Open menu

23sept17kleinSommige mensen beweren dat het onmogelijk is om voor één of zelfs twee personen elke dag vers te koken omdat de porties groente in de supermarkt te groot zijn. Toegegeven, een hele bloemkool is best wel groot. Maar die blijft wel even goed in de koelkast. Twee dagen later gebruik je dan de andere helft van de bloemkool in een heel ander type gerecht, zodat je zeker niet het gevoel hebt dat je weer eens hetzelfde eet. Deze week kopen we een flinke bloemkool, een pompoen en een paar courgettes. We maken deze groenten telkens op andere manieren klaar. In ons weekmenu hebben we flink wat Italiaanse invloed, maar ook gerechten uit Suriname en van eigen bodem.

Maandag

Vandaag maken we met de helft van de bloemkool een romige bloemkoolsoep met blauwe kaas. Als kaas nemen we de Cambozola van AH want die is vegetarisch gestremd. Hierbij een eten we stevig roggebrood.

Dinsdag

Na de bloemkool is de pompoen aan beurt. Om niet altijd pompoensoep te eten, kiezen we voor een spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto. Hierbij serveren we nog een salade van tomaat, fijngehalte rauwe ui, peterselie, olijfolie en rode wijnazijn. 

Woensdag

Omdat iedereen enthousiast was over de geroosterd pompoen van gisteren, ondergaat de tweede helft van de bloemkool hetzelfde lot. We maken een salade van geroosterde bloemkool en citroen met verder nog gerookte amandelen en avocado. Lekker met bulghur.

Donderdag

Op deze doordeweekse donderdag wanen we ons even in Suriname. Op het menu staat roti met pompoen en eiercurry. Volgens Jessica dient je hier nog ijskoude cola bij te drinken voor het optimale Suriname-gevoel. Mocht je geen roti kunnen vinden (in België bijvoorbeeld), serveer dan naanbrood bij het gerecht.

Vrijdag

Vandaag eten we Italiaans. In de supermarkt kopen we tortellini met spinazie en ricotta. Hierbij serveren we een tomatensaus en Tertia's romige courgette met verse oregano.

Zaterdag

Op zaterdagavond hebben we zin in comforteten. Allemaal gezellig aan tafel. We maken Bretonse galettes met spinazie en nootmuskaat. Omdat we het als hoofgerecht serveren, zijn de hoeveelheden slechts voor twee personen. Ook vervangen we de helft van het tarwemeel door boekweitmeel. Lekker met een stevige salade met mosterdressing. Hierbij drinken we een glas ambachtelijke Normandische cider. 

Zondag

In onze koelkast liggen nog een paar courgettes. Hiermee maken we een hartige taart met een bodem van courgette en winterwortel en een salade met bleu d'auvergne en blauwe druiven (recept onderaan). Hedwig maakte dit op een zaterdag, maar wij serveren dit als een zondags feestmaal!

Hartige taart Hedwig stap 1 en 2

Hartige taart Hedwig klaar en kaas

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama