Open menu

BasilicumMargreetSjabloonIn de supermarkt worden we overstelpt met "handige" pakjes en zakjes en met potten kant-en-klare sauzen. Sommige zaken, zoals kerriepoeder en bouillonblokjes, zijn wel handig, andere, zoals pannenkoekenmix, heb je helemaal niet nodig. Daarnaast heb je ook nog de categorie "betoeterd" met onder andere een kruidenmix voor boerenkoolstamppot die voor 60% uit suikers bestaat en €1 per portie kost. Wat ons vooral stoort is dat mensen niet meer weten wat ze eten en het koken verleren. Op den duur beginnen ze te geloven dat je om "lekker te variëren" nog maar eens een doos met een mix moet kopen. Wees creatief, varieer, en maak alles zoveel mogelijk zelf.

Toch willen we niet met het belerende vingertje wijzen. In plaats daarvan geven we een weekmenu vol haalbare en lekkere gerechten die je kunt klaarmaken zonder pakjes en zakjes. Zo maken we zelf pesto, aardappelgratin en chili con carne. Het weekend zetten we in met een zelfgemaakte vegetarische hamburger van zoete aardappel. Tot slot bakken we op zondag een bakmixvrije citroencake.

Alhoewel al onze weekmenu's bestaan uit recepten en gerechten zonder pakjes en zakjes, zijn de gerechten deze week expliciet 'antipakjesmaaltijden'. Dit omdat we dit afgelopen week Karin Luiten hebben beloofd, omdat we de zes gezinnen die deze week zonder pakjes en zakjes koken (dit als onderdeel van Karins tegenoffensief tegen de Honig-'Challenge') extra inspiratie willen bieden, en omdat deze gerechten extra toegankelijk zijn voor iedereen die meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees. die loopt van 5 tot en met 11 maart. Maar bovenal is dit weekmenu, zoals altijd, lekker vegetarisch voor iedereen.

Maandag

Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk of tijdrovend en zoveel lekkerder dan die uit een potje. Daarom maken we vandaag pasta met een klassieke pesto genovese. Hierbij geven we nog een salade van gekookte rode biet in blokjes, een halve komkommer in blokjes, mozzarella, olijven, olijfolie en balsamico-azijn. 

Dinsdag

De sauzen van Chicken Tonight werden in het begin op zo'n massale manier gepromoot dat je bijna gedwongen werd om het "toch eens te proberen". Vandaag maken we dit gerecht helemaal zelf, zonder saus uit een pot en zonder dode kip. In plaats van Quorn kun je ook kipstuckjes van de Vegetarische Slager gebruiken. Dien verder op met rijst, een groene salade en de andere helft van de komkommer van gisteren.

Woensdag

Pasta hoef je niet noodzakelijk in water te koken. Wanneer je de juiste verhouding weet, kun je hem ook laten meekoken met de groenten en de saus. Minder werk en minder afwas. En ook een goede reden om de zakjes pasta met sauspoeder in de supermarktrek te laten staan. Vandaag maken we een pittige fusionpasta met groenten, allemaal klaargemaakt in één pan. 

Donderdag

De lekkerste chili sin carne komt natuurlijk niet uit blik. Die maak je gewoon zelf. Serveer hem met gekookte aardappels in de schil, rijst of zelfs simpelweg met zuurdesembrood. 

Vrijdag

Zin in een vegetarische hamburger? Ook deze deze maak je zelf. Hiermee kun je eindeloos variëren. Vandaag kiezen we voor zoete-aardappelburgers met harissa en tahinsaus. Serveer tussen een rond broodje van bij de bakker om de hoek. Geef hierbij verder nog friet en eventueel een salade.

Zaterdag

Over het maken van aardappelgratin doen bijna evenveel roddels de ronde als over Gordon. Maar een gratin maken is helemaal niet zo moeilijk als ze zeggen. Je hebt enkel goede aardappels nodig, een mandoline of een scherp mes en wat geduld. Serveer met broccoli en gebakken oesterzwammen. 

Zondag

Cakemix lijkt handig. Totdat je de moeite neemt om te kijken wat er daadwerkelijk in zo'n pak zit. Doorgaans bevat het nauwelijks meer dan bloem, bakpoeder, suiker en wat aroma. Dat kan zelfs elke keukenkluns ook wel zelf mengen. Dus eigenlijk betaal je best wel veel voor een doos met instructies op de achterkant. Neem vanaf nu een kookboek of een kookwebsite en maak hem helemaal zelf, zoals deze citroencake

eenpotspasta

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama