Open menu

altVoortaan hebben we iedere week een groente van de week. Deze groente is op dat moment goed te verkrijgen in de supermarkten, voor een redelijke prijs. Maar wat doe je ermee? Kies je voor de standaardgerechten of wil je er eens iets heel anders mee maken? Vegatopia geeft je in deze rubriek recepten en tips. Deze week: broccoli!


Bij eetbare bloemen denken we aan Oost-Indische kers en viooltjes, die we de laatste jaren in salades en op taarten aantreffen. Maar eigenlijk eten we regelmatig een heel boeket: die kleine, groene bolletjes die je aan de uiteinden van broccoli vindt, zijn de nog gesloten bloemknoppen.

Broccoli staat hoog in de top 10 van populairste groenten in Nederland, samen met andere koolfamilieleden als de bloemkool en het spruitje. Toch is de groente pas sinds een halve eeuw echt bekend in Nederland. Daarvoor werd het vooral geteeld door hobbytuinierders. De Italianen kennen broccoli al langer. Uit die regio komt het gewas oorspronkelijk en daar eten ze het al ruim 2000 jaar.

Italiaans

Het is dus geen wonder dat veel recepten met broccoli een mediterraanse inslag hebben, zoals deze quiche met broccoli en tomaat. Broccoli combineert ook uitstekend met een sterk smakende kaas. Probeer bijvoorbeeld eens een pastagerecht als penne met roergebakken broccoli en blauwe kaas.

Aziatisch

Mediterraanse afkomst of niet, broccoli associëren we net zo goed met de lichte, Aziatische keuken. Twee van de gezondste manieren om broccoli te bereiden zonder veel vitamine C te verliezen, zijn roerbakken (Chinese broccoli met tofu, knoflook, rijstwijn en Hoisinsaus) en stomen (Koreaanse gyeran, noedels met norichips, broccoli, peultjes en cashewnoten).

Niet iedereen houdt van broccoli...

Vader en zoon Bush waren in ieder geval geen fans. Pa claimde ooit "ik houd niet van broccoli, al niet sinds ik een kind was en ik het van mijn moeder moest eten, en nu ben ik de president van de Verenigde Staten en hoef ik het nooit meer te eten". George jr., toch al geen groot licht waar het buitenlandse betrekkingen betrof, vertelde tijdens een bezoek aan de Mexicaanse president Fox tegen een journalist dat hij niet van broccoli hield, en liever bloemkool at. Hij was zich er waarschijnlijk niet van bewust dat de familie van president Fox een grote broccoli-kwekerij bezat... Wie weet hadden deze Mexicaanse groenten met rijst en sinaasappelsalsa hem wel op andere gedachten gebracht.

Broccoli staat ook hoog in een andere top 10: die van etenswaren waar je scheten van laat... Dit wordt veroorzaakt door raffinose, een onverteerbare suiker, die je ook tegenkomt in andere notoire flatulentie-veroorzakende ingrediënten als bonen en bloemkool. Helaas valt er weinig tegen te doen. Lang koken kan helpen, maar daarmee maak je de broccoli niet bepaald lekkerder. Heb je er echt veel last van en weiger je de groente te laten staan, dan kun je een potje spijsverteringsenzymen kopen en uitproberen of die werken.
Wie zich door dit alles niet laat tegenhouden, of er gewoon geen last van heeft, kan zich zelfs wagen aan een broccolistamppot met kidneybonen-tomatensaus of broccoli met gribiche saus, een mayonaise-achtige saus uit de Franse keuken die wordt gemaakt met gekookte eieren.

 

alt

 


altMeer!

 

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama