Komende week eten we een makkelijke flammkuchen met kant-en-klaar deeg, koken we op 3 manieren met rode bieten (curry, kvass en bourguignon), maken we wraps met tempeh in poesta-style, zien we Hollandse billetjes in het gras, snacken we Braziliaanse kaasbroodjes en zoete pizza's tijden de openingsceremonie van de Olympische Spelen, en genieten we van een avocadotaart met noten, dadels, kokos en ahornsiroop!

Makkelijke Maandag

We beginnen de week met een soort van pizza, namelijk een tarte flambée. De Duitsers noemen het Flammkuchen. Maak het jezelf makkelijk door kant-en-klaar deeg hiervoor te gebruiken, bijvoorbeeld het voor vegetariërs geschikte verse flammkuchendeeg van Tante Fanny. Dit is te koop bij o.a. de Jumbo en de AH. Eet er gegrilde courgette en aubergine bij.

Dinsdag Currydag

Deze curry met bieten, chukandar ki subzi, komt uit het erg fijne India Kookboek van Pushpesh Pant. Eén van de ingrediënten is het kruid asafoetida, ook wel bekend als duivelsdrek. Hier vind je er meer informatie over. Heb je niet toevallig een zeer goed afgesloten potje ervan in huis, vervang het dan door knoflook en ui.

De bietencurry is in ruim een half uur klaar. Kook ondertussen geurige basmatirijst gaar om erbij te serveren. Kook hiervan eventueel een extra portie als je de tempeh van morgen met rijst wilt eten.

Koop een extra portie rauwe bieten voor het gerecht van zaterdag (daarvoor heb je 8 kleine bietjes nodig voor 4 personen). Schuw je een keukenexperimentje niet? Koop er dan nog een paar voor het supergezonde gefermenteerde drankje kvass. Je hebt er alleen bieten, zout en water voor nodig, en een schone pot en een paar dagen geduld. Je maakt het zo.

Woensdag Gehaktdag

Vandaag eten we gefermenteerde sojabonen in de vorm van tempeh! Veel mensen blijven moeite houden met dit Indonesische ingrediënt. De smaak is vreemd, of de marinade koekt aan in de pan... Voor hen, en voor diegenen die het product niet kennen, daarom wat meer informatie hier.

Deze tempeh in poesta-style is een recept van Joke Boon. Ze zegt erover: "Deze tempeh in een paprika-tomatenroomsaus doet denken aan een erg lekkere salade voor op brood, die je vroeger kon kopen: poesta-salade. De salade is al lang niet meer te koop en was uit mijn gedachten, totdat ik dit maakte. Deze tempeh lijkt er verdacht veel op. Het is zowel warm als koud lekker: warm als wrapvulling of bij rijst, koud smaakt het lekker met brood."

Hollandse Donderdag

Vandaag combineren we snijbonen, aardappelen en witte bonen tot blote billen in het gras! Deze stamppot is budgetvriendelijk en staat snel op tafel. Combineer het met kaas of eet er een vegaworstje bij.

Oh, en kunnen je (Hollandse) billen wel wat training gebruiken, dan heeft Olga Commandeur van 'Nederland Beweegt' hier wat tips voor je in onvervalst Twents;).

Vrijdag Snackdag

Vandaag beginnen de Olympische Spelen! We zitten klaar voor de openingsceremonie met Braziliaanse kaasbroodjes en pizza doces (zoete pizza's). De makkelijke te maken kaasbroodjes, pão de queijo, zijn van tapiocameel en daarom geschikt voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie.

Feestelijke Zaterdag

Vandaag pakken we uit met een inmiddels klassieker uit de vegetarische keuken: biet bourguignon. Het is een variant op een beroemd gerecht van Julia Child. Deze veganistische versie komt uit het boek The Green Kitchen. Heb je de bietenkvass van dinsdag inmiddels al geproefd?

Zoete Zondag

Deze Zoete Zondag doen we semi-gezond met Hedwigs heerlijke avocadotaart met noten, dadels, kokos en ahornsiroop! Je hebt er geen oven voor nodig.

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter