couscous groene groente pittige saus thbHet is zonnig buiten, maar het is technisch gezien nog winter. We hebben zin in zonnige zaken, maar we gaan ons nog niet volledig op de salades storten. Daarom maken we een aantal gerechten die herinneringen aan verre reizen doen oproepen. We beginnen met een wittekoolsalade met karwijzaad en gebakken aardappels, maar daarna eten we onder andere boerenkoolgnocchi, gado gado, paksoi met gemarineerde tempeh van de grill, burek sa sirom met ajvar, couscous met groene groente en pittige saus, en Braziliaanse maïspudding.

Maandag

Vandaag staan we niet lang in de keuken. We eten een wittekoolsalade met karwijzaad die we gisteren al hebben klaargemaakt. Hierbij bakken we de overgebleven aardappels van gisteren op. Lekker met een vegaburger of een gebakken eitje.

Dinsdag

We toveren een Italiaanse klassieker in een handomdraai om tot een oerhollands wintergerecht. We maken namelijk gnocchi met boerenkool. Serveer met een salade van witlof, bruine bonen, ui, peterselie, olijfolie en wijnazijn.

Woensdag

Wat doen we met de halve witte kool in de koelkast? Gado gado! In het recept lees je spitskool, maar die kun je probleemloos vervangen door witte kool - ook door Chinese kool of zelfs paskoi. Serveer met rijst. 

Donderdag

Het is zonnig buiten. Barbecuetje? Wel, het is midden in de week én pas begin maart. Helemaal opgeven doen we toch niet, want deze paksoi en gemarineerde tempeh van de grill bereid je ook prima in de grillpan of contactgrill. Kan met rijst, ook met stokbrood.

Vrijdag

Vanavond borrelen we in Balkanstijl met zelfgemaakte burek sa sirom en ajvar. De huisgestookte rakija vervangen we wijselijk wel door een glas jenever van bij de slijter.

Zaterdag

Misschien maak je couscous niet zo vaak, maar je kunt er eindeloos mee variëren en het is heel snel klaar. Bij deze variant met rozijnen en pistachenoten, die we lekker smeuïg maken met een goede olijfolie, lik je je vingers af. De zelfgemaakte zoetzure saus is lekker om de groente in te dopen en is er eentje om te onthouden bij andere gerechten.

Zondag

Deze week sluiten we af met Braziliaanse maïspudding, die je kunt opdienen als toetje en als ontbijt. Serveer nog warm met kaneel of - zells beter - met plakjes banaan en hageslag.

burek1

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens