Open menu

valentijnkleinDeze week gaan we voor soulfood uit Nederland, maar ook uit andere landen. We gebruiken naast flink wat wintergroenten ook kaas, noten, bonen en tal van andere ingrediënten. We beginnen met pasta met witlof en een witte-wijn-kaassaus. Daarna eten we roze stamppot met geitenkaas-notenburgers. Op woensdag maken we een Indiase cashewcurry, op donderdag een Braziliaanse rijst-bonenschotel met halloumi. Op vrijdag gaan we helemaal Hollands met bruine bonensoep. Op zaterdag maken we een prei-knolraapsoep en een Ierse savooiestamppot. Op zondag ontbijten we met haverpannenkoeken. Daarna bakken we nog een kruidige kooltaart.

Maandag

Er zijn van die dagen waarop je snel iets op tafel wil hebben, maar dat het wel belangrijk is dat het lekker is. Daarom maken we een makkelijke penne met witlof met een witte-wijn-kaassaus. Geef er eventueel een salade van tomaat, komkommer en basilicum bij.

Dinsdag

Vanavond serveren we een roze stamppot met geitenkaas-notenburgers. De roze stamppot is natuurlijk met rode biet. De geitenkaas-notenburgers zijn makkelijk klaar te maken. Zo krijgen we een doordeweekse maaltijd met een feestelijk tintje. 

Woensdag

We gaan opnieuw aan de slag met noten, maar dan wel op een hele andere manier. Vandaag eten we kaju korma, een Indiase curry met cashewnoten. Geef er roti en rijst bij. Bereid een dubbele portie rijst voor morgen. Geef er eventueel ook nog wat gestoomde broccoli bij.

Donderdag

In Latijns-Amerika behoren rijst en bonen tot het absolute basisvoedsel. Bij de gewone man staan ze zowat elke dag op tafel. Brazilië vormt hierop geen uitzondering. Vandaag maken we baião de dois,  een gerecht uit de Noord-Braziliaanse staat Ceará dat beide ingrediënten (dois betekent twee) combineert. Zoals vaak met traditionele gerechten gaat het meer om een bereidingswijze met basiskenmerken dan om een vastgelegd recept. Binnen Brazilië bestaan er veel verschillende varianten. We maken een variant met halloumi.

baiaodedois

Vrijdag

Niets snackerigs vanavond, maar wel erg gezellig. We gaan voor een moderne en vegetarische versie van grootmoeders bruinebonensoep. Het gerookte paprikapoeder geeft de soep een lekkere smaak en een mooie rode kleur aan de soep. Serveer deze maaltijdsoep met bruin brood.

Zaterdag

Vanavond laten we ons inspireren door de Ierse keuken. Beginnen doen we met een winterse prei-knolraapsoep met daarbij cheddarbruschetta. Als hoofdgerecht eten we colcannon met savooiekool. Colcannon is een typisch Iers gerecht van aardappelpuree en kool, vergelijkbaar met onze stamppot. Geef er verder vegaballetjes bij.

Zondag

Ontbijten doen we op z'n zondags met havermoutpannenkoeken volgens een recept van supermarktketen Colruyt. We beleggen ze met frambozenjam en mascarpone.

Later op de dag is het tijd voor taart, een kruidige taart met rode kool afkomstig uit Mari Maris' kookboek À la minute. Er zou nog een gemengde salade bij kunnen, aangemaakt met eenvoudige vinaigrette, en heel misschien wat geroosterde pistachenootjes.

kruidge kooltaart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama