Open menu

pastasauszonderfornuis1kleinDe eerste hittegolf van het jaar is alvast een feit. We hebben opeens minder zin in friet of een broodje vegakroket. In plaats daarvan maken we tal van interessante zomerse gerechten. We beginnen met pasta met een saus van rode paprika. Daarna hebben we nog een fris-zoete salade met onder meer wortel en bleekselderij, een oerhollandse pilaf met tomaten en nectarines, stamppot met radijs en radijsloof, aardbeiengaspacho, gegrilde spinazie-paneerburgers en een vegetarische ceasarsalade. Op zondag maken we een simpel bladerdeeggebak met aardbeien en chocolade.

Maandag

Vanavond maken we een frisse maar toch pittige pastasaus met rode paprika, die qua smaak wat in de lijn ligt van gazpacho. Ideaal voor de warme dagen, ook omdat je ze helemaal klaarmaakt in de blender of met de staafmixer. Er komt geen fornuis aan te pas. Serveer met een pastasoort naar keuze.

Dinsdag

Op warme dagen is een salade erg welkom. Daarom maken we een  fris-zoete salade met wortel, bleekselderij, kokos, rozijnen en walnoten. Lekker met gebakken aardappelschijfjes. Een vegaburger mag, maar hoef niet. 

Woensdag

We keren terug naar de jaren '80 met een typisch gerecht van toen, een pseudo-exotische pilaf met verse tomaten en nectarines. Het gerecht klonk toen exotisch, maar het is eigenlijk bijna even Hollands als boerenkool.

Donderdag

Stamppot nu? Natuurlijk! Stamppot hoeft niet per se een winters gerecht te zijn. Lekker op een zomerse dag is deze stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt. Ook gebruiken we het loof van de radijs, bijvoorbeeld in soep, salade of stoofpotje... Nooit weggooien dus.

Vrijdag

Het weekend zetten we in met een eenvoudige zomerse barbecue. Als aperitief geven we aardbeiengazpacho. Voor wat extra kick kun je ook wat vodka of cachaça toevoegen. Begin met 2 eetlepels, want het moet ook geen cocktail worden.

Als hoofdgerecht maken we spinazie-paneerburgertjes met muntyoghurt. Serveer er naan en mangochutney bij. Wanneer je gasten grote honger hebben, kun je ook nog een paar simpele champignonspiesjes maken.

Zaterdag

Caesarsalade is één van de bekendste maaltijdsalades. Helaas is het origineel niet vegetarisch, maar onze eigen versie wel. En die is minstens even lekker. Serveer met een stuk stokbrood. Indien je echt wil, kun je ook nog wat gebakken vegetarische kipstuckjes toevoegen.

Zondag

Zondag bakdag, maar dan toch een fris zomers gebak. We maken bladerdeegbakjes met chocolade, mascarpone en aardbeien. Dit maak je heel gemakkelijk met bladerdeeg uit het vriesvak en verse aardbeien.

radijsstamppot

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama