Open menu

kibbehsalmahageDeze week staat in het teken van aromatische gerechten uit het Midden-Oosten en Azië. Zo beginnen we met een snelle noedelsalade op basis van het bekende noedelvierkant uit de toko. Verder maken we Libanese kibbeh van zoete aardappel, een Midden-Oostere pilav met linzen, Turkse gebakken eitjes met knoflookyoghurtsaus, samosa's met Chinese kool en een zelfuitgevonden Indiaas geïnspireerde curry met tomaten en pruimen. De week sluiten we af met een lekkere compot van vruchten van eigen bodem. 

Maandag

Je komt moe terug van een lange werkdag en je wil toch niet weer Ubereats laten opdraven. Dan is deze snelle noedelsalade van Miranda met onder andere Chinese kool en paprika erg handig. Werk af met pinda's of gebakken uitjes.

Dinsdag

Kibbeh is een van de meeste geliefde gerechten in Libanon en de landen eromheen. Deze kibbeh is in de vorm van een taart, maar ze zijn bekender als ovale balletjes. Standaard gaan er bulghur, gebakken uitjes en vlees in, maar er zijn ook talloze vegetarische versies. Vandaag gaan we voor kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Lekker met een simpele groene salade.

Woensdag

Vandaag maken we opnieuw soulfood uit het Midden-Oosten: majadara, pittige rijst met linzen en uien. Serveer met baba ghanoush, een groene salade en eventueel een gebakken ei.

Donderdag

Curry, we zijn er dol op. Op het aanrecht liggen tomaten die hoognodig moeten worden verwerkt en er ook nog pruimen waren op het toppunt van hun rijpheid. Dat combineert verrassend goed. Door de specerijen lijkt deze tomaten-pruimencurry een Indiaas gerecht, maar ik heb eigenlijk geen idee of ze pruimen hebben in India. Vast wel. Serveer met rijst.

Vrijdag

Een snack die je zonder schuldgevoel als maaltijd kunt eten? Deze veggie samosa met mangochutney! Als vulling gebruiken we aardappel en Chinese kool.

Zaterdag

Na de wekelijkse boodschappen lunchen we met Turkse gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt. Voor ons yoghurt doorgaans een dessert of een zoet tussendoortje. Maar je kunt er natuurlijk ook prima mee koken, ook in warme gerechten. In de Indiase keuken is dit eveneens zeer gebruikelijk. Serveer met vers Turks brood of warme pitabroodjes. 

eitjes arabia

Zondag

Zomerfruit in overvloed. Lekker om vers te eten, liefst nog zelf geplukt. Maar we kunnen ook een compote van maken met kersen, nectarines, pruimen, peren. Lekker met Griekse yoghurt of speculaasijs.

Zomerfruitcompote

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama