Open menu

maandoverzicht 256x192Slagers vragen bescherming tegen veganistische actievoerders. Google maakt zijn salade-emoji vegan-vriendelijk. Een Amerikaanse bakker weigert taarten voor homo's te bakken. Broccolipoeder is het nieuwe superfood en er zijn nu glutenvrije condooms. Een Indiase vrouw verraste haar familie met een linzengerecht met slangengif. Jumbo schaft het plastic om biologische groenten af. United Airlines ontketent een stroopwafelrel. Juni 2018 in vogelvlucht.

Vegan vandalisme

Franse slagers hebben de regering om bescherming gevraagd tegen veganistische actievoerders. Slagerijen worden beklad met nepbloed en de slagers worden ook op andere manieren bedreigd. De slagers op hun beurt noemen veganisme een 'ideologie gebaseerd op desinformatie' en ze veroordelen het 'terrorisme' scherp. Dat klinkt niet alsof er binnenkort een constructieve dialoog plaats gaat vinden. Ook de beenhouwers in België maken zich zorgen over de actievoerders, die steeds driester te werk gaan.

Sommige veganisten hebben echter ook het recht om heel erg boos te zijn. De Amerikaanse Taylor Mooney bijvoorbeeld, die twee uur moest wachten op onderstaand "veganistisch broodje met heerlijke groentjes".

veganistisch broodje groentjes 

Foto: Taylor Mooney

In de Volkskrant doet Sylvia Witteman een poging de strijd tussen vleeseters en fabrikanten van vleesvervangers te sussen: volgens haar is er al een goed woord voor zaken als 'kipstuckjes', 'speckjes' en 'gehackt': schijngehakt, en variaties als schijnspek en schijnkarbonade. Het woord stamt al uit 1917, toen tijdens de Eerste Wereldoorlog vlees en ander voedsel schaars was. En in The Guardian betoogt een columniste waarom lekker smakend nepvlees goed voor iedereen is. Zo zie je maar weer: vegan vandalisme is nergens voor nodig, met woorden kom je tenslotte vaak een stuk verder dan met geweld.

Eten is politiek

Google wil het alle mensen naar de zin maken en moet daarom rekening houden met huidskleur, geaardheid en andere gevoeligheden. Voor de vegans onder ons hebben ze onlangs het schijfje ei uit de salade-emoji gehaald. Met alleen maar sla en tomaat is de Google-salade trouwens een stuk saaier dan die van bijvoorbeeld Apple, Twitter of Facebook.

google salade emoji 

Een Amerikaanse bakker die weigerde een trouwtaart te bakken voor een homohuwelijk is door het Hooggerechtshof in het gelijk gesteld: de bakker heeft recht op vrijheid van meningsuiting. De vraag is nu of nu ook andere minderheden rekening moeten houden met dit soort discriminatie.

homohuwelijk taart

Trouwtaart van Eelco en Kristof, 2012

Afgelopen maand heeft Manneken Pis in Brussel de hele dag melk geplast. Hiermee vroeg Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht voor het belang van melk in Afrika.

Rechtse Franse politici hebben een wetsvoorstel ingediend om het woord 'chocolatine' dezelfde status te geven als het bekendere 'pain au chocolat' voor dit typische chocoladebroodje. Hiermee willen ze een eind maken aan 'linguistische apartheid'.

Broodje gezond

Vergeet matcha, chia- en hennepzaad: broccolipoeder is het nieuwe superfood. Australische onderzoekers beweren dat twee schepjes poeder even gezond is als een bord groenten. Lekker in je koffie, schijnt het. Voor wie glutenvrij de liefde wil bedrijven zijn er nu trouwens ook glutenvrije condooms.

broccoli smoothie

Wie te veel geloof hecht aan trends als broccolipoeder en glutenvrije condooms laat zich te veel beïnvloeden door de voedingsindustrie, of lijdt aan orthorexia. Er zijn al mensen die niet meer naar feestjes gaan omdat er niet gezond gegeten wordt.

Onderzoekers van Yale University hebben ontdekt waarom wij zo dol zijn op toast met avocado: dat hapje zit boordevol koolhydraten en vet. Wij meenden juist dat avocado geen ongezonde snack maar een soort superfood was. Kunnen we in ieder geval weer met een gerust hart lekker vette guacamole bij de tortillachips serveren.

Een Indiase vrouw heeft vijf familieleden vermoord en nog veel meer mensen vergiftigd door slangenvergif aan een dhal toe te voegen. Ze was het beu dat haar familie haar uitlachtte om haar klaarblijkelijk teleurstellende kookkunsten.

linzenprutje 480px

Een lekker kruidig linzenprutje

Dichter bij huis: een Duitser wordt ervan verdacht giftig poeder op de boterhammen van zijn collega's te hebben gestrooid. 21 mensen zijn hierdoor kort voor hun pensioen gestorven. Van je collega's moet je het maar hebben.

Een betere wereld begint op je bord

Supermarkt Jumbo geeft het goede voorbeeld: de biopompoenen, courgettes en gember worden binnenkort met een laseretiket verkocht. Daarmee is de verfoeide plastic verpakking, bedoeld om ze van niet-biologische groenten te kunnen onderscheiden, overbodig geworden.

gember jumbo

Foto: Jumbo

Achter een ogenschijnlijk onschuldig blikje tomaten of tomatenpuree, of een pak of pot passata kan moderne slavernij schuilen: een aantal grote Italiaanse producenten maakt gebruik van buitenlandse arbeiders die zeven dagen per week, twaalf uren per dag voor een hongerloontje moeten werken, zonder toegang tot medische hulp.

Wie geen vlees en zuivelproducten consumeert levert de grootste bijdrage aan het beperken van onze ecologische voetafdruk: vlees levert slechts 18% van onze calorieën en 37% van onze eiwitten, maar bij de productie wordt wel 83% van de landbouwgrond gebruikt.

En verder

  • United Airlines ontketent een stroopwafelrel: 'onze' koeken worden vervangen door boterkoekjes met een vleugje esdoorn. De passagiers reageren woedend.
  • Het einde van de gekke smakencombinaties is nog niet in zicht. Vooral chocolade wordt vaak gecombineerd met smaken als wasabi, rode curry en gember.
  • Volgens de manager van Miele heeft de auto als statussymbool afgedaan: in plaats daarvan pronken we liever met een mooie open keuken.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama