Open menu

maandoverzicht 256x192Een Londense kok serveerde vegan gerechten met kippenbouillon. KFC heeft nu ook een vegan burger. Duitse rechtsextreme festivalbezoekers moesten het zonder bier doen. Supermarkten spelen niet of nauwelijks in op het Suikerfeest. Naast kinderijs heb je nu ook seniorenijsjes. De Filippijnen kampen met een mango-overschot. De gemiddelde mens eet gemiddeld een bankpas aan plastic per week. Zittend eten is gezonder én lekkerder dan staand of lopend. Juni 2019 in vogelvlucht.

Vlees noch vis?

Een Londense kok met Michelinster bleek een geheim ingrediënt te gebruiken: Knorr kippenbouillon. Ook de vegetarische en vegan gerechten (à 114 pond, inclusief wijn) werden hiermee op 'smaak' gebracht. Behalve ophef in de pers lijkt de bekendmaking verder geen gevolgen te hebben.

KFC heeft een nieuwe bestseller: de 'Imposter', oftewel 'de bedrieger'. De vegan burger is gebaseerd op quorn en zou vier weken lang in Groot-Brittannië worden getest; na vier dagen waren ze al uitverkocht.

De Britse supermarkt Sainsbury's heeft geëxperimenteerd met een pop-up vegetarische slager, die precies zo werkte en uitzag als een vleesbedieningsafdeling. Veel Britten zien plantaardig voedsel nog steeds als konijnevoer en Sainsbury hoopt deze houding met sojasteak en jackfruit te veranderen.

Een Nieuw-Zeelandse pizzaketen ligt onder vuur omdat ze aan meer dan drieduizend klanten vleespizza's zonder vlees hadden verkocht. In plaats van de beloofde verkruimelde 'burger' was de pizza belegd met een kruidig, plantaardig mengsel. Sommige klanten voelden zich bekocht en de Nieuw-Zeelandse regering vindt dit slechte reclame voor hun vleesexport. Voor de onthulling gaf 70% van de klanten overigens aan de pizza lekker te vinden.

kfc imposter

KFC's Imposter

Eten is politiek

Bezoekers van een neonazi-rockfestival in het Oost-Duitse Ostritz moesten op een droogje zitten: uit protest en angst voor overlast hebben de bewoners de volledige drankvoorraad van de plaatselijke supermarkt opgekocht. Op het festivalterrein zelf, waar een alcoholverbod gold, had de politie al een dag eerder het aanwezige bier geconfisqueerd.

Supermarkten spelen niet of nauwelijks in op het Suikerfeest en lopen daardoor veel klanten mis, die uitwijken naar Turkse en andere buitenlandse winkeltjes. "Gerechten in die winkels zijn vaak ook veel lekkerder en goedkoper", zegt een vrouw - en daar heeft ze gelijk in.

oosterse zoetigheden

Teheran heeft 547 restaurants gesloten omdat ze zich niet aan "Islamitische principes" hielden. Zo werd in sommige restaurants illegale muziek gedraaid, in andere restaurants werd alcohol geschonken. Restaurants zijn daarnaast verplicht beveiligingscamera's op te hangen om het gedrag van de klanten te bewaken.

Koning Lodewijk IX blijkt zo'n 750 jaar geleden te zijn gestorven aan scheurbuik, omdat hij weigerde Afrikaans eten tot zich te nemen.

Een beter milieu

In een Vlaamse bistro kun je naast een kinderijsje nu ook een seniorenijsje bestellen. Dit ijsje is, net als een kinderijsje, ietsje kleiner - omdat oudere mensen de 'gewone' portie vaak niet op kunnen. In plaats van een parasolletje mag er dan bijvoorbeeld een schepje advocaat op.

oudere dame ijs

Flickr: Tom Driggers

De Filippijnen kampen met een mango-overschot, een gigantische oogst van 2 miljoen stuks. Met een marketingcampagne, bulkprijzen en export naar Japan wordt geprobeerd zo veel mogelijk vruchten te verkopen voordat ze verrotten.

In Leuven wordt een stickertje voor groente en fruit ontwikkeld met daarin plantenextracten die schimmelinfecties tegengaan, zodat ze langer vers blijven.

De gemiddelde mens eet gemiddeld zo'n 5 gram plastic per week, ongeveer een bankpas, zo blijkt uit onderzoek. Het meeste plastic zit in het drinkwater, waarbij kraanwater in Europa duidelijk minder plastic bevat dan Amerikaans water.

In Roemenië wordt de BTW voor biologisch en traditioneel eten verlaagd van 9% naar 5%, om regionale en duurzame productie en consumptie te bevorderen.

Bij de Duitse Aldi kost een plastic zakje voor groente of fruit binnenkort 1 cent. Deze symbolische prijs moet onnodig plasticgebruik tegengaan.

sperziebonen plastic

Lekker gezond

Als je staand of lopend eet, is de smaakbeleving een stuk minder en loop je meer kans op stress, zo blijkt uit onderzoek. Alle reden dus om gewoon lekker rustig aan tafel te eten.

Uit Brits onderzoek blijkt dat het voor je hart geen verschil maakt of je nu één kopje of 25 kopjes koffie drinkt.

De controle op voedselveiligheid in Nederland schiet tekort. Zo wordt er nauwelijks aandacht besteed aan besmettingen van groente en fruit.

koffie ontbijt

En verder

  • Foodwatch heeft met een rechtzaak voor elkaar gekregen dat veel soorten vanillevla, die slechts vanille-aroma bevatten, straks 'vla met vanillesmaak' gaan heten. Sommige producenten gaan nu overigens daadwerkelijk vanille toevoegen.
  • Een kloon van de vooral in Duitsland populaire keukenmachine Thermomix, verkocht door Lidl, blijkt een verstopte microfoon te bevatten. Daarnaast is de gebruikte Androidversie ook al verouderd. Dit blijkt voor veel slimme (keuken)apparaten het geval te zijn, de kans op (hack)aanvallen is in de praktijk erg klein.
  • De monniken van St. Sixtus gaan met de tijd mee en verkopen hun trappistenbier nu ook online. De kopers moeten het bier echter wel ter plekke komen ophalen.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama