Open menu

sushicouscouskleinHet is zomervakantie, de kinderen zijn thuis. Daarom doen we extra ons best om eten te maken dat zij lekker vinden, maar wijzelf natuurlijk ook. Starten doen we met een aardappel-kaasburger tussen een hamburgerbroodje. Op dinsdag gaan we voor een simpele barbecue met tabbouleh erbij. Op woensdag maken we een stamppot met spinazie en radijsloof met daarbij selder uit de oven. Op donderdag eten we zoete-aardappelfrittata en op vrijdag maken we samen met de kinderen sushi van couscous. Op zaterdag bakken we hartige speltpannenkoekjes. De week sluiten we af met een zomerse pizza.

Maandag

We beginnen met een absolute klassieker: de hamburger. Wel maken we deze helemaal zelf, op de broodjes na. Als burger hebben we een aardappel-kaasburger. Het recept spreekt over Mexicaanse groente uit de diepvries, maar je kunt evengoed een paprika in blokjes snijden en opstoven met wat knoflook en maïs. Lekker op een bruin broodje met sla en tomaat en een sausje van 2 el mayonaise, 2 el kwark en 3 el chilisaus en een heel fijngesnipperd uitje.

Dinsdag

We halen de elektrische barbecue uit de kast en grillen heel simpel een paar vegaworstjes en groentespiesjes van champignons, paprika en ui. Laat de houten spiesjes wel eerst even weken in water om verbranden te vermijden. Geef er een simpele tomatensalade en tabbouleh bij. Zo hebben we een klein feestje zonder veel werk. En dat mag ook wel eens op een weekdag.

Woensdag

Tijd voor de Hollandse keuken, meer bepaald spinazie-radijsloofstamppot met knolselderij uit de oven. Geef er salade bij van bruine bonen, grof geraspte wortel, fijngehakte rauwe ui, peterselie, olie, azijn, peper en zout. Een gebakken eitje mag eventueel ook nog voor bovenop de stamppot.

Donderdag

Van de gewone pieper naar de zoete aardappel. We maken zoete-aardappelfrittata, eigenlijk een soort Spaanse tortilla maar dan met zoete aardappel. Afhankelijk van het weer kun je hem zowel warm als koud eten. Serveer met een groene salade of wat andere rauwkost die je in de koelkast aantreft.

Vrijdag

Sushi maken met de kinderen is leuk. Het is niet eens zo moeilijk. Na een paar keer oefenen hebben we de techniek zonder twijfel onder de knie. Experimenteren mag en daarom gebruiken we vanavond geen rijst maar maken we sushi van couscous. We geven onze versie van de sushi nog een extra Midden-Oosters tintje door er een tahinsaus als dressing bij te serveren. 

Zaterdag

Als lunchgerecht bakken we hartige speltpannenkoekjes met kruidenboter. Erg lekker met kruidige tomaten uit de oven. Mocht je minder tijd hebben, dan zijn gedroogde tomaten op olie een prima alternatief. Geef er verder nog een salade met rucola bij.

Zondag

Wat ontbreek er nog in ons weekmenu? Pizza natuurlijk! De week sluiten we af met een creatieve zomerpizza met artiksjokharten, prei en blauwe druiven. Wanneer je meerdere pizza's bakt, mag er ook wel een simpele pizza met tomatensaus en mozzarella bij zitten. Tip: dep de plakjes mozzarella dan wel droog tussen wat keukenpapier. Minder water betekent meer smaak. Dit is ook belangrijk wanneer je mozzarella in een salade doet. 

 

zoete aardappel frittata

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama