Open menu

maandoverzicht 256x192In Mississippi mogen vegaburgers weer vegaburgers heten. In Finland worden vleesvervangers van haver gemaakt, maar wereldkampioen vleesvervangen zijn de Chinezen. Terwijl in Zuid-Holland een Chinees afhaalrestaurant wordt gered, proberen de Belgen in China de friet aan de man te brengen. In New York gaat foie gras in de ban, in België krijgen restaurants die dit omstreden product serveren negatieve neprecensies. Bij Jumbo kun je gezellig afrekenen bij de kletskassa. Twee Duitse studentes vinden dat het wegnemen van groente en fruit uit afvalcontainers geen diefstal is. Noorse zoetekauwen slaan massaal in bij snoepsupermarkten net over de grens in Zweden. Kim Kardashian houdt van M&M's uit de magnetron. November 2019 in vogelvlucht.

Vegaburgerrechten

Een overwinning in het Amerikaanse Mississippi: het verbod op vermeend misleidende namen als "vegaburgers" en "vegan bacon" is van de baan. Een rechtbank oordeelde dat dit verbod tegen de First Amendment, die onder andere de vrijheid van meningsuiting waarborgt, indruist. Bovendien (vrij vertaald): "als consumenten in staat zijn te begrijpen dat slavinken niet van sla en ook niet van vink zijn gemaakt, dan zullen ze zeker ook kunnen begrijpen dat een vegaburger van planten wordt gemaakt."

veggieburger asperges

Zwaarbewerkte vegaburgers als de Impossible Burger en de Beyond Burger zijn niet bepaald een gezonde keuze. In Finland worden vleesvervangers van haver gemaakt: op het ingredientenlijstje van Pulled Oats staat haver, tuinboon, erwten, koolraapolie, en water - meer niet. De pulled oats smaken eerder naar graan, maar de textuur is perfect voor bijvoorbeeld vegan balletjes, goulash of bolognese. Pulled Oats zijn ongeveer net zo duur als andere vleesvervangers: voor een pakje van 175 gram betaal je 2,99 euro.

Wereldkampioen vleesvervangen zijn de Chinezen: in boeddhistische kloosters werd standaard vegetarisch gekookt, maar omdat reizigers doorgaans vleesmaaltijden verwachtten, is er een eeuwenoude traditie van 'mock'-vlees ontstaan, op basis van tofu, paddenstoelen, noten en groente. De blikken mock eend, kip en varken bij de toko zijn dus eigenlijk heel traditioneel  - daarnaast redelijk goedkoop en zonder gekke toevoegingen.

mock duck

Kort Chinees

In het Zuid-Hollandse dorp Woubrugge hebben de inwoners massaal Chinees besteld bij het noodlijdende afhaalrestaurant Eastern Express, om het restaurant niet failliet te laten gaan. Ook helpen ze de eigenaar om extra klanten te trekken, onder andere door het afhaalrestaurant ook online op de kaart te zetten.

Belgische aardappelproducenten willen de Chinezen aan de patat krijgen. China is al de grootste aardappelproducent, maar de consumptie loopt nog wat achter.

patat op krant

Vleesloos gelukkig

De directeur van de Britse broodjesketen Greggs - vooral gespecialiseerd in broodjes met vleeswaren - is na het bekijken van de Netflixfilm The Game Changers om gezondheidsredenen veganist geworden. Wellicht heeft hij ook gelezen dat veganisten betere erecties krijgen.

De stad New York verbiedt vanaf 2022 de verkoop van foie gras, de vette eenden- of ganzenlever die onlosmakelijk met dwangvoeding en dierenleed verbonden is. Dit verbod splijt de stad in tweeën: de ene helft vindt dat dit verbod er al lang had moeten zijn, de andere helft vindt het symboolpolitiek en overweegt naar Frankrijk (of het iets dichterbij gelegen New Jersey) uit te wijken.

new york little italy

Ook in Europa nemen de protesten tegen foie gras toe. Na een inval van dierenrechtenorganisatie Animal Resistance bij een leverancier worden de Facebookpagina's en andere recensiesites van Vlaamse restaurants die foie gras serveren overspoeld met negatieve neprecensies. Gek genoeg wordt het eigenlijke probleem in de recensies vrijwel niet genoemd, maar over andere zaken als onvriendelijk personeel. Protest met open vizier lijkt ons echter zinvoller dan desinformatie verspreiden.

Het protest tegen foie gras is wellicht inderdaad wat selectief: als je objectief dierenleed probeert te berekenen, zijn er nog veel meer producten die ook ethisch problematisch zijn. Maar je moet tenslotte ergens beginnen.

Verbeter de wereld

Na een successvolle proef met een 'kletskassa' in Vlijmen wordt deze kletskassa in nog dertig tot veertig Jumbofilialen ingevoerd. Deze kassa is speciaal bedoeld voor mensen die geen haast hebben en behoefte hebben aan een praatje. Ook komt er een koffietafel met vrijwilligers met een luisterend oor.

jumbo kletskassa

"Containern" is het Duitse werkwoord voor het meenemen van groente en fruit uit afvalcontainers van de supermarkt. Twee studentes zijn hiervoor tot een boete veroordeeld en gaan nu daartegen in hoger beroep. "Containeren is geen diefstal; wie verhindert dat levensmiddelen worden verspild doet niets verwerpelijks."

Per jaar worden wereldweid 600 miljard plastic koffiebekers weggegooid, samen met plastic deksels. Voor veel mensen is het zelf meebrengen van een beker klaarblijkelijk te lastig of te omstandig. Een Londense architecte heeft nu een saaie witte beker ontworpen die je na gebruik weer kunt inleveren. De oude beker wordt schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Voor je eerste beker betaal je drie pond of drie euro, net als voor de deksel. Via microchips wordt in de gaten gehouden of je je beker ook netjes inlevert. En als je dat doet, krijg je de keer daarop gratis een nieuwe beker, die je na gebruik dus ook weer inlevert.

Lekker gezond

Lust je geen spruitjes? Dat ligt aan je genen, hebben onderzoekers van de universiteit van Kentucky ontdekt. Wie twee genen van het PAV-genotype heeft is overgevoelig voor bitter.

Soep heeft inderdaad een genezende werking, al weten wetenschappers niet precies waarom. Daarnaast is venkel goed voor de vertering en knoflook tegen ontstekingen.

broccolisoep

180.000 Nederlanders lijden aan een eetbui-stoornis, wat inhoudt dat ze oncontroleerbare eetbuien hebben. Officieel bestaat deze stoornis sinds 2013, maar is nog erg onbekend.

Vlaamse onderzoekers hebben ontdekt dat tumoren minder snel groeien bij een zoutrijk dieet. Het zout lijkt invloed te hebben op het gedrag van immuuncellen.

Nederland gaat aan de Nutri-Score, het stoplichtsysteem dat de gezondheid van voedingsmiddelen in één oogopslag duidelijk maakt. Voorstanders zijn tevreden dat het een onafhankelijk logo is, maar men beseft ook dat geen enkel logo perfect is. Al kan het gebeuren dat bijvoorbeeld olijfolie een lagere score krijgt dan cola light, het helpt wel bij de bewustwording.

nutri score

Suikerzoet

De fikse Noorse suikertaks dwingt zoetekauwen om hun snoepgoed over de grens in te slaan. De Zweden zijn niet gek en hebben een stuk of dertig snoepsupermarkten in het grensgebied geopend. De suikertaks is wel effectief: in de meeste landen is de suikerconsumptie gestegen, in Noorwegen daarentegen de laatste 10 jaar met 27% gedaald.

Kim Kardashian deelt haar 'levensgeheim' met haar volgers: verwarm je M&M's een halve minuut in de magnetron. "Het voelt zo heerlijk in de mond."

m en ms groot

Een vrachtwagen met 20 ton chocolade is onderweg van Oostenrijk naar België spoorloos verdwenen. De Hongaarse expediteur had een Tsjechisch bedrijf voor deze rit ingeschakeld. Het is niet de eerste keer dat er op die manier een lading chocolade verdwijnt.

Een Belgische dief at tijdens een inbraak een potje chocomousse en dat is hem duur komen te staan. "We hebben aan één cel genoeg om je te identificeren", aldus het Antwerps forensisch DNA-laboratorium.

En verder

  • Een scheikundeleraar heeft een mini-cake 43 jaar bewaard. Net als de leraar zelf is het cakeje wat ouder en brozer geworden, maar bedorven is het cakeje niet.
  • Vers van de pers: de meest vegan steden ter wereld volgens HappyCow. London, New York City, Berlijn, Los Angeles, Toronto, Warschau, Portland OR, Bangkok, Tel Aviv en Praag. Volg de link voor restauranttips in deze steden.

  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama