Open menu

Weekmenu DiwaliVandaag vieren hindoes, jains, sikhs en sommige boeddhisten Diwali, het festival van het licht. Qua belang en feestelijkheden kun je dit het best vergelijken met Kerstmis. Zelf vieren we Diwali met een Indiaas weekmenu. Op maandag maken we chana aloo, op dinsdag een vegetarische biryani. Op woensdag eten we dan weer een panircurry met tomaat. Daarna maken we een uitstap naar Sri Lanka met een curry van prei en aardappel. Op vrijdag snacken we met uienbahjees en samosas. Op zaterdag maken we een bijzondere cashewcurry. Zondag eindigen we in zoetheid met kulfi, zelfgemaakt Indiaas ijs.

Maandag

Chana aloo, een curry van aardappel en kikkererwten, is een zeer eenvoudig gerecht, maar toch zeer lekker. Ook is het erg typerend voor de Indiase keuken. Serveer met basmatirijst en een raita.

Dinsdag

Biryani is een gemengd rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt onder de moslims van het Indiase subcontinent. Het is gemaakt met Indiase specerijen, rijst, groenten en vaak ook vlees. We maken zelf een lekkere vegetarische versie. Je zou er een eitje bij kunnen serveren, maar onthoud wel dat hindoes eieren niet als vegetarisch zien. Ze hebben mij dan ook wel eens smalend 'eggetarian' genoemd. 

Woensdag

Panir (paneer) is een typisch Indiase kaas. In restaurants in India staat hij volop de kaart, maar nooit bij de goedkoopste gerechten. Het is daar een duurder ingrediënt, hoewel het voor ons spotgoedkoop blijft. De laatste jaren kun je bij ons panir steeds meer vinden in biowinkels en de betere supermarkt. Natuurlijk kun je hem ook zelf maken. Vandaag maken we panircurry met tomaat. Geef er een ijsbergsla-radijs-muntsalade bij en roti. 

Donderdag

Sri Lanka was ooit een Nederlandse kolonie, daarna een Britse, maar sinds 1948 gelukkig toch op eigen benen. Het eiland is cultureel erg verwant aan India en daarom serveren we ook een Srilankaanse aardappel-preicurry. Het gerecht is trouwens afkomstig uit Kandy, het spirituele centrum van Sri Lanka. Geef er rijst of roti bij.

Vrijdag

En of Indiërs kunnen snacken! Op pleinen en rond de immer drukke bus- en treinstations vind je altijd wel lekkere dingen die zeer vaak vegetarisch zijn. Wanneer het eten gefrituurd is, kan het doorgaans geen kwaad. Kijk wel uit met ongefilterd water en daarom ook rauwkost. Neem ook 'not spicy not spicy' met een flinke korrel zout. De bekende uienbhajees en samosa's kun je zelf maken. Erg lekker met de korianderchutney die je bij het uienbajeerecept vindt.

Zaterdag

Een verrassing in de Indiase keuken is deze kaju korma, een curry met cashewnoten, en daarom een mooi gerecht voor de zaterdagavond. Geef er rijst bij en een raita. Sluit af met een masala chai, dé nationale drank. Overal in het land vind je standjes waar je versgemaakte chai kan kopen. 

Zondag

Het is herfst, maar toch sluiten we af met een ijsje - en wat voor een! Kulfi is ambachtelijk Indiaas ijs dat vroeger enkel voor de rijken werd gemaakt. Op de website van Libelle vonden we dit recept voor kulfi met pistache, kaneel en saffraan. Opgelet: het ijs moet vijf uur in de koelkast en vier uur in de diepvriezer. 

Chana aloo 2

Chana aloo

Zuid Indiase thali

Zuid-Indiase thali, Panjim (Goa), oktober 2019

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama