PepsiCo, een vrouw nota bene. Ik zou zeggen: dames, neem de knapperigste chips die je kent, veeg je chipsvingers af aan je HEMA unisex wit t-shirtje en post een foto hiervan op Twitter of Instagram.

Lekker vegetarisch en vegan

Na de vegan köttbullar komt IKEA nu ook met vegan hot dogs. IKEA benadrukt dat ze hiermee niet speciaal de vegan nichemarkt willen bedienen, maar gewoon met de tijd mee willen gaan. Op sommige blogs doet men wat lacherig over die gekke groene vlekken in de worst - wij weten wel beter: groente is nu eenmaal kleurrijk.

De Grote Markt in Den Haag wordt vegan en duurzaam. Nou ja, niet helemaal, want: "Je kunt nog steeds genieten van een goeie steak of hamburger", haast de verantwoordelijke voor de restaurants aldaar erbij te zeggen. Gelukkig maar.

Ook niet (altijd) vegetarisch is de vegetarische maaltijdbox van HelloFresh. Er blijkt 'kipfond' in de currypasta van een box te zitten, blijkt uit onderzoek van Radar. HelloFresh betreurt dit incident ten zeerste en belooft beterschap. Wij verwijzen HelloFresh graag door naar onze Vraagbaak, waar dit soort valkuilen en andere beginnersvragen worden behandeld.

Lekker dier?

konijn kindDe Belgen lusten geen konijn meer, kopt Het Laatste Nieuws. "Je eet toch ook je hond of kat niet op?", denken veel jonge gezinnen. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (met de mooie afkorting VLAM) voert hard campagne om dit klaarblijkelijke probleem op te lossen. Misschien dat als meer mensen kippen gaan houden, dat de Belgen dan ook geen kip meer gaan lusten. De tijd is waarschijnlijk nog niet rijp voor een koe op een balkon driehoog.

Een interessant en lang artikel (in het Duits) op Deutschlandfunk. Onderzoekers van het 'Institut für Tierschutz und Tierhaltung' pleiten ervoor dat ook 'nutsdieren' 'artgerecht' (afgestemd op het dier, diervriendelijk) moeten worden gehouden. Met voldoende leefruimte, sociale contacten en afwisseling. Volgens een medewerkster van het Ministerie voor Landbouw in Noordrijn-Westfalen is het belangrijk de consument van de noodzaak hiervan bewust te maken, zodat ze ook bereid zullen zijn de (veel) hogere prijs hiervoor te betalen. Filosofe Friederike Schmitz van de Freie Universität Berlin denkt echter dat het onmogelijk is om diervriendelijke stallen met de commercie te verenigen. Volgens haar is de enige juiste vraag: "Vinden wij het gerechtvaardigd om dieren enkel en alleen voor ons eigen voordeel te houden en te gebruiken?"

eierenVoor eieren is het al vanzelfsprekend: een code die verraadt waar het ei vandaan komt en of het biologisch is. In Duitsland voert Lidl een soortgelijk systeem in voor vlees. Dit omdat de consument meer transparantie wil. Een goede eerste stap, die hopelijk navolging krijgt.

De wereld draait en eet door

Onlineshops veroveren de binnenstad. Eigenlijk een raar fenomeen, maar als je bedenkt dat 80% van de mensen nog steeds grotendeels offline koopt, is het best logisch dat succesvolle webshops ook 'echte' winkels openen. Vaak zijn het dan wel nichewinkeltjes, zoals MyMuesli of de Cheese Company, die niet altijd een verrijking voor de binnenstad zijn.

De Voedselbank in het Duitse Essen wil voortaan alleen nog maar mensen registreren die een Duits paspoort hebben. Volgens de voorzitter voelden de Duitse oma's en alleenstaande moeders zich niet op hun gemak in dezelfde rij van Syriërs met een 'nemersgen'. Deze beslissing heeft geleid tot felle discussies op het hoogste politieke niveau.

mukbangKen je het fenomeen "mukbang" al? Zuid-Koreanen filmen zichzelf terwijl ze eten. Als je het (niet geheel vegetarische) filmpje op VRT Nieuws bekijkt, leer je dat je op verschillende manieren kunt 'vreetvloggen'. Klik op het plaatje hiernaast of hierboven voor een vegan mukbang.

En verder

  • Bayer brengt een nieuwe ui op de markt, de 'Sunion', die je zonder huilen kunt schillen en snijden. Een milde ui, ontwikkeld met kruisingen, dus zonder genetische modificatie.
  • De Noorse atleten hadden meer dan genoeg eieren te eten tijdens de Winterspelen in Pyeongchang: door een vertaalfout werden er 15.000 eieren besteld in plaats van de geplande 1.500.
  • De langste tiramisu ter wereld is in het Italiaanse Villesse in elkaar gedraaid, met een lengte van maar liefst 226,9 meter.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama