Open menu

couscous met zeven groenten tafel thbMarokkanen geloven dat een maaltijd met zeven groenten geluk brengt. En daar hebben ze gelijk in: van deze maaltijd word je erg gelukkig, zelfs als er niet precies zeven groenten worden gebruikt. Dit recept is sinds jaar en dag vast onderdeel van mijn kookrepertoire. Meestal uit de losse pols. Dit keer heb ik de ingrediënten precies afgewogen.

Lekker luchtige couscous maken is een kunst op zich. Traditioneel wordt couscous in drie etappes in een speciale 'couscoussier' (of keskes) gestoomd. In Europa maken we doorgaans instantcouscous volgens de 'snelle' methode. Dat het resultaat ietsje minder perfect is, nemen we dan maar op de koop toe. Gemak dient de mens, tenslotte.

Gebruik echter wel 'echte' oftewel 'gewone' couscous. Onlangs kocht ik een pakje 'Marokkaanse' couscous in de supermarkt, waarop ook nog eens het woord 'nieuw' prijkte. Bleek dat de couscous was gekruid met allerlei specerijen, waaronder kokos(!). Ik had er echt geen moment aan gedacht dat men couscous zou verkopen die niet naar couscous smaakt. Waarom ook?

De dunne saus (je kunt het ook een dikke soep noemen) met 'zeven' groenten is ideaal om restjes groente in te verwerken. Wortel, pompoen, venkel, courgette, aubergine, koolrabi, bloemkool, broccoli, of zelfs savooiekool - het kan er allemaal in. Deze versie is lekker kruidig en staat redelijk snel op tafel.

 

Voor twee personen

350-400 g groente (ik gebruikte wortel, koolrabi, courgette, puntpaprika)
1/2 blik kikkererwten (à 400 g)
2 tomaten
1 teen knoflook
1 Spaanse peper (naar smaak)
bolletje (ca. 1 cm3) verse gember
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
ca. 12 peulen kardemom
1 tl kurkuma
1 tl suiker
zout
1 kop couscous
scheutje neutrale olie

  • Kneus de kardemompeulen, verwijder het groene schilletje en doe de zaadjes in de vijzel. Rooster het komijn- en korianderzaad kort in een pannetje en maal deze vervolgens, samen met de kardemomzaden, fijn in de vijzel. Vermeng met de kurkuma.
  • Ontvel de tomaten door er een kruisje in te snijden, ze met kokend water te overgieten, koud af te spoelen en het velletje eraf te halen. Snij in fijne blokjes.
  • Maak de overige groente schoon en snij deze in niet al te grote blokjes of schijfjes. Spoel de kikkererwten af.
  • Verhit neutrale olie in een diepe pan of wok en fruit hierin het fijngesneden pepertje en knoflook uit de pers. Voeg de tomaten toe, gevolgd door 1 theelepel suiker, geraspte gember, de gemalen specerijen en ca. 1/2 theelepel zout. Bak de tomaten in ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot een saus.
  • Voeg ongeveer een halve liter water toe, meng goed, en voeg nu ook de groenten en de kikkererwten toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur pruttelen, tot de groenten beetgaar zijn.
  • Maak de couscous klaar volgens de gebruiksaanwijzing en serveer deze samen met de groenteschotel.

Serveertip: zet de couscous in een kom of schaal en de saus in de pan op tafel. Schep een portie couscous op elk bord en maak een kuiltje in het midden. Vul het kuiltje met een soeplepel groenten, gevolgd door nog wat extra saus. Wie wil (en dat wil iedereen) kan tijdens het eten extra groente en saus bijscheppen.

   couscous met zeven groenten tafel


  Meer couscous!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama