Open menu

maandoverzicht 256x192In Groot-Brittannië krijgen bedrijven aanbevelingen voor veganvriendelijke werkplekken. Vegan broodjes en burgers worden steeds populairder, maar het beeld blijft heersen dat veganisten uitsluitend op sojamelk-mangosmoothies, guacamole en vegaburgers leven. Ondertussen kun je in het vliegtuig nu een döner bestellen en denkt KFC met Crocs die naar kipnuggets ruiken een gat in de markt te hebben gevonden. In Brussel zijn vanaf 1 maart plastic zakjes voor groente en fruit verboden en de Duitse regering wil een vrolijk kookboek voor noodsituaties samenstellen. Februari 2020 in vogelvlucht.

Vegan in opkomst

Het werkleven van een vegan gaat niet altijd over rozen: nog steeds zijn er collega's die menen lollige grappen te moeten maken (we hebben wat rake antwoorden in onze Vraagbaak), een kip op je vegan lunchbox leggen of je havermelk 'lenen'. Vast niet altijd bewust of met kwade bedoelingen, maar voor de Britse Vegan Society voldoende reden om een lijstje aanbevelingen voor veganvriendelijke kantoorsituaties uit te brengen.

Maar het tij lijkt toch echt te keren: tijdens 'Veganuary' is de vraag naar - en het aanbod van - plantaardige broodjes en wraps flink gestegen, vooral dankzij een groeiende groep flexitariërs. Daarnaast groeit ook het aanbod aan vegan burgers bij fastfoodketens, cateraars en supermarkten nog steeds gestaag: plantaardig wordt de snelst groeiende categorie afhaaleten in Groot-Brittannië genoemd. Nog een trend is dat die producten steeds minder vaak als 'vegan' of 'vleesvrij' worden bestempeld, omdat daar een geitenwollerig imago aan hangt en flexitariërs zou afschrikken.

vegan sandwich

Ook Belgen eten steeds minder dierlijke producten, iets wat vooral voor vrouwen en inwoners van Brussel geldt. Bijna de helft van de Belgen vindt dat vlees niet per se nodig is en houdt bewust rekening met niet-vleeseters.

De BBC moppert echter wel dat een vegan dieet niet altijd milieuvriendelijk is: ze argumenteren dat onder andere avocado, mango, amandelboter en sojamelk een grote ecologische voetafdruk achterlaten. Waarbij voor het gemak vergeten wordt dat niet elke veganist exclusief leeft op sojamelk-mangosmoothies en guacamole. Net zoals de meeste vegetariërs niet elke dag een kant-en-klare vegaburger op hun bord hebben liggen, wat de uitkomsten van de test van de Consumentenbond dat vegaburgers vaak te zout zijn in onze ogen minder zorgwekkend maakt dan wat er onlangs in verschillende media werd gesuggereerd.

guacamole avocado

Dierlijke tegengeluiden

Er zijn natuurlijk ook bevolkingsgroepen die, klaarblijkelijk ook als tegenreactie, de hamburgers en kipnuggets extra enthousiast omarmen. Twee tieners in Wageningen hebben onlangs een petitie gestart voor een McDonald's in hun stad. Ze vinden het 'gewoon raar' dat Wageningen de enige universiteitsstad in Nederland is zonder McDonald's.

De Duitse vliegmaatschappij Eurowings is onlangs begonnen broodjes döner tijdens hun vluchten te serveren. Om de stank te verminderen serveren ze geen uien en knoflooksaus bij, maar daarbij vergeten ze volgens ons wel dat voor vegetariërs juist die muffe vleeslucht veel opdringeriger is.

Maar het kan nog gekker: KFC brengt voor de liefhebbers Crocs uit die ruiken naar kipnuggets - en nee, dat lijkt geen vervroegde aprilgrap te zijn.

vegan junkfood

Je bent wat je eet - en omgekeerd

Een experiment heeft laten zien dat babys zich al onbaatzuchtig, sociaal kunnen gedragen. Een derde van de proefpersoontjes gaf een 'toevallig' verloren stuk fruit terug aan de onderzoeker. Of ze dit al dan niet deden hing er echter wel van af of ook de ouders aanstalten maakten de onderzoeker te helpen.

De Duitse bierbrouwer Warsteiner reageerde na de verkiezingen in Thüringen, waarbij een FDP-politicus met hulp van de omstreden AfD tot minister-president werd gekozen, met een provocatieve slogan: "De enige geel-bruine flessen die in Thüringen thuis horen," waarbij bruin een duidelijke verwijzing is naar extreem-rechtse groepen.

geel bruine flesjes

De Brusselse bierbrouwer Brasserie de la Senne heeft in Groot-Brittannië klachten gekregen over een bierflesje waarop een stripfiguur een andere stripfiguur bedreigt met een groot bierfust. Deze afbeelding is gebaseerd op een Oekraïense novelle en normaliseert volgens de Britten de combinatie van alcoholgebruik en geweld.

De Koreaanse Oscar-winnaar Parasite laat volgens de Filmkrant ook de complexe relatie tussen karakter en eetgewoonten zien. Een arm gezin dat de sociale ladder opklimpt gaat steeds copieuzer eten, maar wel altijd samen, terwijl in de rijke familie Park nooit gezamenlijk en vaak ook wat raar wordt gegeten: goedkope instantnoedels opgewaardeerd met een peperdure biefstuk bijvoorbeeld.

Eten is politiek

Niet alleen Wageningen worstelt met de komst van McDonald's: in Utrecht werd gediscussieerd over de verhuizing van het hoofdkantoor van de fastfoodketen naar deze stad. De wethouder erkent dat McDonald's "niet goed past bij gezond stedelijk leven", maar zegt ook dat het niet aan de gemeente is om te bepalen waar een hoofdkantoor zich mag vestigen.

mcdonalds frietbakje

Plastic zakjes voor groente en fruit zijn vanaf 1 maart verboden in Brussel. Als alternatief kunnen de inwoners gebruik maken van herbruikbare stoffen zakken of eigen verpakkingen, zoals oude jampotjes. Dit verbod komt trouwens niet uit de lucht vallen: Brussel is al sinds 2017 mee bezig met een geleidelijke overgang.

De Duitse regering wil de bevolking op een luchtige manier voorbereiden op noodsituaties - volgens kwade, rechtse tongen een bewijs dat de regering weet dat ze met hun groene-energieplannen afstevenen op langdurige stroomuitvallen. Onder andere willen ze via sociale media lekkere recepten voor een 'noodkookboek' verzamelen, met gerechten die je met uitsluitend houdbare levensmiddelen en een campingkokertje in elkaar kunt draaien.

Opmerkelijk culinair

Ter gelegenheid van 'Valenheinzdag' heeft Heinz chocoladetruffels met tomatenketchup gecreëerd. Volgens de makers een opwindende combinatie, wij hebben nog niemand gesproken die ze daadwerkelijk heeft gegeten.

heinz ketchup

In Moskou is een jonge vrouw overleden tijdens een wedstrijdje taart eten. Ze had zich verslikt en is gestikt. Dit is blijkbaar een trend, want vorige maand gebeurde in Australië precies hetzelfde.

Stomdronken zijn zonder een drup alcohol te hebben gedronken: dit is het probleem van een Amerikaanse man. Hij werd onder andere gearresteerd wegens rijden onder zware invloed en zijn vrouw begon serieus te vermoeden dat hij stiekem dronk. Zijn symptomen worden echter veroorzaakt door het zogenaamde auto-brouwerijsyndroom, waarbij darmbacteriën koolhydraten in alcohol omzetten.

Buitenstaanders merken er niets van, maar rondom Manneken Pis woedt een heuse wafeloorlog. Een wafelverkoper vindt dat een concurrent, die klaarblijkelijk alleen een vergunning voor het verkopen van frieten heeft gekregen, uitsluitend wafels verkoopt.

Rudy uit het Belgische Schaffen eet al 32 jaar lang élke dag frieten. En Hub uit Maaseik eet al 37 jaar lang elke dag biefstuk met friet. Beide heren zijn gezond en hun nogal eentonige dieet lijkt ze nog steeds te smaken.

patat op krant

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama