Open menu

chili hawaii thbDit jaar zullen we ons regelmatig laten inspireren door een doordeweekse eetweek van een redacteur. Deze week eten we zoals Eelco. Op maandag makkelijke schelpjespasta met limabonen, op dinsdag een kruidige couscous met 'zeven' groenten. Woensdag houden we het Nederlands met aardappeltjes en bloemkool met een pittig papje. Donderdag spaghetti aglio, olio e peperoncino met een kruidig groentestoofje. Spruitjesstamppot met een kaasbal op vrijdag. Zaterdag tafelen we uitgebreid met chili en tortilla's en zondag lekker simpel met tagliatelle in pompoensaus.

We beginnen echter de week met het maken van hummus. Om de zoveel tijd week ik kikkererwten en kook ze vervolgens in 30-45 minuten gaar met komijn- en karwijzaad, knoflook en een gedroogd pepertje. Elke week wordt een diepvriesbakje kikkererwten met de staafmixer omgetoverd tot hummus, dat ik graag als broodbeleg gebruik. Ondertussen bakt mijn man Kristof een lekker brood.

Maandag

Muschelnuscheln is een verbastering van Muschelnudeln, Duits voor schelpjespasta, en het Duitse woord 'nuscheln', dat 'mompelen' betekent. Mijn man is Duitser en de voertaal thuis is doorgaans Duits. Bij ons is Muschelnuscheln ondertussen de naam geworden voor een retro-gerecht van schelpjespasta in tomatensaus, gekruid met rozemarijn (uit eigen tuin) en citroenrasp en -sap, samen met limabonen en groente als broccoli, bloemkool, venkel, bospeen en/of paprika. Doe vooral ook een scheutje goede sojasaus en/of melk in de tomatensaus en serveer met geraspte jong belegen kaas.

Dinsdag

Couscous met 'zeven' groenten behoort al jaren tot mijn favoriete gerechten. Dit klassieke couscousgerecht met een redelijk dunne saus met lekker veel groente en kikkererwten is heerlijk verwarmend en troostrijk, zowel in de zomer als in de winter. Serveer apart en laat iedereen naar wens opscheppen. Eet naar keus of afwisselend met lekker veel saus als groentesoep of als lekker dikke brei met relatief veel couscous.

couscous met zeven groenten tafel

Woensdag

Om de zoveel tijd hebben we gewoon trek in simpele, nostalgische kost: geroosterde aardappeltjes uit de oven en bloemkool met een kaassausje. Stoom of kook de bloemkool beetgaar en vang het kookvocht op. Maak een roux van olijfolie, knoflook, pepertje en bloem, en maak er een bechamelsaus van met melk, voldoende zout en nootmuskaat. Breng aan de kook en voeg wat geraspte kaas toe. Puur plantaardig gaat ook met havermelk en gistvlokken. De semola di grano duro die Tertia in het aardappelrecept noemt kom je ook als durumtarwe in Turkse winkels tegen, of in de Duitse supermarkt als Hartweizengries.

Donderdag

We zijn dol op spaghetti aglio, olio e peperoncino. In de zomer komt dit vaak op tafel met een uitgebreide salade, maar in de winter meestal met een kruidig groentestoofje van broccoli, wortel, koolrabi en kidneybonen.

spaghetti aglio olio

Vrijdag

Vanavond eten we spruitjesstamppot. We maken aardappelpuree van kruimige Eigenheimers met een klodder mosterd en oregano, roerbakken de gehalveerde spruitjes in olijfolie met een teentje knoflook en mengen die door de puree. Lekker met een kaasgehakt à la Joyce. 's Avonds komt er nog een klein bakje pittige pepitamix op tafel.

Zaterdag

In het weekend eten we graag wat uitgebreider. Dit keer wordt het chili met zelfgemaakte tortilla's. Verder zetten we op tafel: ijsbergsla, zachtgebakken ui, extra pepertjes, schijfjes tomaat, geraspte kaas, avocado en Tabasco. De ananas (gewoon uit blik) hoeft wat mij betreft niet zo nodig door de chili, maar op tafel mag hij van mijn man niet ontbreken.

Zondag

's Zondags slapen we uit en brunchen dan uitgebreid met broodjes uit de oven, Turks brood gevuld met spinazie, champignons en kaas, en schijfjes tempeh, die even door de sojasaus worden gehaald en dan tegelijk met de broodjes de oven in mogen. Verder hummus, kaas, en rauwkost als kerstomaat, radijs, komkommer, rucola en ijsbergsla. Eventueel ook nog een croissantje voor de liefhebber - mijn man bruncht liever zoet dan hartig.

's Avonds houden we het simpel met tagliatelle in pompoensaus. Onze groenteboer verkoopt mooie kleine pompoentjes van 500-600 gram, die precies genoeg voor twee personen zijn. Lekker handig.

brunch tempeh

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama