Open menu

maiskoekjesDe maand juli is begonnen. We gaan voor zomers eten, maar toch proberen we de clichés wat te vermijden: het mag ook wel hartig of pittig zijn. We beginnen met wortelen met sesamzaad. Daarna maken we zelf pinda-bonenburgers. Op woensdag houden we het simpel met gestoofde groene selderij met champignons. Op donderdag eten we een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Op vrijdag maken we Indische maïskoekjes met korianderchutney. Op zaterdag picknicken we met een salade van watermeloen en hummus. De week sluiten we af met Marokkaanse pannenkoeken.

Maandag

Als een groente onderschat is, dan is het wel de wortel. Ook al proberen Albert Heijn en co het imago wat op te vijzelen met mini-worteltjes in een gezond ogend knabbelpak, er gaat niets boven een zak ongeraspte wortelen. Vandaag geven we de wortels daarom een opwaardering: we maken wortelen met sesamzaad. Lekker met gekookte aardappelen, bulgur of volkorenrijst, gebakken plakken tofu en een groene salade.

Dinsdag

De pinda-bonenburgers zijn één van mijn eerst recepten voor Vegatopia. Ik was het recept eigenlijk vergeten totdat ik het onlangs onbewust opnieuw maakte, maar dan met havervlokken in plaats van tarwebloem. Serveer met rijst en gestoomde broccoli. 

Woensdag

We houden het simpel vandaag. We hebben nog wat groene selder in de koelkast die bijna slap wordt. We snijden hem in stukjes in bakken hem in wat olie met knoflook naar smaak en wat komijnzaad. We doen het deksel op de pan en voegen eventueel een beetje water toe. Wanneer de selder zacht wordt voegen we in stukken gesneden champignons toe. Werk af met sojasaus en sambal badjak. Serveer met noedels. Satésaus mag ook.

Donderdag

Een salade hoeft niet altijd uit enkel rauwkost te bestaan. Zo maakte Tertia een salade van geroosterde bloemkool en citroen, gegarneerd met wat feta. Geef er een stukje Turks brood bij.

Vrijdag

Voor vanavond maken we Indische maïskoekjes. Ze zijn hartstikke multifunctioneel: voorgerecht, borrelhapje, in de lunchtrommel.. En kinderen vinden ze ook lekker. Ze zijn lekker op zichzelf of met een dip, bijvoorbeeld korianderchutney.

Zaterdag

Vandaag gaan we op pad, daarom maken we een lunch om mee te nemen. Gezien het mooie weer houden we lekker fris met hummus met watermeloensalade, met de lekkere toevoeging van geroosterde kikkererwten. Het recept komt van de persoonlijke kookblog van redactrice Hedwig. Geef er Libanees brood bij, dan heb je zelfs geen bestek nodig.

Zondag

Deze zomer is een dichtbijvakantie een veilige optie. Zo kun je vanuit Amsterdam de trein tot Brussel-Zuid nemen. Daar vind je op zondagmorgen tijdens de Zuidmarkt een bekende kraam met Marokkaanse pannenkoeken en muntthee. Mocht een trip naar Brussel niet lukken, dan kun je de duizend-gaten-pannenkoeken ook zelf bakken. Serveer met honing en boter of met jam.

watermeloensalade hedwig

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama