Open menu

maandoverzichtEen dierenarts bakt koekjes in haar auto. Een Brits veilinghuis verkoopt 118 jaar oude chocolade. De nieuwste dranktrend is thee met kaas. In Canada wordt alcoholvrij cannabisbier gebrouwen. Een Russische pizzeria verkoopt pizza's met een Uruguyaanse voetballer er op. Amsterdam krijgt een gezonde trekmuur. Juli 2018 in vogelvlucht.

Hot dogs

Een Britse dierenarts heeft koekjes gebakken in haar auto, en wel in vier uur op 60 graden. Dit als een ludieke waarschuwing aan hondenbezitters dat ze hun huisdier op warme dagen niet alleen in de auto moeten laten, zelfs vijf minuten kunnen dodelijk zijn. De koekjes smaakten overigens prima.

hond in auto

Oude meuk

In Jordanië is het oudste brood ooit gevonden, ongeveer 14.400 jaar oud. Hiermee is dit brood meer dan 5000 jaar ouder dan het oudste brood tot dusver, dat ook al een indrukwekkende 9.000 jaar oud is.

In een Brits veilinghuis is een blikje chocolade van 118 jaar oud geveild. Een geschenk van koningin Victoria aan soldaten in Zuid-Afrika. De blikjes werden door de soldaten gekoesterd en daarom zijn er nog redelijk veel van. Ze leveren daarom meestal slechs 50 tot 300 Britse pond op.

chocolade victoria

Nieuwlichterij

De nieuwste theehit heet naigai cha en komt oorspronkelijk uit Sjanghai. Het lijkt op een biertje, maar is thee met kaas. Als je het drinkt, proef je eerst de romige kaas, direct gevolgd door de bittere thee. Een beetje vreemd, maar klaarblijkelijk wel lekker.

In Canada wordt een alcoholvrij biertje gebrouwen dat je zeker niet moet drinken als je nog moet rijden: cannabisbier met 6.5 mg THC. In Canada zal vanaf oktober het recreatieve gebruik van cannabis zijn toegestaan en de ondernemers zijn als een gek aan het experimenteren om maar als eerste de markt te kunnen bedienen.

Terug van weggeweest in het Verenigd Koninkrijk: de Toblerone in zijn oude vertrouwde vorm. Om de hogere prijzen als gevolg van de Brexit te compenseren, had de producent in 2016 de ruimte tussen de pyramides drastisch vergroot, wat tot nogal schampere reacties leidde. Die maatregel is nu dus teruggedraaid.

toblerone

Vlees noch vis

Jaap Korteweg, de oprichter en directeur van de Vegetarische Slager ziet dat vleesloos vlees nu al beter scoort dan echt vlees. In kweekvlees gelooft hij niet zo: "Het is onnodig complex en minder duurzaam dan plantaardig vlees."

De Nieuw-Zeelandse vice-premier vindt dat de vegetarische hamburger een bedreiging voor de vleesindustrie vormt. Air New Zealand had namelijk de Impossible Burger op de kaart gezet. De luchtvaartmaatschappij zelf geeft aan dat ze nog steeds meer dan genoeg vaderlands vlees afnemen.

impossible burger

De Duitse supermarkt Edeka trekt zich van de trend naar meer vegetarisch en meer dierenwelzijn weinig aan en stunt met kippendijen voor 1,50 euro per kilo. Die aanbieding leidde vooral tot een rel op de sociale media. Hoewel Edeka beweert dat het vlees het Duitse "Beter Leven"-label draagt ("Initiative Tierwohl"), vindt de Duitse Consumentenbond dat de aanbieding vooral het verkeerde signaal geeft dat dierenwelzijn niets hoeft te kosten.

Ondertussen in de Horeca

Een pizzabar in Sint-Petersburg verkoopt pizza's met daarop de Uruguyaanse spits Luis Suares. Vanwege het WK en gewoon omdat het kan.

pizza suarez

Een Utrechts café had een diabetespatiënt de toegang geweigerd, omdat hij een blikje cola bij zich had: eigen consumpties zijn volgens de huisregels verboden. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat dit discriminatie was: volgens de doktersverklaring, die hij bij zich had, was dit blikje nodig voor noodgevallen.

Amsterdam krijgt een gezonde trekmuur, die in goed Nederlands Health Food Wall heet. Je betaalt wel wat meer dan bij de Febo, maar zeven tot negen euro voor biologisch, vers en vegetarisch eten is zeker niet duur.

En verder

  • De vijf grootste Amerikaanse vlees- en zuivelproducenten stoten meer broeikasgassen uit dan de grootste olieproducenten, ExxonMobil, Shell of BP, blijkt uit een studie.
  • De pruimen van een Zeeuwse teler waren drie millimeter te klein om te mogen worden verkocht in de supermarkt. Na aandacht in de media en dankzij een actie van de zus van de teler is een gedeelte van de oogst alsnog verkocht.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama