Open menu

GegrildeTofuSjabloonBij bijna iedere maaltijd eten we een zetmeelproduct. De meest populaire zijn aardappels en pasta. De minder bekende gebruiken we vaak voor één type gerecht, terwijl er wel meer variatie mogelijk is. Daarom maken we deze week telkens twee gerechten van vier verschillende zetmeelproducten. Met witte rijst maken een Indiase ratatouille en Costaricaanse gallo pinto. We maken gewokte noedels met groente, maar ook noedels met vegetarische bang bang kip. Oud brood gebruiken we voor twee soorten broodpudding: een hartige met paddenstoelen en een zoete met appel en speculaas. Tot slot komt couscous aan de beurt: gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten en een couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat.

Maandag

We beginnen de week met een Indiase variant op de klassieke Franse ratatouille. Hierbij serveren we heel klassiek rijst. Deze ratatouille laat zich trouwens gemakkelijk invriezen. Maak dus gerust een grotere portie.

Dinsdag

Gallo pinto is een klassiek rijstgerecht met zwarte bonen uit het Centraal-Amerikaanse land Costa Rica. Daar eten ze het als ontbijt, maar je mag het ook gerust als avondeten of als lunch eten. Geef er kaas en/of een gebakken eitje bij.

Woensdag

Je kent die dagen vast wel. Alles loopt uit op je werk, je vertrekt later dan gepland, file, vertraging, enzovoort. Eenmaal thuis ben je hongerig en moe. Van die dagen dat je dus even snel iets lekkers op tafel wilt zetten. Dan maak je dus deze gewokte noedels met groente.

Donderdag

Vandaag eten we opnieuw noedels, maar nu met een vegetarische variant op bang bang kip. Dit is in feite een Chinese salade met komkommer, kipstuckjes en pindasaus.

Vrijdag

Brood, je kunt er veel mee. Maar broodpudding is een beetje in de vergetelheid geraakt. We hebben ook niet meer zo veel oud brood als vroeger. Hartige broodpudding is voor velen al helemaal onbekend. Daarom halen we een vergeten pareltje van Klaas uit ons archief: paddenstoelenbroodpudding met tomatenconfiture. Lekker als voorgerecht of als aperitiefhapje bij de borrel.

Zaterdag

Couscous associëren we meestal met de klassieke Maghrebijnse gerechten zoals couscous met zeven groenten en tajine, maar het past ook perfect bij gegrilde tofu met Oosterse kokossaus met gewokte groenten en za'atar. Lekker feestelijk en exotisch voor een zaterdagavond.

Zondag

Op valreep toch nog een zoete broodpudding meer bepaald eentje met appel en speculaas voor bij het zondags ontbijt. Uit het eveneens uitgebreide receptenarchief van Eva VZW.

Stiekem hadden we ook zin in pannenkoek. Daarom eten we als lunch couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat. Dit gerecht toont ook nog eens de veelzijdigheid van couscous aan.

Couscouspannenkoek Judith 600x

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama