Open menu

maandoverzicht 256x192Volgens wetenschappers kunnen we de wereld redden door stukken gezonder en duurzamer te eten. Eén op de drie Nederlanders is minder vlees gaan eten en toch is de totale vleesconsumptie gelijk gebleven. Nestlé stort zich nu ook op de vegan markt. In Griekenland gedijt groente verrassend goed op compost in plaats van mest. Op een strandfoto uit 1976 stonden vrijwel alleen maar slanke mensen. Trump trakteert topsporters op fastfood. In Vietnam is een alcoholvergiftiging behandeld met heel veel bier. Januari 2019 in vogelvlucht.

Goed voornemen: de aarde en onszelf redden

We beginnen het jaar alweer met een nieuw dieet, dit keer wetenschappelijk onderbouwd: "The Planetary Health Diet" is gebaseerd op een uitgebreide analyse, gepubliceerd in The Lancet. Heel in het kort komt het er op neer dat we veel minder vlees en vis moeten eten (maximaal 46 gram per dag) en veel meer groente en fruit. Dit is niet alleen veel beter voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Daarnaast meldt het rapport dat we ook af moeten van slechte eetgewoonten als zoetigheid en frisdrank, die vroeger alleen bij speciale gelegenheden werden genuttigd. Verdere strategieën die worden aanbevolen: minder reclame voor ongezonde levensmiddelen, minder eten weggooien, betere irrigatie, minder landbouwgrond, en de lokale, kleine bedrijven ondersteunen. Allemaal goede voornemens dus.

De Belgische ministers van Onderwijs en Welzijn raden in nieuwe richtlijnen voor een gezonde schoollunch aan om in plaats van salami en ham op een wit broodje liever hummus en pompoenspread op een bruin broodje te eten.

wereld redden

Lekker vegetarisch

Twee statistieken die samen nog een derde verhaal vertellen: een op de drie Nederlanders is in 2018 minder vlees gaan eten en de vleesconsumptie in Nederland is vrijwel gelijk gebleven. De enige logische conclusie die je daar uit kunt trekken is dat er ook een deel van de bevolking tegen de trend in méér vlees is gaan eten. Een kwart van de vegetariërs eet al twintig jaar of langer geen vlees meer, en nog een kwart is in 2017 of 2018 vegetariër geworden. Naast oude rotten is er dus ook voldoende fris bloed onder de vegetariërs.

Nu de markt voor veganistische producten groeit en bedrijven als Unilever zich er enthousiast op storten, werpt ook Nestlé zich op de vegans. Zo krijgt onder andere het merk Garden Gourmet een 'veganboost'.

Een Duitse boer in Griekenland gebruikte overgebleven compost in plaats van mest en merkte tot zijn verrassing dat de groenten groter dan normaal werden. Nu is er een levendige handel in de compost, die wordt gebruikt voor de volledig vegan aanbouw van groenten, waar een steeds groeiende vraag naar is.

De Aldi in Groot-Brittannië heeft een nieuw product op de markt gebracht: 'BBQ flexitarian burgers', burgers gemaakt van groente en... vlees. Blijkbaar was het idee dat flexitarisme slechts 'ietsje minder vlees eten' betekent, maar niet noodzakelijkerwijs ook vleesloze dagen (wat juist een essentieel onderdeel van flexitarisme is). Voor de duidelijkheid: deze flexitarische burgers zijn dus bedoeld voor een 'vleesdag'.

hotdog wortel

Een hotdog met een gemarineerde en gerookte wortel bij Wallys Groente Pop-Up in Nijmegen

Maak je niet dik

Een columnist van de Guardian zag een strandfoto uit 1976 en constateerde dat bijna alle mensen op die foto slank waren. Ze ging op onderzoek uit en las tot haar verbazing dat we anno 2018 juist minder calorieën per dag eten (2130 kcal) dan in 1976 (2590 kcal), en we bewegen ons ook niet veel minder dan toentertijd. Wel eten we veel meer bewerkte producten met suiker en junkfood.

Het Britse Voedingscentrum, de British Nutrition Foundation, heeft een folder gepubliceerd waarin tips worden gegeven om de aanbevolen hoeveelheid ingrediënten zonder weegschaal in te schatten: een portie spaghetti is bijvoorbeeld zoveel als past in het rondje als je je duim en wijsvinger tegen elkaar aan houdt.

Het American-Footballteam de Clemson Tigers is kampioen geworden en daarom werden de spelers in het Witte Huis uitgenodigd. President Trump trakteerde hen op 'geweldig Amerikaans eten': burgers, patat en pizza. Hoogstwaarschijnlijk niet alleen omdat hij zelf ontzettend graag fastfood eet, maar ook vanwege de extreem lang durende shutdown. Trump heeft het feestmaal trouwens uit eigen zak betaald.

Het Europees bureau voor intellectuele eigendom heeft het alleenrecht van McDonald's op de merknaam BIG MAC (in hoofdletters) ingetrokken. Voor de kleine Ierse keten Supermac's betekent dit oordeel dat ze nu ook naar Groot-Brittannië en Europa kan uitbreiden.

pizzadozen blikjes

Opmerkelijk culinair

Artsen in Vietnam hebben een 48-jarige man met een alcoholvergiftiging behandeld met... 15 blikjes bier. De alcoholvergiftiging werd namelijk door met methanol verontreinigde alcohol veroorzaakt en het 'goede' alcohol van het bier hield de lever bezig totdat de methanol het lichaam weer via de natuurlijke uitgang had verlaten.

Een vrouw die over een gevallen pot mayonaise is uitgegleden heeft een schadevergoeding van 11.500 euro gekregen. "Huilend van pijn en schrik en onder de mayonaise zou de uitgegleden vrouw vervolgens naar de servicedesk zijn gestrompeld voor hulp", aldus het krantenbericht, geheel niet sensatiebelust.

De instagramfoto met de meeste likes is dat van een ei. Deze foto werd geplaatst met de bedoeling de vorige nummer één, van de dochter van realityster Kylie Jenner (van wie ik nog nooit had gehoord) van zijn plaats te stoten. Dat is dus gelukt.

world record egg

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama