Open menu

Het aantal vegetariërs op de wereld is helemaal niet toegenomen. Uit angst voor rellen wordt een vegan festival afgelast. Het Finse leger mag geen vegetarische dag invoeren. In London, Ontario is een vegan voedselbank geopend. Kokosolie is geen superfood, maar puur vergif. Na de hete zomer moeten we wennen aan kleinere groente of groente met een vlekje. Een Amerikaanse vrouw is in Dubai opgepakt omdat ze in het vliegtuig een glaasje wijn had gedronken. In een Duitse bioscoop kun je popcorn met Maggi-smaak krijgen. Augustus 2018 in vogelvlucht.

Verovert vegetarisme de wereld?

Op basis van de toegenomen aandacht voor vegetarisch en vegan eten zou je denken dat er nu veel meer vegetariërs rondlopen dan pakweg 20 jaar geleden. Dat blijkt niet het geval: slechts 6% van de Amerikanen geeft aan vegetariër te zijn, net zoveel als in 1999. Het aantal veganisten is wel iets gegroeid, tot 3%. Het flexitarisme is daarentegen flink gegroeid: in Groot-Brittannië is maar liefst 33% van de maaltijden die op tafel worden gezet vegetarisch.

De burgemeester van het Franse Calais heeft besloten een vegan festival niet door te laten gaan. Ook in Frankrijk krijgt vegetarisme voet aan de grond, maar dit gaat niet zonder slag of stoot: afgelopen juni werden Franse slagers door veganistische actievoerders bedreigd. De burgemeester vreest dat door een vegan festival de openbare veiligheid in het gedrang zou komen.

Het Finse leger wil een vegetarische dag invoeren: het is gezonder en klimaatvriendelijker. De minister van Defensie heeft hier echter een stokje voor gestoken: op linzensoep en een bloemkoolsmoothie kun je tenslotte niet fatsoenlijk vechten.

Foodwatch heeft kritiek op de Duitse schoolmaaltijden: ondanks alle adviezen in de afgelopen jaren staat nog steeds vlees in het middelpunt, de maaltijden zijn te zoet of te vet, en de kinderen krijgen te weinig groente en fruit.

linzenprutje burgers salade

Een lekker kruidig linzenprutje

Lekker zonder vlees

In het Canadese London, Ontario, is een vegan voedselbank geopend door een groep vrienden, die vonden dat daar behoefte aan was. Dit werd bevestigd door de vele positieve reacties. Ze benadrukken: "Al het voedsel dat we verdelen is vegan, maar je hoeft geen veganist te zijn om er gebruik van te kunnen maken."

Een Amsterdamse vestiging van Albert Heijn heeft sinds kort een schap met uitsluitend vegan producten. Mocht dit in de smaak vallen, zullen andere filialen volgen.

In de Verenigde Staten wordt vlijtig geknutseld aan nét echt plantaardig vlees, zoals de Impossible Burger. In Nederland werkt Mark Post aan kweekvlees. Het Handelsblatt merkt op dat in Duitsland te weinig bedrijven zich er aan wagen, en dat die afwachtende houding op den duur schadelijk voor de economie zal zijn.

impossible burger

De Impossible Burger

Superfood of superslecht?

Een professor van de Harvard T.H. Chan School of Public Health maakte korte metten met het superfood kokosolie: "Kokosolie is puur vergif", want de olie bestaat vrijwel volledig uit verzadigde vetzuren. In de Sueddeutsche wordt sceptisch gereageerd: hou toch eens op met producten tot superfood te verklaren, maar vooral ook met het zwart maken van producten. Net als boter kun je kokosolie prima in kleine hoeveelheden gebruiken.

Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Lancet, is gebleken dat te veel zout toch niet zo gevaarlijk is. Aziatische vrouwen eten gemiddeld meer zout dan wordt aanbevolen, en toch worden ze het oudst van allemaal.

De Washington Post geeft een bloemlezing van misleidende termen en claims: vetverbrandend voedsel, immuunversterkend eten en zuurneutraliserend water, het effect is niet bewezen of nihil.

kokosolie

Minder en kleinere groenten

Door de hete zomer wordt in Europa tot de helft minder groenten geoogst, de ergste situatie in veertig jaar. Volgens een supermarkteigenaar is de oplossing heel simpel: de klant moet leren dat er met kleinere groente, of met groente met een vlekje (zoals rode paprika met een zweempje groen) helemaal niets mis is. In bijvoorbeeld Frankrijk en Italië gebeurt dat ook.

aardappel hart

Over smaak valt te twisten

Een Amerikaanse vrouw is samen met haar vierjarige dochter in Dubai gearresteerd omdat ze tijdens haar vlucht, nota bene met Emirates, een glas wijn had gedronken. De drie dagen gevangenschap waren op zijn zachtst gezegd Spartaans. Een woordvoerder verklaarde dat het simpelweg streng verboden is het land te betreden met ook maar een beetje alcohol in je lichaam.

Jamie Oliver had onlangs weer een relletje, dit keer over jerk rice, zijn eigen versie van dit Jamaicaanse gerecht. Deze culturele toe-eigening is ontoelaatbaar, aldus tegenstanders. Maar is het aanpassen of zelfs koken van een Jamaicaans gerecht (Jamaica is een vroegere Britse kolonie) werkelijk erger dan een Brit (of Nederlander) die een Italiaanse spaghetti aglio et olio maakt?

Een Frans eilandje trekt ten strijde tegen de komst van een McDonald's. "Oléron is prachtig en dat willen we zo houden." Er zijn ook voorstanders: "Iedereen moet zelf kunnen kiezen wat hij of zij wil eten."

En verder

popcorn


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama