Open menu

pompoenravioliDeze week laten we ons inspireren door de Italiaanse keuken. We schipperen tussen gerechten die er losjes op gebaseerd zijn en meer traditionele bereidingen. Wel valt alles onder de term comforteten. Dat is aangenaam nu de lente zich eventjes diep verstopt heeft. Beginnen doen we met tagliatelle met kruidenroomsaus. Daarna stoppen we een bloemkoollasagne met blauwe kaas in de oven. Op woensdag maken we risotto met brie en ei en op donderdag cacciucco di ceci. Op vrijdag snacken we met pizza-quesadilla's. Op zaterdag mag het iets sjieker met tomaat-ricottataart en tiramisu. Tot slot maken we op zondag zelf pompoenravioli.

Maandag

Deze tagliatelle met kruidenroomsaus is een prima gerecht om te eten als je langer hebt moeten doorwerken, het druilerig weer is en je geen zin hebt om veel of ingewikkelde boodschappen te doen, nog minder zin hebt om af te halen en eigenlijk ook weinig zin om uitgebreid te koken. Het valt onder de categorie comfort food: niet duur en snel klaar. Lekker met een groene salade met komkommer en allerlei groene jonge blaadjes sla.

Dinsdag

Vandaag maken we bloemkoollasagne met blauwe kaas. Dit kan bij voorbaat al niet tegenvallen. Bloemkool met een kaassausje is lekker, een lasagne met blauwe kaas is lekker, en bij elkaar is het nog lekkerder. Stiekem is dit gewoon een sjieke versie van mac 'n cheese. Geef er eventueel nog een stukje stokbrood bij.

Woensdag

Nog meer comforteten, dit keer uit São Paulo. Deze Brazliaanse stad is een smeltkroes van culturen en vooral de Italiaanse invloed is erg groot. In een toenmalig trendy restaurant stond een risotto met brie en ei op het menu.Hier hebben we onze eigen versie van gemaakt. Serveer met rauwkost en eventueel nog gebakken oesterzwammen met knoflook.

Donderdag

Stiekem gaan we toch iets meer traditioneel Italiaans klaarmaken. We maken cacciucco di ceci, een simpele maar verwarmende stoofpot met kikkererwten. Serveer met geroosterd stevig brood. Een glas rode wijn met wat karakter erbij mag ook. Zo wordt een schijnbaar banale donderdag toch een tikkeltje feestelijk.

Cacciucco di ceci Veganista Luna Trapani

Vrijdag

Het basisprincipe van een quesadilla blijft altijd gelijk: tortilla, geraspte kaas en een andere vulling. Verder kun je eindeloos variëren. Het is van oorsprong een Mexicaans gerecht, maar versies geïnspireerd op andere keukens kunnen ook erg interessant zijn. Vandaag maken we een eenvoudige versie met slechts vier ingrediënten, die ook nog eens een kruising is met de welbekende pizza margharita: de pizza-quesadilla. Lekker snackerig voor een vrijdagavond.

Zaterdag

Op zaterdag mag het iets uitgebreider zijn. Eerst bakken we een tomaat-ricottataart, een veeleer Amerikaans fusiongerecht met typisch Italiaanse ingrediënten. Afsluiten doen we met een zelfgemaakte tiramisu. De tiramisu is op zijn lekkerst als je het een dag van tevoren maakt. Bewaar hem afgedekt in de koelkast en haal hem daar een uur voor het serveren uit zodat het op temperatuur kan komen.

Zondag

Ga naar de kelder, zoek waar de pastamachine ook weer staat, want vandaag gaan we die gebruiken. We maken helemaal zelf ravioli met pompoenvulling. Je kunt hiervoor butternut gebruiken. Die vind je nu ook gemakkelijk. Werk af met goede olijfolie en wat harde Italiaanse kaas. Geef er eventueel nog een groene salade met walnoten bij.

BloemkoollasagneMeta

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama