Open menu

sangriakleinDe zomer duurt voort, de temperaturen zullen zelfs flink stijgen. We houden er wat rekening mee, maar toch eten we vooral waar we zin in hebben rekening houdend met de groenten en het fruit van dit seizoen. Op maandag maken we een vegetarische shoarma, op dinsdag verse sperziebonen met citroenmayonaise met daarbij aardappelpuree en kaaskroketten. Op woensdag zetten we een Indiase bloemkooltandoori op tafel. Op donderdag verwerken we de overgebleven groente in een gerecht met gnocchi. Op vrijdag aperitieven we met witte sangría en zelfgemaakte smeerseltjes. Op zaterdag mag het uitgebreid met een meloensalade met blauwe kaas en een lasagne met gegrilde groenten. Op zondag maken we tot slot een ijstaart met aardbeien.  

Maandag

Vandaag eten we zelfgemaakte vegetarische shoarma: het is snel klaar, gemakkelijk te maken en je gebruik wat je in de koelkast vindt. Het recept gebruikt tofu en shoarmakruiden, maar tegenwoordig vind je in de supermarkt wel een hoop andere reeds gekruide vleesvervangers die je wat ons betreft ook kunt gebruiken. Maar zelf kruiden mengen blijft toch leuk: zo smaakt het elke keer ietsje anders.

Dinsdag

Op dit moment vind je lekker verse Nederlandse en Belgische sperziebonen in de winkel of bij de groenteboer. We maken sperziebonen met citroenmayonaise samen met een simpele aardappelpuree, ambachtelijke kaaskroketten, een paar plakjes tomaat en wat tuinkers. Een doordeweeks gerecht met standing.

Woensdag

We zetten een Indiase bloemkooltandoori op het menu. Het kost misschien wat meer tijd, maar het resultaat is het waard. Dit gerecht past trouwens ook bij erg warm weer. Geef er basmatirijst en een komkommerraita bij. 

Donderdag

We gebruiken de groente die we nog in de koelkast vinden: paprika's in verschillende kleuren, champignons en nog een beetje broccoli. We bakken deze in de pan met een uitje en flink wat knoflook. Voeg eerst de paprika toe en later pas de champignons. Stoom de broccoli gaar. Kook gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking, meng deze samen met de broccoli onder de groente en serveer met geraspte kaas.

Vrijdag

We beginnen het weekend op een ontspannen manier in de tuin of op het terras. We maken twee lekkere smeerseltjes voor op brood: zoete aardappel-pistache-hummus en cashewcrème met kruiden. Geef er nog wat kerstomaten, snoeppaprika's en minikomkommers bij. Een glas sangría blanca mag ook niet ontbreken.

Zaterdag

Wanneer we geen plannen hebben op zaterdagavond, kunnen we lekker uitgebreid koken. Als voorgerecht eten we meloen met blauwaderkaas. Fruit hoeft immers niet altijd als dessert. Het hoofdgerecht wordt een lasagne van gegrilde courgette en aubergine met lekkere kerstomaatjes er bovenop. Als bijgerecht geven we een frisse venkelsalade met munt. Een uitgebreid dessert is niet meer nodig, vinden we. In plaats daarvan geven een we kop koffie of thee met een paar blokjes chocolade en eventueel een triple sec of Licor 43.

Zondag

Het is zondag, dus willen we taart. Het is bloedheet buiten, dus willen we ijs. Deze ijstaart met aardbeien combineert beide. Indien je wil, kun je de taart nog 'echter' maken door een bodem van mariakaakjes als basis te gebruiken.

meloensalade

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama