Open menu

altVoortaan hebben we iedere week een groente van de week. Deze groente is op dat moment goed te verkrijgen in de supermarkten, voor een redelijke prijs. Maar wat doe je ermee? Kies je voor de standaardgerechten of wil je er eens iets heel anders mee maken? Vegatopia geeft je in deze rubriek recepten en tips. We trappen af met andijvie!

De vorst mag dan (even) verdwenen zijn, lente is het nog lang niet. Toch is ook in dit jaargetijde andijvie (in Nederland eigenlijk een lente-, zomer- en herfstgroente) volop verkrijgbaar in de supermarkten. Deze kroppen zijn vooral afkomstig uit Spanje en Frankrijk.

Wie bang is dat met het nu kopen van andijvie de ecologische voetafdruk zal groeien tot maatje slagschip, want uit het seizoen, kan gerust zijn: de superhandige Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal leert ons dat deze bladgroente in januari milieuklasse A krijgt als het geteeld is in Spanje. De andijvie die nu uit Nederland komt is een heel stuk milieu-onvriendelijker: het wordt geteeld in verwarmde kassen.

Stamppot

De meeste kroppen en zakjes andijvie verdwijnen in stamppotten. Simpel, snel en goedkoop: andijvie, aardappels, wat melk, boter, zout en peper. Meer hoeft er eigenlijk niet in. Omdat dat wel een beetje saai is, kun je de stamppot afmaken met een laagje gegratineerde kaas en/of opdienen met knapperig gebakken vegaspekjes, Amsterdamse uitjes en zoetzure augurk. Ook kun je experimenteren met andere kazen en bijvoorbeeld noten, zoals in deze recepten:

Eet je vegan? Serveer de stamppot dan eens met gebakken oesterzwammen en gepofte paprika.

Andijvie anders

Kun je met dat groens nog wat anders dan het door de gestampte aardappelen roeren? Jazeker! Roerbak grofgesneden andijvie met een flinke lik sambal, een gesnipperd uitje en wat ketjap manis snel tot een pittige Indische toemis, of laat je inspireren door een van de volgende recepten:

 

 alt


altMeer Groente van de Week!

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama