Open menu

Wat is een smoothie? Onder andere slang voor een vrouw die een brazilian wax heeft ondergaan, een eunuch en een (ijs)koude drank. Over de laatste categorie smoothie kun je hier de basics leren.

Waar de smoothie precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Stephen Kunhau, de eigenaar van een van de grootste smoothieketens in de VS, claimt de smoothie te hebben uitgevonden. In zijn tienerjaren verkocht hij milkshakes, maar vanwege zijn lactose-intolerantie kon hij daar zelf niet van genieten. Door zuivel te vermijden en zich meer te focussen op het fruit, kwam hij tot de smoothie.

Wat is een smoothie precies?

Een smoothie is een verfrissende drank op basis van vers gepureerd fruit, dat wordt 'aangedikt' met ijsschaafsel, banaan of (tegenstrijdig met zijn oorsprong) yoghurt. De smoothie op basis van yoghurt is in Nederland het meest bekend als 'smoothie', dranken op basis van ijsschaafsel worden meestal 'slush puppies' genoemd.

Wat heb je nodig om een smoothie te maken?

Creativiteit en een blender of keukenmachine.


Basisrecepten

Hieronder worden basisrecepten gegeven voor de verschillende soorten smoothies. De recepten zijn enkel richtlijnen. Smoothies zijn wat jij wil dat ze zijn, met andere woorden: wees creatief, speel met de verhoudingen en bedenk leuke combinaties van ingrediënten!

Basisrecept voor smoothie op basis van yoghurt

(1 smoothie)

250 gram fruit
250 dl yoghurt (niet te vol) of 1,25 dl yoghurt en 1,25 dl melk

 • Kies zachte fruitsoorten of een combinatie daarvan, zoals banaan en mango, fraboos en perzik of ananas en papaja. Fantaseer er op los!
 • Schil, ontpit en/of maak 250 gram fruit schoon en snijd het vruchtvlees in grote stukken.
 • Doe het fruit in de keukenmachine of blender en voeg de yoghurt en/of melk toe. Mix het geheel in 1 a 2 minuten glad en schuimig en schenk het in een glas.
Basisrecept voor smoothie met ijsschaafsel

(1 smoothie)

250 g zacht fruit naar keuze
1 dl vruchtensap
enkele ijsblokjes

 • Wikkel enkele ijsklontjes in een theedoek en sla er met een hamer op om ze te verpulveren. Doe het ijs in de blender.
 • Doe 250 g zacht fruit in de blender en schenk er ruim 1 dl vruchtensap bij. Mix dit 2 a 3 minuten, tot alle ijs is fijngemalen en de ingrediënten goed zijn vermengd. Schenk het drankje in een glas en serveer het meteen.
Basisrecept smoothie met banaan

(1 smoothie)

200 gr zacht fruit
1 dl vruchtensap
1/2 banaan

 • Banaan pellen en in stukjes snijden.
 • Doe de banaan, 200 gr fruit en 1 dl vruchtensap in de blender en pureer het tot een dikke massa. Schenk het drankje in een glas.

 

Tip

Om de smoothie op basis van yoghurt of banaan ook ijskoud te krijgen, kun je de vruchten het beste van tevoren even in de vriezer leggen.

Smaakmakers

De smoothies kun je eventueel op smaak brengen door er nog wat smaakstoffen aan toe te voegen. Bijvoorbeeld:

 • Honing en siroop, zoals gember- of ahornsiroop, zullen smoothies zoeter maken. Roer de honing/siropen na het mixen door de smoothie.
 • Aromatische specerijen, zoals gember, kaneel, vanille kunnen erg lekker zijn als toevoeging aan fruitige smoothies. Voeg een mespuntje gemalen specerijen toe aan de smoothie. Je kunt ook een kruidige siroop maken door hele specerijen, zoals kaneel- of vanillestokjes, te laten weken in wat water met suiker.
 • Verse specerijen, zoals gemberwortel, die dienen dan eerst geraspt te worden, voor je ze toevoegt (en mee mixt).
 • Verse kruiden, zoals muntblaadjes of citroenmelisse. Je kunt de blaadjes in het geheel toevoegen of ze eerst versnipperen.
 • Likeur en alcohol geven smoothies een oppepper, en maken van de smoothie dan eigenlijk een cocktail. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld vruchtenlikeuren gebruiken.
 • Roomijs. Je kunt de smoothie romiger van smaak maken door een deel van de yoghurt met roomijs te vervangen, bijvoorbeeld een paar scheppen vanilleijs.

Meer over juicen, smoothies en sapjes!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama