uientaartje thbOmdat we courgettes in de tuin hebben, maken we ze deze week twee maal klaar: gestoofd op Surinaamse wijze en verwerkt in Turkse pannenkoekjes. Laat vooral de zelfgekweekte courgettes niet te dik worden. Want dan zijn ze enkel geschikt als bindmiddel in de soep. Verder hebben we nog een simpele Italiaanse spaghetti, gepofte aardappels met een bonensalade, Japanse spinaziesalade en taartjes met gestoofde uien en geitenkaas. De week sluiten we af met een dessert op basis van kruisbessen.

Maandag

Tijd voor weer een "lunedi facile", ofwel makkelijke maandag op z'n Italiaans. Het gerecht van de dag is spaghetti aglio, olio e peperoncino, dus met knoflook, olijfolie en een pepertjes. Geeft er een groene salade bij. 

Dinsdag

We zetten de oven aan voor gepofte aardappelen. Wanneer de aardappels gaar worden maken we een salade van zwarte bonen, rode of gele paprika in blokjes, komkommer in blokjes, geraspte wortel. Werk af met olijfolie, wijnazijn, peper, zout en chilipoeder. Een beetje oregano mag ook. Serveer de salade met aardappels en klodder zure room of Griekse yoghurt.  

Woensdag

We plukken een courgette in de tuin met maken ze klaar op z'n Surinaams. Hierbij serveren een beetje tegen de regel in couscous en falafelballetjes.

Donderdag

We maken vandaag een spinaziesalade op z'n Japans. Lekker met gebakken plakken tofu en kleefrijst waar we nog wat sesamzaadjes over strooien.

Vrijdag

Om het weekend in te zetten maken we Turkse courgettepannenkoekjes. Het is mooi weer, dus bakken we ze buiten. De kinderen helpen met plezier mee: zowel bij het bakken als bij het opeten.

Zaterdag

Als lunchgerecht maken met we vandaag Annemiekes taartjes met gestoofde uien en geitenkaas. Hierbij geven we een salade van komkommer, kerstomaatjes, gedroogde tomaten, groene olijven en rucola.

Zondag

Er bestaan vergeten groenten, maar er bestaat ook nog zoiets als vergeten fruit. De ster van het seizoen zijn de kruisbessen. Je vindt ze nog in biowinkels en op de vlaai bij traditionele Limburgse bakkers. En natuurlijk Tertia zou Tertia niet zijn mocht ze geen lekker toetje met kruisbessen verzonnen hebben. Dit kruisbessendessert met kwark en amandelen is geschikt als dessert of als vieruurtje.

uientaartje 600px

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

Horeca grootkeuken shop

Maxaro keukens

horecarama