Vandaag, 1 oktober, is het Wereldkoffiedag. En hoe kun je dat beter vieren dan met een mooie mok vol? Nou, met een mooie mok vol en een koffiequiz! Jan en Mister Macchiato werpen tien vragen op over het Zwarte Goud. Wat weet jij ervan?

1. Alle begin is moeilijk: hoe kwam de mens er eigenlijk bij om koffie te gaan zetten? Volgens de overlevering dan?
  • A. Een Ethiopische geitenhoeder zag dat z'n kudde vrolijk en uitgelaten over de grasvlaktes dartelde nadat de dieren een struik met vreemde rode besjes hadden kaalgevreten. Dat spul verdiende het om eens verder onderzocht te worden, meende hij.
  • B. De Inca's dachten hun goden te slim af te zijn door een bessenbrouwseltje te offeren in plaats van het bierachtige chica, dat peperduur geworden was door het mislukken van een graanoogst. De goden pikten het niet, maar de priesters bleken dol op dit chica kawa'rti, wat ruwweg zoiets betekent als 'biervervanger'.
  • C. Een Javaanse bioloog ontdekte in 1885 vreemde pitjes in de ontlasting van de Javaanse luwak (een katachtig dier). Hij spoelde ze af met kokend water en bemerkte dat het spoelwater een zeer krachtige geur verspreidde. Hij dacht: zal ik eens proeven? Maar wees het idee als te goor voor woorden van de hand. Zijn assistent had er minder moeite mee. "Kopi Luwak! Lekka lekka!" riep hij na de eerste slok.

Ligt bij dit schattige beestje de oorsprong van ons kopje koffie?

2. Een latte macchiato is een koffie met opgeschuimde melk. Maar in welke volgorde gaan die eigenlijk in het glas?
  • A. Eerst een shot espresso en daarop giet men dan de melk, vaak in de vorm van zogeheten 'latte art'.
  • B. Eerst de melk en daarop schenkt men een shot espresso. Er blijft dan een vlek in het melkschuim achter. Macchiato is het Italiaanse woord voor gevlekt.
  • C. Eerst vult men het glas met hete melk, daarna schenkt men er espresso op en men topt het geheel af met melkschuim.


Eerst espresso of eerst melk?

3. Het land waar per hoofd van de bevolking de meeste koffie gedronken wordt (volgens Euromonitor-onderzoek in 2013) is...
  • A. Vaticaanstad. Paus Franciscus schijnt nogal een liefhebber te zijn en dat brengt de totale consumptie op 4,8 kilo koffie per persoon per jaar, oftewel: 1,9 koppen per dag.
  • B. Geen volk zo koffiegek als het Nederlandse. 6,7 kg per hoofd van de bevolking per jaar (2,6 koppen per dag)
  • C. Finland. Het zal vast met het gebrek aan daglicht in de wintermaanden te maken hebben: 9,6 kg p.p. per jaar (3,8 koppen per dag)


Bijna twee koppen koffie per dag!

4. Voor de ene koffie worden bonen fijner gemalen dan de andere. Wat is van superfijn naar grof de juiste volgorde?
  • A. Espresso, Turkse koffie, cafetière, filterkoffie
  • B. Filterkoffie, espresso,  cafetière, Turkse koffie
  • C. Turkse koffie, espresso, filterkoffie, cafetière
5. Begin dit jaar overleed op 93-jarige leeftijd het Italiaanse koffie-icoon Ernesto Bialetti, bekend van het achthoekige mokapotje dat in vrijwel geen enkel Italiaans huishouden ontbreekt. Wat was zijn laatste wapenfeit?
  • A. Hij verordonneerde dat zijn as zou worden bijgezet in een replica van een mokapot.
  • B. Hij schonk het goud uit zijn tanden en kiezen aan een stichting voor de opvang van zwerfhonden in het Noord-Italiaanse stadje Brescia. De opbrengst viel echter nogal tegen (nog geen 8 euro) doordat zijn tandarts al die jaren een inferieure legering bleek te hebben gebruikt.
  • C. Hij stierf in het harnas: hij kreeg een hartaanval toen hij de aandeelhoudersvergadering van Bialetti Industrie Spa toesprak.


In elk Italiaans huishouden te vinden. Maar wat gebeurde er met de maker?

6. Welke min of meer bekende Nederlander stak zijn geld/tijd in koffie?
  • A. Gordon (opende in Blaricum en in Amsterdam een eigen koffietent)
  • B. Douwe Bob (kocht de inventaris van een failliet Douwe Egberts-café)
  • C. Frank Masmeijer (is sinds zijn veroordeling in een drugszaak tewerkgesteld in de coffeecorner van een verpleeghuis te Brasschaat)
7. There's an awful lot of coffee in Brazil. Frank Sinatra bezong ze al eens, de scheepsladingen koffiebonen die vanuit Zuid-Amerika onze kant op komen. Maar waar wordt nóg meer koffie geproduceerd?
  • A. In China. Er wordt vrijwel alleen op de binnenlandse markt afgezet, maar met een miljard Chinezen heb je natuurlijk een aardige afzetmarkt.
  • B. In Kenia. Produceert volgens velen ook nog eens de beste koffie ter wereld.
  • C. Nergens. De Brazilianen hebben 35% procent van de wereldmarkt in handen.

8. Espresso bevat meer cafeïne dan filterkoffie is een opvatting die...
  • A. volstrekt juist is. Espresso wordt gemaakt van Arabica-bonen, die meer cafeïne bevatten dan de Robusta-bonen die voor filterkoffie worden gebruikt.
  • B. niet klopt. Espresso wordt van dezelfde bonen gemaakt als filterkoffie en dus bevatten ze evenveel cafeïne.
  • C. waar is, maar ook niet waar. 100 ml espresso bevat rond de 130 mg cafeïne, terwijl in 100 ml koffie iets van 70 mg zit. Maar... als je het per kop bekijkt, is het net andersom, want espresso wordt in veel kleinere kopjes geserveerd dan filterkoffie.
9. Uit welk land stamt het idee dat een gloeiend blokje houtskool in je koffie gooien een goed plan is?
  • A. Zoiets kan alleen door een Amerikaan bedacht zijn. Uitvinder Harold Pitney Brown ontwikkelde er zelfs een speciaal apparaat voor, dat echter verkooptechnisch geen succes werd.
  • B. Indonesië. In de jaren zestig bedacht door straatverkoper Pak Man. De hoogbejaarde Man komt af en toe nog langs bij z'n stalletje in de buurt van het Tugu-station in Yogyakarta.
  • C. Ethiopië. Het gaat hier om een oud ritueel dat uitgevoerd werd bij crematieplechtigheden.
10. Waardoor onderscheidt het Nederlandse merk Moyee Coffee zich?
  • A. De koffie kan alleen bereid worden met espressomachines van het merk Jura.
  • B. De koffie wordt gebrand in het land waar de bonen geoogst worden.
  • C. De koffie is van biologische kwaliteit en wordt geheel met de hand geoogst en ook handmatig verder verwerkt.


Anders dan anders. Maar op welke manier?

 

De goede antwoorden: 1. A, 2. B, 3. C, 4. C, 5. A, 6. A, 7. C, 8. C, 9. B, 10. B


Meer koffie volgens Jan & Mr. Macchiato!

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

De grote Vegatopia vegetarische-rookworstentest
Het afgelopen najaar lanceerden zowel De Vegetarische Slager als Unox een vega rookworst, waardoor...
Vier nieuwe Vegatopia kerstmenu's
Pakjesavond is voorbij, dus het is hoog tijd voor het volgende hoogtepunt: de lancering van de...
Pannenkoekgourmet: gourmetten met hartige pannenkoekjes
Zo lang ik me kan heugen is het al familietraditie: pannenkoekgourmet met hartige pannenkoekjes....
Zijn dit de culinaire trends van 2019?
Het nieuwe jaar prikkelt tot voornemens en voorspellingen. Mijn vermoeden is dat we in...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Maxaro keukens